31/7/13

Κέρδη 1,2 τρισ. δολ. σε offshore
Από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ

Περίπου 1,2 τρισ. δολ. σε κέρδη «παρκάρουν» στο εξωτερικό οι μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της General Electric και της Apple, όπως προκύπτει από μια νέα έκθεση της PIRG, η οποία ανέλυσε τους δημόσιους φακέλους από τις 100 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

 http://ilesxi.files.wordpress.com/2013/07/ceadcebdceb1cf82-cf87ceaccf81cf84ceb7cf82-cebcceb5-cf84cebfcf85cf82-cf80ceb5cf81ceb9cf83cf83cf8ccf84ceb5cf81cebfcf85cf82-cf86cebfcf81.jpg?w=300&h=193
Η PIRG διαπίστωσε, επίσης, ότι 82 εταιρείες διατηρούν θυγατρικές σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η έκθεση ήρθε καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε μια αναμόρφωση του εταιρικού φόρου, που θα μπορούσε να απαλείψει τα κίνητρα για το «παρκάρισμα» κερδών στο εξωτερικό από τις επιχειρήσεις. 

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κινητοποιούνται για να καλύψουν τα κενά στους διεθνείς φορολογικούς κανόνες, που επιτρέπουν σε πολυεθνικές εταιρείες να μεταβιβάζουν νόμιμα τα κέρδη τους σε μέρη που επιβάλλουν ελάχιστους ή καθόλου
φόρους. Εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Starbucks έχουν βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων από πολιτικούς στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που τις κατηγορούν ότι χρησιμοποιούν αυτές τις στρατηγικές προκειμένου να αποφεύγουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η G20 τάχθηκε υπέρ σχεδίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αναμόρφωση των διεθνών κανόνων φορολογίας. 
 
Ο αμερικανικός νόμος επιτρέπει γενικά στις εταιρείες να μην καταγράφουν ή να μην πληρώνουν φόρους επί κερδών που αποσπούν από θυγατρικές στο εξωτερικό εάν δεν επιστρέφουν αυτά τα χρήματα στις ΗΠΑ. 

Όταν οι αμερικανικές εταιρείες προχωρούν σε επαναπατρισμό των κερδών που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, φορολογούνται με συντελεστή 35%, μείον τα ποσά που κατέβαλαν σε ξένες δικαιοδοσίες.

Μόλις οι 21 από τις 100 εταιρείες αποκάλυψαν τι θα πλήρωναν σε αμερικανικούς φόρους αν έφερναν τα κέρδη τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της PIRG, η οποία σημείωσε ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να αποκαλύπτουν αυτές τις πληροφορίες ετησίως στη Securities and Exchange Commission, εκτός εάν αυτό δεν είναι «πρακτικό». 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μαζί αυτές οι εταιρείες θα έπρεπε να είχαν καταβάλει περισσότερα από 93 δισ. δολ. σε επιπλέον ομοσπονδιακούς φόρους. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής που αυτές οι 21 εταιρείες έχουν καταβάλει σε ξένες χώρες ανέρχεται στο 6,9%, σύμφωνα με την PIRG.

Αν και δεν είναι πάντα σαφές για ποιο λόγο οι εταιρείες αφήνουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, η παρουσία θυγατρικών σε γνωστούς φορολογικούς «παραδείσους», όπως είναι οι Βερμούδες ή το Χονγκ Κονγκ, είναι συχνά μια ένδειξη ότι μια εταιρεία επιδίδεται σε επιθετικό «φορολογικό σχεδιασμό», σύμφωνα με την PIRG. Επίσης, οι εταιρείες «παρκάρουν» τα κέρδη τους στο εξωτερικό, επειδή εκεί «βλέπουν» ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ένας μικρός αριθμός εταιρειών φυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του στο εξωτερικό, σύμφωνα με την PIRG. Οι 15 εταιρείες που έχουν τα περισσότερα «παρκαρισμένα» στο εξωτερικό κέρδη διατηρούν από κοινού 776 δισ. δολ., αντιστοιχώντας περίπου στα δύο τρίτα του 1,2 τρισ. δολ. που διατηρούν και οι 100 εταιρείες μαζί. 
 
Η G.E. και η Apple βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των εταιρειών με τα περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έκθεση. Το 2012 διατηρούσαν 108 δισ. δολ. και 82,6 δισ. δολ. αντίστοιχα. Ακολουθούσαν η Pfizer και η Microsoft, με 73 δισ. δολ. και 60,8 δισ. δολ. αντίστοιχα.

Οι Apple, Google, Pfizer και Microsoft αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Σε κατάθεσή του ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ τον Μάιο, ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του πληρώνει όλους τους φόρους που οφείλει. 

Ένας εκπρόσωπος της G.E. δήλωσε ότι περισσότερο από το ήμισυ των επιχειρήσεων της εταιρείας βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ, ενώ εκπρόσωπος της Starbucks δήλωσε ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους νόμους σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιείται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me