28/7/13

Με συνταγή... Λαγκάρντ η μείωση του ΦΠΑ στο 18% Ethnos.gr

Την... συνταγή της Κριστίν Λαγκάρντ, όχι με την ιδιότητα της γενικής διευθύντριας στο ΔΝΤ, αλλά με εκείνη της υπουργού Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας, θα ακολουθήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για να περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
http://l.yimg.com/bt/api/res/1.2/R8zRcqoHOwo21qg3XkTo5w--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Y2g9NTMxO2NyPTE7Y3c9ODAwO2R4PTA7ZHk9MDtmaT11bGNyb3A7aD0xMjc7cT04NTt3PTE5MA--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/ethnos/assets_LARGE_t_420_54229240.JPG
Για την ακρίβεια, πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Γαλλία το καλοκαίρι του 2009, όταν η κυβέρνηση Σαρκοζί μετά από πιέσεις που άσκησε στην ΕΕ κατάφερε να πάρει τη μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια και τα καφέ της χώρας από το 19,6% στο 5,5%. 

Αυτό ήταν ένα από τα μέτρα του πακέτου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μετά τη δέσμευση των επιχειρήσεων να περάσουν τις μειώσεις στις τιμές και να προχωρήσουν σε προσλήψεις.


Εγινε λοιπόν μία συμφωνία ανάμεσα στη κυβέρνηση και τις ενώσεις των εστιατορίων. Οι τελευταίες δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας σε δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 20.000 θέσεων μαθητείας, καθώς και να μειώσουν τις τιμές πολλών ειδών στα μενού τους κατά 11,8%. Οι επιχειρήσεις που μετείχαν στη συμφωνία αναρτούσαν ένα επίσημο ειδικό σήμα, το οποίο και ήταν ο πόλος έλξης, το κίνητρο για την προσέλευση πελατών. Ανάλογο σήμα ετοιμάζει και το υπουργείο Ανάπτυξης στη χώρα μας.


Η μείωση του ΦΠΑ στη Γαλλία ήταν μια προσπάθεια να αποτραπούν επιπλέον «λουκέτα» σε εστιατόρια. Σε αντάλλαγμα για τη μείωση, ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ υπέγραψαν μέσω των 9 επαγγελματικών οργανισμών που εκπροσωπούσαν τον κλάδο μια συμφωνία με το Γαλλικό κράτος. 


Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η υπουργός Οικονομικών και Βιομηχανίας Κριστίν Λαγκάρντ και ο υφυπουργός Εμπορίου Ερβέ Νοβελί. Με τη συμφωνία οι ενώσεις δεσμεύονταν να μεταφέρουν τη διαφορά από τη μείωση του ΦΠΑ σε μείωση των τιμών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των μισθών και τις επενδύσεις για βελτίωση των υπηρεσιών της εστίασης.

Κανόνες 

Οσον αφορά τη μείωση των τιμών η συμφωνία έδινε μεγάλη ευελιξία στους εστιάτορες. Οι κανόνες προέβλεπαν για τα εστιατόρια μείωση κατά 11,8% σε τουλάχιστον επτά από τα δέκα πιάτα που θα μπορούσαν να αποτελούν τη βάση ενός κυρίως γεύματος, ενώ για τις καφετέριες προέβλεπε μείωση στον καφέ, το τσάι και έναν χυμό/αναψυκτικό. Για τα εστιατόρια με περιορισμένο αριθμό πιάτων στον κατάλογο η συμφωνία ίσχυε στο ένα τρίτο του μενού με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά. Παρότι το μέτρο δεν ήταν υποχρεωτικό, μέσα σε μερικούς μήνες από την εφαρμογή της μείωσης, το 90% των μεγάλων αλυσίδων εστιατορίων και το 30% των ανεξάρτητων ταβερνών είχαν ήδη εφαρμόσει τις συστάσεις και ανανέωσαν τους καταλόγους τους. Για όσους αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη συμφωνία και που σεβάστηκαν τους όρους μείωσης των τιμών προβλέφθηκε:
  • Να μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορα μέσα (μενού, αφίσες κ.λπ.) εντός και εκτός του χώρου εστίασης για να δείχνουν τα προϊόντα στα οποία έχουν πέσει οι τιμές.
  • Να έχουν ειδικό επίσημο σήμα «μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση» στην είσοδο. Το ειδικό επίσημο σήμα δεν δόθηκε στους εστιάτορες που αποφάσισαν να μειώσουν τις τιμές «με τον δικό τους τρόπο» και όχι με τους όρους της συμφωνίας με τη γαλλική κυβέρνηση.
Προκειμένου η μείωση του ΦΠΑ να έχει άμεση επίδραση στις τιμές των προϊόντων και για την αποφυγή περιπτώσεων αισχροκέρδειας και αύξησης του περιθωρίου κέρδους των σχετιζόμενων επιχειρήσεων συστάθηκε επιτροπή παρακολούθησης στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού του υπουργείου Οικονομικών.
Η επιτροπή παρακολουθούσε την καλή εφαρμογή του μέτρου επιβεβαιώνοντας τη σωστή χρήση των ειδικών σημάτων της μείωσης των τιμών. Επίσης εξιχνίαζε επίσης περιπτώσεις ανακοινώσεων πλασματικών μειώσεων από εστιάτορες που είχαν απορρίψει την συμφωνία. Σε περιπτώσεις παραβάσεων η επιτροπή παρέπεμπε τους παραβάτες.
Το μήνυμα στους έλληνες επιχειρηματίες

Σώθηκαν μαγαζιά, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας

Παρόλο που ο κλάδος των εστιατορίων στη Γαλλία αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας με περισσότερες από 185.000 επιχειρήσεις τροφίμων στη χώρα (στοιχεία 2009) και περίπου 600.000 εργαζομένους, κατά την περίοδο 2008-2009 τα γαλλικά εστιατόρια αγωνίζονταν να παραμείνουν στη ζωή. Πάνω από 3.000 επιχειρήσεις έκλεισαν τους πρώτους έξι μήνες του 2008, εκ των οποίων οι 1.790 ήταν παραδοσιακά εστιατόρια, και 610 ήταν καφετέριες και μπαρ. Η μείωση του ΦΠΑ στη Γαλλία ήταν μια προσπάθεια να αποτραπούν επιπλέον «λουκέτα».
Συνολικά, οι ιδιοκτήτες ήταν πρόθυμοι να βγάλουν λιγότερα χρήματα από ένα πιάτο με αντάλλαγμα περισσότερους πελάτες. Από αυτούς που δεν μείωσαν τις τιμές πολλοί χρησιμοποίησαν τη μείωση του ΦΠΑ για να επιβιώσουν ή να αυξήσουν τους μισθούς των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου εστίασης, οι μειωμένοι συντελεστές βοήθησαν στην ενίσχυση του κλάδου, είχαν άμεση επίπτωση στη μείωση του πληθωρισμού, στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι από την εφαρμογή του μέτρου τον Ιούλιο του 2009 μέχρι σήμερα αποφεύχθηκαν 15.000 χρεοκοπίες και 30.000 απώλειες θέσεων εργασίας. Επιπλέον δημιουργήθηκαν πάνω από 25.000 καινούργιες θέσεις εργασίας και 35.000 θέσεις πρώτης απασχόλησης και κατάρτισης. Ο κατώτερος μηνιαίος μισθός ανέβηκε από τα 1.350 ευρώ στα 1.620 ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me