8/7/13

Χ.Α.: Τι σχολιάζουν οι αναλυτές


 http://www.oneman.gr/gynaikes/special_edition/article1825281.ece/BINARY/w540/xrisa+drakaki+.jpg

Oι ανακεφαλαιοποιήσεις τελείωσαν βρίσκοντας τον Τραπεζικό κλάδο κοντά στα ιστορικά του χαμηλά, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Όλοι θα περιμέναμε πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση ο κλάδος θα έβγαινε πιο δυνατός σε σχέση με τις αποτιμήσεις του παρελθόντος παρόλα αυτά τον βρίσκουμε ουσιαστικά κοντά στα χαμηλά του. Στην καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank και το διάγραμμα από μόνο του "φωνασκεί".


Το που θα πάει το ΤΤ έχει μεγάλη σημασία, μιας και θα αλλάξει κάθετα τα οικονομικά δεδομένα του αγοραστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μας δείξουν τον δρόμο. Με αυτό το σενάριο θα έχουμε 3 μεγάλους ομίλους και πάλι και η Εθνική μπορεί και πάλι να κερδίσει την πρώτη θέσηΤώρα σε σχέση με τις τιμές, πρέπει να υπολογίζουμε και τις τιμές των warrants.

 
O λόγος που οι τιμές αμέσως μετά τις ΑΜΚ βρέθηκαν αισθητά χαμηλότερα έχει να κάνει με το ότι πολλά κεφάλαια έσπευσαν να καλύψουν τις ΑΜΚ με σκοπό να πάρουν τα warrants τραβώντας άμεσα μέρος της ρευστότητας τους αμέσως μετά την εισαγωγή των τίτλων.


Έτσι παίρνουν μεγάλες θέσεις στον κλάδο, χωρίς ουσιαστικά να έχουν χρησιμοποιήσει αντίστοιχα μεγάλο κεφάλαιο μιας και μία τυχόν άνοδο στο μέλλον μπορούν να εξασκήσουν τα warrants ή και να τα πουλήσουν. Αυτό που δεν περίμεναν είναι πως οι τιμές μετά τις ΑΜΚ (τιμή μετοχής +warrant) θα ήταν αισθητά χαμηλότερα από την τιμή της αυξήσεως της κάθε Τράπεζας.


Παρόλα αυτά στην Αγορά έχουν πέσει σημαντικά κεφάλαια για να μην προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να υπερασπίσουν τις θέσεις τους.Θυμίζουμε πως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική μιας και αφορά διαφορετικό πολλαπλασιαστή το κάθε warrant. Σε κάθε περίπτωση η Alpha Bank είναι στην καλύτερη θέση μιας και η τιμή της μετοχής είναι "at the money" δηλαδή πολύ κοντά στην τιμή της εξάσκησης του 0,44 + interest.


Επίσης δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε στην κίνηση προς τα πάνω γιατί θα υπάρχουν πωλήσεις σημαντικές σε τιμές χαμηλότερα της ΑΜΚ, μιας και θα πρέπει να κοιτάμε την τιμή της μετοχής μαζί με την τιμή του warrant πόσο αξία έχει.


Έτσι αν η Εθνική φτάσει στα 2,80 ευρώ και το warrant στα 1,49 ευρώ, τότε πιάνουμε την τιμή της ΑΜΚ στα 4,29 ευρώ, ενώ αντίστοιχα αν η Πειραιώς πιάσει τιμή 1,10 ευρώ και το warrant τα 0,60 ευρώ τότε πιάνει την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ στα 1,70 ευρώ. 

Αν κάποιος συγκρίνει τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, θα δει πως οι Ελληνικές Τράπεζες δεν είναι φτηνές, ενώ παραμένει ο φόβος της συνέχισης της ύφεσης και της μεγέθυνσης των "κόκκινων" δανείων.


Από την άλλη, οι περισσότερες Τράπεζες στην Ευρώπη κρύβουν μέσα τους σημαντικά προβληματικά assets που αργά ή γρήγορα, με μία αναταραχή, θα εμφανιστούν χωρίς παρόλα αυτά κάποιος να είναι σε θέση να ξέρει το μέγεθος.

Συμπερασματικά, σε περίπτωση που ο Τραπεζικός κλάδος καταφέρει να πάρει χρηματιστηριακή "ανάσα" ανεβάζοντας τις αποτιμήσεις και απεγκλωβίσει, έστω και εν μέρει, κεφάλαια που μπήκαν στις ΑΜΚ μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην Αγορά, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me