27/7/13

ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
 

Ανοιξε ο δρόμος για την ΕΥΔΑΠ 

 

Την πόρτα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ άνοιξε διάπλατα η απόφαση της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, να αλλάξει το καταστατικό της εταιρείας ώστε να αρθεί και το τελευταίο τυπικό εμπόδιο, που όριζε ότι το Δημόσιο όφειλε να διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό της.

 

Ανοίγει οριστικά η πόρτα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, μετά την απόφαση της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, να αλλάξει το καταστατικό της εταιρείας


Ανοίγει οριστικά η πόρτα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, μετά την απόφαση της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, να αλλάξει το καταστατικό της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, με δύο διατάξεις τροπολογίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, ανοίγει ο δρόμος του ξεκαθαρίσματος των οφειλών του Δημοσίου προς την εταιρεία, ενώ παράλληλα προβλέπονται περικοπές στο εφάπαξ των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα, χθες η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε ουσιαστικά στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β, «ως αντίθετου προς τον νόμο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Το συγκεκριμένο άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό έως 49% και άρα να διατηρεί το 51%. Ετσι πλέον και με την άρση και αυτού του εμποδίου ανοίγει...


... οριστικά η πόρτα της ιδιωτικοποίησης καθώς ήδη από τον περασμένο Απρίλιο είχαν μεταφερθεί οι μετοχές της εταιρείας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Προκειμένου μάλιστα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η κυβέρνηση προχωρεί σε συμψηφισμό των οφειλών ανάμεσα σε ΕΥΔΑΠ και Δημόσιο με τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών και Τουρισμού στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ.
  • Οι οφειλές
Ειδικότερα προβλέπεται ο προσδιορισμός με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ από έργα υποδομής, κατασκευής έργων ύδρευσης ΝΠΔΔ, κατασκευής και συντήρησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κ.λπ., καθώς και μη φορολογικών οφειλών της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο.
Αναφέρεται μάλιστα ότι τυχόν οφειλές που θα προκύψουν θα καλυφθούν από ειδική πίστωση που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Υστερα από τον καθορισμό των οφειλών κατά περίπτωση θα αποφασίζεται ο τρόπος της αποπληρωμής τους.
Ο διακανονισμός των οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αποτελούσε μάλιστα ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Σήμερα οι οφειλές των υπουργείων, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και των δήμων ανέρχονται σε περίπου 860 εκατομμύρια ευρώ, όταν στις αρχές του χρόνου το ποσό ήταν περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ με προσαύξηση 1% κάθε μήνα.
Τροπολογία

«Ψαλίδι» στο εφάπαξ 2.478 εργαζομένων

Περικοπές στο εφάπαξ των 2.478 εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και απαλλάσσει το Δημόσιο από την υποχρέωση να καλύπτει το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού των εργαζομένων, ο οποίος συντηρούνταν με μηνιαίες εισφορές των υπαλλήλων.
Με τον ισχύοντα νόμο οριζόταν ότι τυχόν έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ των εργαζομένων που θα αναφέρεται στο προσωπικό που υπηρετούσε έως τον Οκτώβριο του 1999 θα καλύπτεται από το Δημόσιο απολογιστικά στο τέλος κάθε έτους.
Η κατάργηση της συγκεκριμένης υποχρέωσης πιθανότατα θα οδηγήσει σε κλείσιμο του λογαριασμού και απώλεια των εισφορών των εργαζομένων, καθώς η συντήρησή του θα είναι δύσκολη από τους εν ενεργεία υπαλλήλους, εφόσον την τελευταία τριετία έχουν αποχωρήσει από την επιχείρηση πάνω από 2.000 εργαζόμενοι.

Μ. Λιλιοπούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me