8/7/13

Χ.Α.

Με ένα συν στο χαρτοφυλάκιό της η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει τον πολιτικό χρόνο που επεδίωκε. Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο (στις 22/9 διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές), ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια και για το χρηματιστήριο.

  •  Του Μιχάλη Γελαντάλι

Το Χ.Α. για δεύτερη συνεχόμενη Παρασκευή αντέδρασε, με τον Γενικό Δείκτη στις 840,92 μονάδες (2,32%), τον FTSE Large Cap στις 285,95 (2,38%), κατά 1,81% υψηλότερα στις 115,41 μονάδες, και με τον Ft Mid λόγω... τραπεζών κατά 4,06% χαμηλότερα στις 1.037 μονάδες. Οι συναλλαγές πάλι μετριότατες στα 32-33 εκατ. ευρώ ενδεικτικές της κατάστασης στην αγορά.


 
Το Χ.Α. παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και από το μέτωπο τρόικας - υπουργείου Οικονομικών όπου παρατηρήθηκε χθες πρόοδος, αλλά όχι για τελική συμφωνία, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά μέτωπα. Σε αυτό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών. "Είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο, ελπίζω να καταλήξουμε πριν από το Eurogroup", δήλωσε. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε αισιόδοξος ότι "θα κλείσουμε το βράδυ και θα έχουμε συμφωνία στο Eurogroup". Να δούμε εάν αυτό θα μπορούσε να δώσει μία μικρή ανάσα στο Χ.Α. όπως στην κυβέρνηση.
Όμως η απόφαση του Eurogroup θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης. Η πολιτική απόφαση θα αφορά το σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται σύμφωνα με την τήρηση των δεσμεύσεων. Στη σκιά των σεναρίων επιστροφής της κρίσης στην ευρωζώνη τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.
Το ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στις τράπεζες. Αναμφίβολα η εξέλιξη, η κατάληξη του διαγωνισμού για το νέο ΤΤ, θα επηρεάσει τον κλάδο και τις μετοχές των εμπλεκόμενων τραπεζών. Θυμίζουμε ΕΤΕ στα 2,20 (7,84%), Alpha Bank 0,425 (2,16%) και Eurobank στο 0,903 με -30% ακραία διόρθωση. Ένας μικρός οδικός χάρτης για τον κλάδο τις επόμενες ημέρες...
• Μέσα στον Ιούλιο θα προχωρήσει η πώληση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας Proton Bank, κάτι που θέτουν ως προαπαιτούμενο για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
• Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του 25% συν μιας μετοχής της Eurobank το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου 2013 σε διεθνή ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me