22/7/13

Φόβοι για ελληνικό ατύχημα

Παράθυρο ευκαιρίας για Σαμαρά


 
Τι δεν είπαν δημοσίως Σόιμπλε και Λιου. Τα μηνύματα στην κυβέρνηση και το... ναρκοπέδιο 
 
  • του Χρήστου Φράγκου
Φόβοι για ελληνικό ατύχημα, παράθυρο ευκαιρίας για Σαμαρά

Ενώ στο προσκήνιο η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις επισκέψεις Σόιμπλε και Λιού, επενδύοντας στη βελτίωση του κλίματος και στην επαναφορά του success story, στα παρασκήνια διεξάγονται σκληρές διαβουλεύσεις. 

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπάθησε, με την επίσκεψή του και με την υπόσχεση του αναπτυξιακού ταμείου, να προλάβει τη φωτιά που επιχειρούν να βάλουν ΔΝΤ και ΗΠΑ και η οποία θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως είναι προφανές η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας ιδιότυπης διελκυστίνδας μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για το χειρισμό της κρίσης χρέους.


Οι υστερήσεις στο πρόγραμμα, το εξαιρετικά υψηλό και μη-βιώσιμο χρέος και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα την καθιστούν ιδανικό βομβιστή αυτοκτονίας που με μια έκρηξη, θα θέσει σε κίνηση της διαδικασίες της Ευρωζώνης για αντιμετώπιση της κρίσης και θα πυροδοτήσει στροφή στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Αν και οι χειρισμοί από όλες τις πλευρές είναι λεπτοί και παρασκηνιακοί, εντούτοις οι Βρυξέλλες και οι αγορές έχουν αντιληφθεί το εκρηκτικό σκηνικό που δημιουργείται και επαγρυπνούν.
Ένα πλέγμα ισορροπιών στήνεται και αναδιατάσσεται γύρω από την Ελλάδα. Δημοσιεύματα, πολιτικές παρεμβάσεις, υποβαθμίσεις, deals και διπλωματικές συγκρούσεις σκιαγραφούν το ναρκοπέδιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά καλείται να κινηθεί αναζητώντας το παράθυρο ευκαιρίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει όρθια.
Το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο περιπλέκει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από την ελληνική πλευρά, η οποία σε αυτή τη φάση προσπαθεί να αγοράσει πολιτικό και οικονομικό χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη στα χέρια του σενάρια  αναδιάρθρωσης βραχυχρόνιων υποχρεώσεων, καθώς δεν αποκλείεται αστοχίες σε χειρισμούς να οδηγήσουν σε έλλειψη ρευστότητας πριν το τέλος του έτους.
Η Γερμανία και οι συνοδοιπόροι της προσπαθούν να διατηρούν την Ελλάδα στην εντατική, με διαρκή μηχανική υποβοήθηση και επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι πρόωρο να απεξαρτηθεί από τα όργανα, απειλώντας ταυτόχρονα ότι θα το πράξουν αν δεχθεί αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής.
Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ αναζητούν διεθνή νομιμοποίηση για να μπορέσουν να παρέμβουν στις εξελίξεις, στοχεύοντας σε περιορισμό της επεκτατικής πολιτικής της Γερμανίας ώστε να δημιουργηθεί έδαφος για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια κράτη  της Ευρωζώνης στην εντατική και υποσκάπτουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Αγόρασαν χρόνο με τη μείωση ΦΠΑ
Όπως επισημαίνουν παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση εκ των έσω, τα στοιχεία για την κατάσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Η ύφεση έχει ήδη ξεφύγει από το στόχο του 4,2-4,3% και προβλέπεται να αγγίξει το 5,4% το 2013.
Σε αυτή την παραδοχή βασίστηκε η απαίτηση του οικονομικού επιτελείου για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας. Αν και το μέτρο αυτό έχει μικρό δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και μικρό ανταποδοτικό όφελος για τον προϋπολογισμό, η ελληνική πλευρά αντέτεινε το χαμηλό δημοσιονομικό κόστος και τις προβλέψεις για ανάκτηση θέσεων εργασία και περιορισμό της ύφεσης κατά 0,4%.
Συναινώντας σε αυτή την απαίτηση της κυβέρνησης ΔΝΤ και Κομισιόν έδειξαν διάθεση να παράσχουν πολιτικό χρόνο για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να δοθεί χώρος για τις παρασκηνιακές διεργασίες.
Η διάσπαση της τρόικας
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr και οι δυο πλευρές έχουν μπει σε τροχιά ρήξης. Το θέμα που εγείρεται έχει να κάνει με τις εξελίξεις και τις διεργασίες που θα οδηγήσουν στη σύγκρουση και τον ρόλο της Ελλάδας και της κυβέρνησης στον ακήρυχτο πόλεμο.
Οι επιλογές της κυβέρνησης τόσο στα μείζονος σημασίας οικονομικά θέματα όσο και στα ελάσσονος πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν μπορούν ανά πάσα στιγμή να δώσουν διέξοδο ή να πυροδοτήσουν την έκρηξη.
Οι συσχετισμοί είναι δυσνόητοι καθώς ουδείς διαθέτει αξιόπιστο σενάριο για την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα να μην πατά κανείς τη σκανδάλη του πυροκροτητή. Η σπατάλη χρόνου και η έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού της κυβέρνησης λειτουργούν αποτρεπτικά για λύση, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες πολιτικού "ατυχήματος" στην Ελλάδα..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me