24/7/13

Κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων από την Εφορία

 
Τα λεφτά τελείωσαν, Δημόσιο, τράπεζες και... "κοράκια" έβαλαν στο μάτι τα σπίτια
Κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων από την Εφορία
Υπερεξουσίες αποκτά η Εφορία στο κυνήγι  για την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Από την 1η Ιανουαρίου θα μπορεί να κατάσχει ακίνητα, καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία, εάν η φορολογική οφειλή δεν καταβάλλεται εντός 30 ημερών, ή δεν ρυθμισθεί. 

Σε περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων θα μπορεί να προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα βάσει της ρευστότητας, των δαπανών ή των καταθέσεων του φορολογουμένου και να επιβάλλει πρόστιμα  με «αυτόματες» διαδικασίες.


Ολα αυτά προβλέπονται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με τις νέες διατάξεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να θέσει τέλος στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών. 

Σστη φορολογική διοίκηση δίνεται  η δυνατότητα σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και όταν επίκειται κίνδυνος για την είσπραξη του φόρου, να προβαίνει χωρίς δικαστική απόφαση στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου. Μάλιστα, αν ο φορολογούμενος μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία του για να αποφύγει τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι φορολογικές Αρχές μπορούν να ασκούν αγωγή καταδολίευσης για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Αν ο υπόχρεος δικαιούται επιστροφή φόρο,υ η Εφορία θα προβαίνει σε συμψηφισμό θα επιστρέφει την  προκύπτουσα διαφορά. Το επιστρεπτέο ποσό θα καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος, εκτός αν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας. Πέραν αυτής της προθεσμίας  θα  καταβάλλεται και τόκος. 


"Απόχη" για  ελεύθερους επαγγελματίες

Μια άλλη διάταξη αφορά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και είναι "κομμένη και ραμμένη" για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ορίζει ότι εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση,  η Εφορία θα μπορεί να προβαίνει σε εκτιμώμενο, διορθωτικό ή προληπτικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και να προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα, τα ακαθάριστα έσοδα, τις εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των υπόχρεων.
 Αυτό σημαίνει πως ειδικά ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Ειδικά για τις κατηγορίες αυτές η Εφορία θα επιλέγει τις προς έλεγχο υποθέσεις με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me