29/7/13


Αδύναμες οι ευρωπαϊκές τράπεζες 

  • Χωρίς ουσιαστική μείωση των επισφαλών δανείων, δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη - 

  • Το παράδειγμα της Ισπανίας - Τι συνέβη σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία


Παρά τα κέρδη που κατέγραψαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ισπανίας ο δρόμος τους εξακολουθεί να παραμένει ανηφορικός, καθώς θα πρέπει να αναχαιτίσουν την αύξηση των επισφαλών δανείων, να αναπτύξουν τις δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις τους και να αυξήσουν την αξία των μετοχών τους σε ένα οικονομικό περιβάλλον, το οποίο κάθε άλλο παρά ευοίωνο μπορεί να χαρακτηριστεί.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Bankia ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κέρδη έως και 200 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013, όταν πριν έναν χρόνο είχε εμφανίσει ζημίες ύψους 4,5 δις ευρώ.
Η Bankinter τετραπλασίασε τα κέρδη της, η La Caixa τα υπερδιπλασίασε ενώ η Sabadell ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 37%. Μόνο η Banco Popular ανακοίνωσε μείωση κερδών (κατά 3%) ενώ αυτήν την εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα των Santander και BBVA.
Σύμφωνα με το Reuters, το αποκορύφωμα στα προβληματικά δάνεια και η επακόλουθη
απότομη επιστροφή στα κέρδη σπάνια σηματοδοτεί την αρχή μιας ομαλής πορείας προς την ανάκαμψη.
Για παράδειγμα, το δημοσίευμα αναφέρεται στην περίπτωση της Bank of Ireland, η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες δανείων στο δεύτερο μισό του 2009. Όπως αναφέρεται, η ανάκαμψη κερδών από εκείνο το σημείο ήταν αποσπασματική ενώ η τιμή της μετοχής συνέχισε να μειώνεται έως τον Ιούλιο του 2011.

Το πρόβλημα για την ιρλανδική τράπεζα ήταν ότι οι προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια απέτυχαν να μειωθούν με έναν συνεπή και σταθερό ρυθμό ύστερα από το αποκορύφωμα τους, με αποτέλεσμα η διοίκηση να μην μπορεί να κάνει λόγο για μια συνεπή ανάκαμψη, κάτι που θυμίζει την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, της οποίας οι προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια έφτασαν στο αποκορύφωμα τους το τέταρτο τρίμηνο του 2011 πριν αρχίσουν πάλι την ανοδική τους πορεία το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Στην Πορτογαλία η Millenium BCP έδωσε στους επενδυτές μια ψεύτικη ελπίδα, όταν οι προβλέψεις της για τα προβληματικά δάνεια έφτασαν στο αποκορύφωμα τους το τελευταίο τρίμηνο του 2011, πριν ωστόσο σημειώσουν άνοδο σε νέα υψηλά το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Και οι τρεις αυτές τράπεζες δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια συνεπή ανάκαμψη της τιμής της μετοχής τους μετά το αποκορύφωμα των προβληματικών τους δανείων, όχι μόνο γιατί οι επενδυτές δεν πείστηκαν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει για τα προβληματικά δάνεια.
Η προβληματική οικονομική κατάσταση και στις τρεις χώρες έθεσε τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών – το κύριο μέτρο για την κερδοφορία τους – κάτω από μεγάλη πίεση, με την ανάκαμψη τους να φαντάζει μακρινή.
Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να είναι διστακτικοί στην άποψη που θέλει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τις ισπανικές τράπεζες.
Αρκετές από τις ισπανικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι ενώ ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία τους συνέχισε να διογκώνεται, το ποσοστό των νέων εγγραφών στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδυνόταν, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη.
«Δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μια πραγματική επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης των δανείων» αναφέρει ο Darragh Quinn από τη Nomura.
Η ύφεση της οικονομίας της Ισπανίας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας επίσης επηρεάζουν και περιορίζουν τα κέρδη των τραπεζών αναφέρει το Reuters, το οποίο υπογραμμίζει ότι τα κέρδη που ανακοίνωσαν οι ισπανικές τράπεζες για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν εντυπωσιακά υπό το πρίσμα ότι η σύγκριση γινόταν με το τρομακτικό προηγούμενο έτος.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me