15/7/13

Περί Τραπεζών, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, Autohellas και Φουρλή


Διαφυγόντα - Παρασκήνιο Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 00:15
http://www.sportandbusiness.gr/

Περί Τραπεζών, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, Autohellas και Φουρλή

Το Χρηματιστήριο πήρε ξανά την κατηφόρα, αλλά υπάρχουν μετοχές εταιρειών που ανθίστανται, ή, όταν τις παρασύρει η γενικότερη αρνητικά συγκυρία, δημιουργούν ευκαιρίες νέων τοποθετήσεων στα χαμηλότερά τους επίπεδα. Ο λόγος εν προκειμένω, για τις τράπεζες, την ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, την Autohellas και τον Φουρλή.


 
Προφανώς, θα θυμάστε ότι το ''S&B'' και ειδικότερα η στήλη, όταν άλλοι τις είχαν...ξεχάσει και απέφευγαν κάθε αναφορά για τις μετοχές τους, ήταν το μοναδικό μέσο που ενέταξε στις top pick επιλογές του τους τραπεζικούς τίτλους, αλλά και άλλες μετοχές, όπως η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, ο Φουρλής και η Autohellas. Και δικαιώθηκε.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν, με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και αρνητικά γεγονότα, όπως οι τριβές με την Τρόικα, η κυβερνητική κρίση και η έξοδος της ΔΗΜΑΡ από την κυβένηση, οι ανατροπές και οι καθυστερήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων κλπ, έφεραν ανατροπές και στο ΧΑ,με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Παρά ταύτα, οι μετοχές που εντάξαμε στα top picks, έδωσαν σημαντικά κέρδη και κινήθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό στα όρια τοποθετήσεων που είχαμε προτείνει, προκειμένου να χτιστεί σταδιακά μία θέση, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα και με προοπτικές επίτευξης σημαντικών αποδόσεων.

Ειδικότερα τώρα, για τις τράπεζες:

*** Για την Alpha Bank, σας είχαμε πεί ότι κάτω από το 0,40 ευρώ προσφέρεται άφοβα για τοποθέτηση. Έπεσε μέχρι το 0,37 και πήγε μέχρι το 0,4470

*** Για την Εθνική, σας είχαμε πεί ότι από τα 2,30 - 2,20 και κάτω, χτίζεται σταδιακά θέση. Έπεσε μέχρι τα 2,10 και πήγε στα 2,82 ευρώ.  

*** Για την Πειραιώς, σας είπαμε ότι στα επίπεδα των 0,90 - 0,80 ευρώ προσφέρεται. Την Παρασκευή βρέθηκε στο 0,83 και έχει κάνει υψηλό στο ο,9380.

~*~*~* Για πρώτη φορά η στήλη, βάζει στο...μάτι και την Εurobank, καθώς ενισχύθηκε από την απόκτηση, κυρίως του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και της Proton Bank. 

Απλώς περιμένουμε τα στοιχεία που θα προκύψουν, (αποτίμηση, πόσες νέες μετοχές, κεφαλαιοποίηση κλπ) προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει - όπως κατ΄επανάληψη σας έχουμε πει - οι τοποθετήσεις να είναι σταδιακές και να γίνονται με σύνεση, ενώ, όταν η θέση καθίσταται κερδοφόρα, είναι προσωπική απόφαση του καθενός, το τι θα πράξει στη συνέχεια.

Δίνει ευκαιρίες η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ

Όταν εντάξαμε την συγκεκριμένη μετοχή στις επιλογές μας, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρισκόταν στις 1.013 μονάδες και η μετοχή στα 2,16 ευρώ Ήρθε στη συνέχεια η βουτιά του χαρτιού στο 1,85 ευρώ και μετά πήγε στα 2,29. Δηλαδή και με 2,16 έφευγες με κέρδος και στην πτώση μπορούσαν να γίνουν νέες τοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η στήλη, βέβαια, προνόησε και σας προειδοποίησε για τους ελέγχους στις κατασκευαστικές εταιρείες και τα πιθανά πρόστιμα, τηρώντας επιφυλακτική στάση και και προτιμώντας το ''κλείδωμα'' κερδών. 

Η μετοχή μας δικαίωση, καθώς από τα 2,29 ευρώ, τώρα βρίσκεται στο 1,85 και εννοείται ότι σε κάθε περαιτέρω αδυναμία, σαφώς το χαρτί δίνει σημαντικές ευκαιρίες για νέες, σταδιακές τοποθετήσεις.

Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης χάνει 20,5% από τότε που την εντάξαμε στις επιλογές μας και η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ χάνει 13,4%, αποδεικνύοντας ότι είναι ανθεκτική στις πιέσεις και στις κακές, γενικώς, περιόδους της χρηματιστηριακής και όχι μόνον αγοράς.

Με...ικανοποιητικές ταχύτητες, η Autohellas

Και στην περίπτωση της εν λόγω εταιρείας, πέσαμε μέσα. Από το 1,20 ευρώ, πήγε στα 2,20 , όπου οι πωλήσεις ήταν επιβεβλημένες, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει. Στη συνέχεια η μετοχή γύρισε στο 1,80 ευρώ και την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε στα 2,20, γράφοντας ένα μεγαλοπρεπές 20%.

Όταν, πάντως, την είχαμε επιλέξει, όλοι οι αναλυτές...ωριόταν, με επιχειρήματα τον δανεισμό της Autohellas, τον κλάδο αυτοκινήτου κλπ, καθώς δεν τους άρεσε ως μελλοντική αποδοτική επιλογή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σε κάθε αδυναμία του χαρτιού, οι επανατοποθετήσεις είναι εύλογες.

Ξανά...γκανιάν ο Φουρλής

Για την περίπτωση του Φουρλή, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Η επιλογή ήταν στα 2 ευρώ, στα 2,94 σας είπαμε να κατοχυρώσετε τα κέρδη σας. Άλλωστε, τότε έκανε μεγάλο όγκο συναλλαγών και εύκολα ρευστοποιούσε όποιος ήθελε.

Τώρα, που κάποιοι θεωρούν τη μετοχή ευκαιρία για πώληση, εμείς θεωρούμε ότι βρίσκεται και πάλι σε επίπεδα αγοράς, ιδίως κάτω από τα 2,40 ευρώ.
Σημειώστε ότι η Δάφνη Φουρλή, μεγαλομέτοχος της εταιρείας, έχει δαπανήσει γύρω από αυτά τα επίπεδα τιμών, περί τα 2,5 εκατ.ευρώ.

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me