22/7/13

Χ.Α. - ΑΓΟΡΑ

ΧΑ: Απώλειες με τζίρο... ημιαργίας

Του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Με τζίρο απελπισίας και συναλλαγές που παραπέμπουν στα «μπάνια του λαού» δείχνει να ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας. Σε επιμέρους τίτλους το ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον. 
 
Με μικρές αυξομειώσεις και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ακόμα χειρότερη η εικόνα στο ΧΑ. 
 
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο χρειάστηκε να συμπληρώσει 48 ολόκληρα λεπτά συνεδρίασης προκειμένου ο τζίρος να φτάσει το 1 εκατομμύριο και βέβαια μια τέτοια αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα.

Τέλος πάντων, μετά την παρέλευση των 45 πρώτων λεπτών, ο τζίρος έχει φτάσει τα 2,4 εκατ. (αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής προσυμφωνημένες συναλλαγές), ενώ η εικόνα κρίνεται αποκαρδιωτική ακόμα και στο ταμπλώ του 25άρη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι μόλις 13 τεμάχια έχουν αλλάξει χέρια στην Eurobank Properties, 210 στη ΜΕΤΚΑ, 215 στην Τιτάν, 302 στον ΟΛΠ και 341 στην ΕΥΔΑΠ. Με 803 τεμάχια κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, 1160 τεμάχια η ΕΧΑΕ και 1180 τεμάχια συναλλαγές η Folli Follie Group. Πέριξ 2χίλιαρου Frigoglass, Motor Oil και EEE.

Ευνόητο είναι ότι με αυτή την εικόνα το πρόσημο του δείκτη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, αρκεί να διοχετευτεί στο σύστημα εντολή σχετικού ειδικού βάρους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πλην Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και MIG, ο υπόλοιπος FTSE 25 κινείται με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών και χαμηλότερα.

Από εκεί και πέρα, θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ αντίθετα τις σχετικά μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Alpha Bank, Εθνική, MIG, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil και Jumbo.

Εννοείται ότι με αυτήν την εικόνα η συνεδρίαση δεν χρήζει τεχνικής ανάλυσης, καθώς δείχνει περισσότερο συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα και πολύ λιγότερο συνεδρίαση που θα μπορούσε να τονώσει το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το ανοδικό ξεκίνημα, μετά τις 10:52 ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 23 προς 33.

Σε επιμέρους τίτλους το μικρό ενδιαφέρον και πιο συγκεκριμένα σε ΓΕΚ Τέρνα (λόγω πρόσφατης ειδησεογραφίας), Alco (λόγο εισόδου στρατηγικού επενδυτή) και Ικτίνος, ενώ σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για τον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακής.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me