26/7/13


 http://air.euro2day.gr/cov/vi/viktoras_restis_180_b.jpg

Ρέστης: Κατέθεσε 5,8 εκατ. στο ΤΠΔ

 
Ο γνωστός εφοπλιστής αναμένεται να υποστηρίξει στην απολογία του ότι έπεσε θύμα της συμπεριφοράς φίλου του επιχειρηματία και άλλοτε συνεταίρου του, δηλώνοντας άγνοια για τα κριτήρια χορήγησης του επίμαχου δανείου ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. 
 
Στην κατάθεση 5,8 εκατ. Ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχώρησε σήμερα, πριν την απολογία του, ο εφοπλιστής Β. Ρέστης ως κίνηση καλής θέλησης παρά το γεγονός ότι αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Ο γνωστός εφοπλιστής αναμένεται να υποστηρίξει στην απολογία του ότι έπεσε θύμα της συμπεριφοράς φίλου του επιχειρηματία και άλλοτε συνεταίρου του, δηλώνοντας άγνοια για τα κριτήρια χορήγησης του επίμαχου δανείου ύψους 5,8 εκατ. Ευρώ, μέρος του οποίου κατέληξε σε λογαριασμούς προσώπων στενά συνδεδεμένων με τον κ. Ρέστη.


Ο επιχειρηματίας, που διατέλεσε και συνεταίρος του γνωστού εφοπλιστή, έλαβε το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να παράσχει τις εξασφαλίσεις που είχε υποσχεθεί αρχικά, ενώ μέρος των παραπάνω χρημάτων φέρεται να κατέληξε σε λογαριασμό στενού συγγενικού προσώπου του κ. Ρέστη στο Λιχτενστάιν.
Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές προκύπτει ότι ο άλλοτε συνεταίρος του κ. Ρέστη έστειλε το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ από τα 5,8 εκατ. ευρώ του δανείου, μέσω σειράς off shore εταιρειών, στην εταιρία Κοράλι.
Οι Αρχές έχουν στα χέρια τους την πλήρη διαδρομή του δανείου καθώς και το ποιος κρύβεται πίσω από την Κοράλι. Άλλωστε και η ίδια η πλευρά του κατηγορουμένου δεν φαίνεται να αρνείται τα παραπάνω στοιχεία, αλλά επικεντρώνει την υπεράσπισή της στο γεγονός ότι κακώς δόθηκε το δάνειο μια και δεν πληρούνταν τα απαραίτητα τραπεζικά κριτήρια.
Πρακτικά, η πλευρά Ρέστη φωτογραφίζει ως υπεύθυνο το τμήμα ναυτιλιακών δανείων της τότε ενιαίας FBB, συμφερόντων του κ. Ρέστη. Το γεγονός βέβαια ότι το δάνειο δόθηκε σε πρώην συνεταίρο του γνωστού εφοπλιστή περιπλέκει τα πράγματα.
Και αυτό γιατί η σχέση του κ. Ρέστη με τον τότε συνεταίρο του ήταν γνωστή εντός της ενιαίας τότε FBB, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός να θεωρεί «ότι αν ζητάει κάτι ο συνεταίρος του μεγαλομετόχου είναι σαν να το ζητάει ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος».
Πρακτικά, η σχέση τους ήταν αντίστοιχη αυτής των Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη, σημειώνουν πρώην στελέχη της τράπεζας, τα οποία βέβαια τονίζουν ότι αυτό από μόνο του δεν αναιρεί τις ευθύνες όσων χορήγησαν το δάνειο χωρίς να εξαντλήσουν την προσπάθεια να λάβουν επαρκείς εξασφαλίσεις.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το μέρος του δανείου (1,5 - 1,8 εκατ. ευρώ) που φέρεται να κατέληξε στο Λιχτενστάιν αφορούσε χρέος του επιχειρηματία πρώην συνεταίρου του κ. Ρέστη προς συγγενικό πρόσωπο του τελευταίου. Και σημειώνουν ότι ο αποδέκτης των παραπάνω χρημάτων δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι αυτά προέρχονταν από δάνειο της FBB.

Έχουν ήδη ελεγχθεί τα προβληματικά δάνεια της FBB

Εν τω μεταξύ οι εισαγγελικές αρχές και η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος έχουν ζητήσει από την ΤτΕ τη διενέργεια νέου ελέγχου στα προβληματικά δάνεια της FBB ύψους 524 εκατ. ευρώ, τα οποία έμειναν στην υπό εκκαθάριση τράπεζα.

Πρόκειται για διαδικασία που δύσκολα θα βγάλει νέο λαγό με βάση νομικούς κύκλους καθώς τα δάνεια έχουν ελεγχθεί ήδη και από τους παραπάνω ελέγχους προέκυψε η υπόθεση του επίμαχου δανείου των 5,8 εκατ. ευρώ τα στοιχεία του οποίου δόθηκαν εν συνεχεία στις εισαγγελικές αρχές

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me