3/7/13

Τράπεζες: «Χοντραίνει» το παιχνίδι για Τ.Τ.


 http://air.euro2day.gr/cov/ta/taxtam358-b_b.jpg
 Τα ισχυρά χαρτιά των μνηστήρων, τα κριτήρια επιλογής και οι τριβές. Γιατί το ΤΤ μετατράπηκε σε πολύφερνη νύφη και πώς διαμορφώνεται η στρατηγική της επόμενης μέρας για τους μνηστήρες. Το χρονοδιάγραμμα.

Σε μήλον της Έριδος για τη Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα αναδεικνύεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς η απόκτησή του θα δημιουργήσει συνθήκες είτε ταχύτερης εξόδου από το ΤΧΣ, είτε αμυντικότερης συμπεριφοράς του αγοραστή εν μέσω συνθηκών κρίσης.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day, η διεκδίκηση του Τ.Τ θα είναι παιχνίδι για τρεις, καθώς η διερεύνηση ενδιαφέροντος στο εξωτερικό απέβη πρακτικά άκαρπη μια και προσήλθαν μόνο hedge funds, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας που έχει θέσει το ευρωσύστημα.

του Χρήστου Κίτσιου



Έτσι, στην αφετηρία της διαδικασίας πώλησής του βρίσκονται, προς το παρόν, η Εθνική, η Eurobank και η Alpha Bank, οι οποίες πέρασαν στην επόμενη φάση (υπογραφή συμφώνου εμπιστευτικότητας) και απέκτησαν πρόσβαση στο data room.

Το data room ενεργοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και θα μείνει ανοικτό ως τις 15 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία τυπικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταρχήν συμφωνία πώλησης του Τ.Τ. με βάση το υφιστάμενο μνημόνιο. Βεβαίως, όπως αποκάλυψε χθες η στήλη Χαμαιλέων το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου αφήνει εμμέσως τη δυνατότητα παράτασης στο διαγωνισμό ως το τέλος Ιουλίου.
Νωρίτερα, την προσεχή Πέμπτη, θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εθελουσίας του Τ.Τ., χρήση του οποίου αναμένεται να κάνουν περισσότεροι από 300 εργαζομένους.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη απόπειρα πώλησής, το Τ.Τ είναι τώρα πολύφερνη νύφη. Και αυτό γιατί μεσολάβησαν η διάσπασή του σε good - bad bank, μια γενναία μείωση αμοιβών και το εν εξελίξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ταυτόχρονα οι συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν την ανακεφαλαιοποίησή τους με αξιοσημείωτη επιτυχία και μπορούν να ξεδιπλώσουν τις κινήσεις τους με μεγαλύτερη ευχέρεια.
Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν το ιδιαίτερα θερμό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για την απόκτησή του.
Κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της Alpha Bank, το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Ι. Κωστόπουλος τόνισε:
"Μας ενδιαφέρει η εξαγορά του Τ.Τ. και θα καταθέσουμε σοβαρή πρόταση», σημειώνοντας ότι στόχος της Alpha είναι η διατήρηση του Τ.Τ ως αυτόνομου τραπεζικού ιδρύματος και επανάκτηση του παραδοσιακού του προφίλ, δηλαδή της τράπεζας για το μικρό και μεσαίο αποταμιευτή". 
Αποφασισμένη να διεκδικήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζεται και η νέα διοίκηση της Eurobank, η οποία, πάντως, καταστρώνει και plan B για την περίπτωση όπου δεν αναδειχθεί νικητής.
Από την πλευρά τους, κύκλοι της Εθνικής δηλώνουν ότι η τράπεζα θα διεκδικήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση απόκτησής του η Εθνική θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά της και επομένως τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί το Τ.Τ. γίνεται πολύφερνη νύφη

Η ρευστότητα του Τ.Τ. δείχνει να αποτελεί το σημείο κλειδί στο σχεδιασμό της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank.
Το νέο Τ.Τ. (good bank) διαθέτει δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις πέριξ του 60%, όταν ο αντίστοιχος στις συστημικές τράπεζες φθάνει και στο 140%. Το ύψος των καταθέσεων ξεπερνά ελαφρώς τα 11 δισ. ευρώ με τις χορηγήσεις να μην ξεπερνούν τα 7 δισ ευρώ. Το δε κόστος πρόσκτησης των καταθέσεων είναι χαμηλότερο του μέσου όρου, λόγω της ικανοποιητικής συμμετοχής των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου.
Επιπρόσθετα, στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται και 11ετή ομόλογα EFSF, ονομαστικής αξίας 3,73 δις ευρώ, που στην πραγματικότητα προσομοιάζουν με ρευστότητα καθώς με δεδομένη την υψηλή πιστοληπτική τους διαβάθμιση, το Ταμιευτήριο μπορεί να δανειστεί ποσό σχεδόν αντίστοιχο της ονομαστικής τους αξίας.
Η ρευστότητα του Τ.Τ. αποτελεί «χρυσάφι» για την επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης και τον τελευταίο γύρο συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος. Το πλάνο προβλέπει ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων, τους επόμενους μήνες, και συμβάσεις repos με τους τίτλους EFSF ώστε να μειωθεί το ιδιαίτερα υψηλό cost of funding.
Η πώληση του Τ.Τ. έρχεται επομένως στο κατάλληλο timing για τις συστημικές τράπεζες. Αγοράζοντάς το βελτιώνουν ταχύτερα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και την οργανική τους κερδοφορία, όχι για να εμφανίσουν κέρδη, αλλά για να διαθέτουν την ευχέρεια υψηλότερων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.
Ταυτόχρονα, το νέο Τ.Τ. είναι καθαρό, πρακτικά, από επισφάλειες λόγω της μεταφοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων ή και δανείων, που κρίθηκαν ως επισφαλή, παρ ότι ενήμερα, στο υπό εκκαθάριση ίδρυμα και των υψηλών προβλέψεων (ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ).
Από τα περίπου 7 δισ. ευρώ δάνεια, τα 5 δισ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά, με επαρκείς καλύψεις μια και το μεγαλύτερο μέρος τους έχει χορηγηθεί, πριν την έκρηξη τιμών στην κτηματαγορά, και επομένως το «νέο ΤΤ» διαθέτει υποθήκες χαμηλότερες από την τρέχουσα εμπορική αξία των ακινήτων.
Τέλος ακόμη και αν το πρόγραμμα εθελουσίας ολοκληρωθεί με αποχώρηση 300 με 350 εργαζομένων του Τ.Τ. οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν την ευχέρεια να χειριστούν το τυχόν πλεονάζον προσωπικό στα κυλιόμενα προγράμματα εθελουσίας που ετοιμάζουν για τα εν Ελλάδι δίκτυα.

Τα ισχυρά χαρτιά των μνηστήρων

Για τις Alpha και Εθνική η απόκτηση του Τ.Τ. θα συμβάλει στην ενίσχυση των μεγεθών τους και στην ταχύτερη δημιουργία προϋποθέσεων για εξάσκηση από πλευράς ιδιωτών των warrants.
«Η ανακεφαλαιοποίηση πέτυχε γιατί οι επενδυτές πίστεψαν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να βγάλουν κέρδη. Είναι σημαντικό να μην ανατραπεί η παραπάνω αντίληψη» τονίζει στέλεχος μιας εκ των παραπάνω τραπεζών, σημειώνοντας ότι πρέπει να προταχθεί η δημιουργία προϋποθέσεων ταχύτερης εξάσκησης των warrants.
«Μόνον έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες να λάβει πίσω τα λεφτά του το ΤΧΣ καθώς και μια αξιόλογη απόδοση».
Από την άλλη, Eurobank και Τ.Τ ελέγχονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η συγχώνευσή τους αυξάνει, υπό προϋποθέσεις, τις πιθανότητες ιδιωτικοποίησης του νέου σχήματος. Στα ισχυρά χαρτιά της Eurobank περιλαμβάνεται η ύπαρξη ενδιαφέροντος από ξένα funds για την συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο.
Πέραν της Fairfax Holdings, η οποία δήλωσε το ενδιαφέρον της στη προηγούμενη διοίκηση της Eurobank υπάρχουν άλλοι δύο- τρεις ξένοι, που, όπως δήλωσε ο κ. Χρ. Μεγάλου στα στελέχη της τράπεζας, δείχνουν ενδιαφέρον να εισέλθουν στην Eurobank και είναι καλύτερης ποιότητας επενδυτές.

Τα κριτήρια επιλογής

Παρότι οι τρεις τράπεζες φέρονται αποφασισμένες να δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιλογή του αγοραστή ενδέχεται να γίνει και με πολιτικά κριτήρια, πέραν των οικονομικών.
Πρόκειται για σημείο που προκαλεί ήδη τριβές, καθώς η τύχη του Τ.Τ. θα κρίνει εν πολλοίς και τις ισορροπίες σε όλη την τραπεζική αγορά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο διαγωνισμό πώλησης της νέας Proton έχει εμφανισθεί προς το παρόν μόνο η Eurobank από τις εγχώριες τράπεζες καθώς και δύο αμερικανικά funds, ένα κινεζικό και ένα ρωσικό. Με δεδομένο ότι τα funds δεν πληρούν, προς το παρόν, τα κριτήρια καταλληλότητας, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στο αν η Eurobank επιμείνει για την Proton στην περίπτωση που δεν πάρει και το Τ.Τ.
Και αν η Proton, λόγω μεγέθους αποτελεί χειρίσιμο θέμα, οι δυσκολίες αυξάνονται στην περίπτωση που κάποια εκ των Εurobank, Εθνικής μείνουν εκτός του τελευταίου γύρου συγκέντρωσης, καθώς πρακτικά θα απολέσουν το bonus συνεργειών και απορρόφησης επαρκώς κεφαλαιοποιημένων στοιχείων ενεργητικού.

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΙΤΣΙΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me