5/7/13

ΟΠΑΠ

Κυβέρνηση για ΟΠΑΠ: Κλείστε τους το στόμα

Εντολή για σιγή ασυρμάτου όσο διαρκεί η αξιολόγηση από την τρόικα. Οδό διαφυγής αναζητά ο Σαμαράς
Δημοσιεύθηκε: 05 Ιουλίου 2013, 11:55

Κυβέρνηση για ΟΠΑΠ: Κλείστε τους το στόμα

Ενώ ο θόρυβος για τον ΟΠΑΠ στα media δείχνει να έχει κοπάσει μετά από σκληρές πολιτικές και επιχειρηματικές παρεμβάσεις, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο Sofokleousin.gr ότι οι εξελίξεις στο παρασκήνιο είναι θυελλώδεις. 

Κόκκαλής και Μελισσανίδης έχουν ταμπουρωθεί στις θέσεις τους, ενώ ο πρωθυπουργός αναζητά οδό διαφυγής από το ναρκοπέδιο. Η κατάσταση στον ΟΠΑΠ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τρόικα ενώ έχει θορυβήσει τις αγορές και τους εν δυνάμει επενδυτές.

Χρήστος Φράγκου

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση ΟΠΑΠ και οι κυβερνητικοί χειρισμοί επί του θέματος αποτέλεσαν μείζον θέμα και σημείο τριβής που έφθειρε ουσιαστικά την τρικομματική κυβέρνηση, οδηγώντας στην τελική ρήξη.  Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση φέρονται να έχουν δώσει άτυπη παράταση-προθεσμία 10 ημερών σε Μελισσανίδη και Κόκκαλη να διευθετήσουν τις διαφορές τους ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Πηγές του sofokleousin.gr αναφέρουν ότι στόχος της παράτασης ήταν αφενός να μην υπάρχουν δημοσιεύματα όσο καιρό διαρκεί ο έλεγχος της τρόικας και αφετέρου να πεισθεί η πλευρά Κόκκαλη να έρθει σε συνεννόηση με το Emma Delta και τον Δημήτρη Μελισσανίδη.


Η Intralot δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί διαπραγματεύσεις καθώς τότε θα θεωρηθεί ότι απεμπολεί τα δικαιώματά που απορρέουν από την κατοχύρωσή της ως μειοδότη στο διαγωνισμό για την επιλογή τεχνολογικού παρόχου.
Η Emma Delta μέσω διαρροών επισημαίνει ότι ενδεχόμενη υπογραφή της σύμβασης για τον τεχνολογικό πάροχο, τα VLT και τα Κρατικά Λαχεία αποτελεί casus belli, παρά τις περί το αντίθετο διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στη συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Η διαιώνιση της κόντρας και η στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και της κυβέρνησης και θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η υπόθεση του ΟΠΑΠ αποτελεί σαφή ένδειξη και πρόγευση της δύναμης και της επιρροής των επιχειρηματικών συμφερόντων στη διαμόρφωση της πολιτικής. Παράγοντες της Κομισιόν αναφέρουν ότι όσο η κυβέρνηση παραμένει δέσμια διαπλεκόμενων συμφερόντων είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη και ουσιαστική αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΑΠ εκτιμούν ότι η μάχη για τον έλεγχο του είναι χαρακτηριστική των εγγενών προβλημάτων που πιέζεται να επιλύσει η κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me