9/7/13

Μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί, ακόμα και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλούσε για συνολική δόση 8,1 δισ. ευρώ. Το Eurogroup την «κούρεψε» στα 6,8 δισ., ευθυγραμμίζοντάς την με τις επίσημες εκταμιεύσεις, όπως αυτές συντάχθηκαν από την τρόικα τον περασμένο Μάιο.

Τι απέγινε λοιπόν αυτό το έξτρα 1,3 δισ. ευρώ; Όπως μας ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η αύξηση της χρηματοδότησης προτάθηκε από την Κομισιόν προφανώς για να ξαλαφρώσει τη χώρα μας από αλλεπάλληλες ασύμφορες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.

Η Κομισιόν μάλιστα υιοθετούσε τον αριθμό και στα ανεπίσημα briefing της. Το ίδιο έκανε και η ελληνική πλευρά. Όμως, το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε την πρόταση με τη δικαιολογία ότι συνιστά αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος και συνεπώς θα χρειαζόταν έγκριση από την Μπούντεστανγκ, άρα δεν θα περνούσε.

Προκαλεί ερωτήματα γιατί η άρνηση του Β. Σόιμπλε δεν έγινε στο προηγούμενο Eurogroup, όταν η πρόταση ξεκίνησε να κυκλοφορεί, και προέκυψε έναν μήνα μετά. Αρμόδιοι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι μόλις χθες τέθηκε επίσημα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν ανεπισήμως μέσα στο Eurogroup ως φήμη!

Βεβαίως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το Βερολίνο έχει αποφασίσει να πάρει το παιχνίδι του ελληνικού προγράμματος πάνω του. Και να φρενάρει την όποια συζήτηση για κούρεμα που θα επιδιώξει να ανοίξει το ΔΝΤ. 

Η καγκελαρία, επηρεαζόμενη από διάφορες διαρροές, θεώρησε ότι η ελληνική κυβέρνηση -που εάν εξασφάλιζε τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ δεν θα είχε πρόβλημα χρηματοδότησης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014- πιθανόν να  επιδίωκε πρόωρες εκλογές.

Αλήθεια ή ψέματα, οι διαρροές αυτές ώθησαν τη Γερμανία να λάβει την απόφαση επιστροφής στη λογική των δόσεων με το σταγονόμετρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me