16/7/13


https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJNzxtCndLuPFCMCqhC-yEbhSxcGE6_0sIB8lUsTZ9PsBisJ1RGg


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 6ΜΗΝΟΥ:  Ούτε πολλά κεράσια, ούτε μεγάλο καλάθι...Για ένα ακόμα τρίμηνο η πτήση της κερδοφορίας θα παραμείνει σε χαμηλό υψόμετρο.

Τίτλος και υπότιτλος από την εβδομαδιαία δισέλιδη αναφορά του κ. Μάνου Χατζηδάκη στην εφημερίδα ''Κεφάλαιο''.

Ιδού λοιπόν τι εκθέτει - αναφέρει - σχολιάζει ο εκ των αξιολογοτέρων αναλυτών της ελληνικής αγοράς...

Με την ύφεση να καλπάζει, την ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο της μεταπολίτευσης και την ρευστότητα δυσεύρετη το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς μοιάζει να είναι χαμένο από πλευράς κερδοφορίας για τις εισηγμένες εταιρίες.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και την αύξηση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών, τότε η ήδη επιβαρυμένη χρήση τροφοδοτείται με λιγότερα κέρδη από όσες εταιρίες παραμένουν κερδοφόρες οι οποίες πλέον έχουν υποχωρήσει στο 1/3 του συνόλου.


Αυτή την φορά οι άλλοτε δυνατοί κλάδοι που ισορροπούσαν κατά κάποιο τρόπο την εικόνα των απωλειών αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες αυξάνοντας έτσι το κόκκινο στην τελική γραμμή.

Βεβαίως, κάποιες θετικές εξαιρέσεις από τους συνήθεις υπόπτους θα πρέπει να αναμένονται χωρίς όμως αυτό να αλλάζει θεαματικά το αρνητικό πρόσημο.

Κοινώς το πρώτο μισό της χρήσης σε επίπεδο επαναλαμβανόμενων κερδών κινείται στο.. «μωβ» αφού εκτός από τα δικά μας κακά ήρθε και η διεθνής συγκυρία να χαμηλώσει την συνεισφορά των κερδών σημαντικών εξωστρεφών εταιριών.

Ενδεχομένως στο δεύτερο μισό της χρονιάς η εικόνα της κερδοφορίας να έχει αποκτήσει ένα ισχυρότερο momentum καθώς θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα, οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα έχουν κάποιες δυνατότητες αναχρηματοδοτήσεων και ο τουρισμός θα έχει ενισχύσει ταμειακά την οικονομία. Αναλυτικότερα οι προσδοκίες για το β΄ τρίμηνο διαμορφώνονται ως εξής:

ΕΧΑΕ: Δυνατό αναμένεται να είναι το τρίμηνο του ομίλου ο οποίος ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων στις 29 Ιουλίου.

ΟΙ διπλάσιοι τζίροι από το μέσο όρο του έτους τον Μάιο θα βελτιώσουν την φτωχή επίδοση του α’ τριμήνου ενώ τα έσοδα από τις αυξήσεις κεφαλαίου των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών αναμένεται να ενισχύσουν τζίρο και λειτουργικά κέρδη κατά 20 εκ. ευρώ τουλάχιστον.

Στα συν και η αύξηση της μέσης κεφαλαιοποίησης, αποτέλεσμα τόσο της ανόδου που συντελέσθηκε από τον Απρίλιο έως τον Μάιο αλλά και των νέων χαρτιών που εισήχθησαν μετά τις αυξήσεις.

Το β’ τρίμηνο ενσωμάτωσε πλήρως την εποχική ζήτηση της Πασχαλινής περιόδου κάνοντας συγκρίσιμη την περίοδο του εξαμήνου στις εταιρίες που παρουσιάζουν υψηλή εποχικότητα στις πωλήσεις τους.

Καλά μεγέθη αναμένονται από Σαράντη, Πλαίσιο, FFgroup και Jumbo οι οποίες είχαν ήδη κλείσει την ψαλίδα των πωλήσεων από το α’ τρίμηνο.

Εποχική συνεισφορά αναμένεται να έχουν και οι μεταφορικές εταιρίες οι οποίες στο ξεκίνημα της χρονιάς είναι μεν αρνητικές αλλά με λιγότερες ζημιές από πέρυσι.

Ένα πολύ μέτριο τρίμηνο από πλευράς περιθωρίων διύλισης θα πρέπει να αναμένεται για τα Eλληνικά πετρέλαια και την Motor oil. Στο ίδιο διάστημα η ζήτηση για εγχώρια καύσιμα παρουσίασε μείωση ενώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρέμειναν υψηλά.

Οι εργασίες συντήρησης τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου στην Motor Οil και ο χαμηλός βαθμός λειτουργίας της νέας μονάδας της Ελευσίνας αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω την επίδοση του τριμήνου το οποίο έχει σημαντική απόκλιση σε επίπεδο περιθωρίων από το περυσινό (-43%).

Σε λειτουργικό επίπεδο τα μεγέθη των τηλεπικοινωνιακών εταιριών αναμένεται να παραμείνουν σε πίεση λόγω των νέων προσφορών σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία αλλά και της μείωσης των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία. Σε κλαδικό επίπεδο θα πρέπει να αναμένεται μέση μείωση της τάξης του 10% στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Οι κατασκευές και οι τσιμεντοβιομηχανίες παραμένουν σε χαμηλή πτήση λόγω της πολύ μειωμένης εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η αναταραχή στην Αίγυπτο πιθανόν να περιορίσει τις όποιες βελτιώσεις αναμένονται από την αγορά της Αμερικής στην περίπτωση του Τιτάνα.

ΔΕΗ: Καλό τρίμηνο αναμένεται ωστόσο και για την ΔΕΗ. Η εξαιρετική υδραυλική συνεισφορά (+152%) της φετινής χρονιάς, οι χαμηλότερες τιμές αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου και η μείωση του κόστους που έχει συντελεσθεί από την αρχή του έτους...

  • ... συντείνουν στην επανάληψη ενός θετικού τριμήνου με κερδοφορία κοντά στα 50 εκ. ευρώ.
Θετικό τρίμηνο με αυξημένα μεγέθη αναμένεται και για την Τερνα Ενεργειακή καθώς έχει υψηλότερο δυναμικό σε λειτουργία (+34%) σε σχέση με πέρυσι και άρα υψηλότερα έσοδα και κέρδη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο Τραπεζικός κλάδος μετά τα σημαντικά έκτακτα του α’ τριμήνου από συγχωνεύσεις και αναβαλλόμενο φόρο αναμένεται να δείξει βελτίωση του επιτοκιακού αποτελέσματος ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων που σε πολλές περιπτώσεις έφθασε και τις 100 μονάδες βάσης για διάρκειες ένα ή δύο χρόνια.

Επίσης κάποια νέα έκτακτα θα πρέπει να αναμένονται μετά από πωλήσεις χρεογράφων στο πρόσφατο ράλι του Μαΐου ενώ η τελική γραμμή μετά από προβλέψεις αναμένεται να παραμείνει στο κόκκινο. Τα αποτελέσματα των τραπεζών αναμένονται στο τέλος Αυγούστου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me