19/7/13

Ασκήσεις ισορροπίας...


https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbMUBCj_ubbhmq8vwFMiUm7eTV6fkR5gEbJvMlV17L_3Hnw5qy1Q


  • ... Weekender
Από τον Μάνο Χατζηδάκη  

Την καλύτερη εβδομάδα από τις 17 Μαΐου σε επίπεδο κερδών κατέγραψε ο Γ.Δ. αυτή την εβδομάδα κλείνοντας υψηλότερα κατά 4,08% από την περασμένη Παρασκευή. 


Η αντίδραση από τα χαμηλά της αγοράς προήλθε από την επαναξιολόγηση κάποιων προσδοκιών καθώς για άλλη μια φορά οι φόβοι της αγοράς αποδείχθηκαν ισχυρότεροι από την πραγματική επίδραση που είχαν τα γεγονότα:

Το πολυνομοσχέδιο πέρασε από την Βουλή, ο φόρος υπεραξίας δεν πέρασε καν σαν άρθρο, ο φόρος επί των συναλλαγών παρέμεινε στο 0,20%, το short selling στις τραπεζικές μετοχές δεν αύξησε την προσφορά των μετοχών. Ο βηματισμός πάντως της αγοράς άλλαξε χωρίς την μεγάλη είδηση και χωρίς οι τζίροι να παρουσιάσουν κάποια μεγάλη αύξηση.

Είναι θετικό για τους τοποθετημένους της αγοράς ότι στα τρέχοντα επίπεδα μπορεί να μην βγαίνει ιδιαίτερα ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον από την άλλη όμως δεν υπάρχει και η προσφορά εκείνη που θα μεταβάλει δραστικά τις τιμές και θα συρρικνώσει τις αξίες.


Από αυτή την άποψη και υπό την παραδοσιακή εποχική συρρίκνωση τζίρου, πλήθους εμπλεκομένων και ειδήσεων η αγορά βρίσκεται σε φάση αναμονής συντηρώντας περισσότερο κάποια επίπεδα τιμών παρά ζυμώνεται για κάποια εντονότερη κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Η μεγάλη εικόνα των τριών τελευταίων εβδομάδων δείχνει περισσότερο ανάλωση χρόνου παρά τάσης διαφυγής Τεχνικά ο Γενικός δείκτης παρά την καταγραφή νεότερου φετινού χαμηλού στις 788 μονάδες στην συνεδρίαση της ευτέρας επανήλθε γρήγορα στο σημείο αναφοράς για την κυριότερη βραχυπρόθεσμη αντίσταση που οριοθετεί η περιοχή των 850 μονάδων.

Οι πιθανότητες πειστικής υπέρβασης της εν λόγω περιοχής με τους μικρούς τζίρους των 40 εκ. ευρώ δεν είναι υψηλές χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η υπέρβαση να γίνει σε δύο χρόνους με το κλασσικό ζιγκ ζαγκ που η Ελληνική αγορά κάνει πριν και μετά από κάποιο κομβικό σημείο αντίστασης όταν έχει μικρούς τζίρους.


Το αγοραστικό σήμα του MACD άντεξε την πίεση των πωλητών στο ξεκίνημα της εβδομάδας και είναι η μοναδική βραχυπρόθεσμη τεχνική ένδειξη που δείχνει άνοδο αφού οι κυριότεροι «γρήγοροι» κινητοί μέσοι κινούνται στις 860 μονάδες ανεβάζοντας το βαθμό σημαντικότητας της ζώνης τιμών που ορίζεται μεταξύ 850 – 860 μονάδων.


Οι ταλαντωτές παρέμειναν εκτός υπερπωλημένων ζωνών αλλά εντός της ουδετερότητας με θετικές αποκλίσεις λόγω των πρόσφατων νέων χαμηλών που συντηρούν ακόμα το ανοδικό σενάριο.


Σε αυτή την άνοδο που έχει ακόμα τις ιδιότητες μιας τεχνικής αντίδρασης οι τράπεζες έχουν αυξήσει το βαθμό της συνεισφοράς τους στην τάση με σηματωρό την Alpha bank η οποία εκτός του ότι βρίσκεται πλέον εντός των τιμών άσκησης των warrants έχει καλύψει σχεδόν το έδαφος μετά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης.

Εκτιμούμε ότι η κίνηση της Alpha bank αποτελεί βασικό κίνητρο ανόδου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και για τις άλλες τράπεζες και λόγω των θετικών ερμηνειών που έχει πλέον η διαγραμματική συμπεριφορά της θα εξακολουθούσαμε να δίνουμε ένα πόντο υπέρ των αγοραστών στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στο εσωτερικό η αγορά αναμένει την συνεδρίαση του ΟΠΑΠ στις 26 Ιουλίου που θα αποφασίσει για την σύμβαση των λαχείων ενώ στις 25 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ΔΟΛ μετά από αίτημα διαγραφής (squeeze out) του μετόχου της πλειοψηφίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me