21/7/13

ΦΠΑ 13% χωρίς παρατράγουδα

Ενώπιον των ευθυνών τους σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ θα επιδιώξουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς να θέσουν σήμερα το απόγευμα τους εκπροσώπους των επαγγελματιών της εστίασης και των επιχειρηματιών του τουρισμού.


Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να επισημάνει στα προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματίες και βιοτέχνες), του ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) και της ομοσπονδίας των εστιατόρων την ανάγκη της μείωσης των τιμών κατά περίπου 8%, όσο δηλαδή προκύπτει από την αλλαγή του συντελεστή του ΦΠΑ (από το 23% στο 13%).



Ο κίνδυνος που υπάρχει, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι στην περίπτωση που δεν πετύχει η εφαρμογή του μέτρου η τρόικα να ζητήσει την επαναφορά του ΦΠΑ στο 23%, κι επιπλέον θα έχει απομακρυνθεί οριστικά η οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα για μείωση κι άλλων φόρων.

Ο ΦΠΑ μειώνεται από 23% σε 13%:
  • Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ κ.λπ.
  • Χυμούς φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα κ.λπ., αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης.
  • Υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα catering.
  • Φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
  • Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία.
  • Υπηρεσίες εστίασης στα ξενοδοχεία και πακέτα διαμονής και διατροφής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me