31/7/13


http://air.euro2day.gr/cov/xy/xyta_re240-b_b.jpg


Πόλεμος εργολάβων για τα... σκουπίδια

του Φώτη Κόλλια
 
Σκληρή μάχη μέσω προσφυγών από έξι ισχυρούς ομίλους για την "πίτα" των 2,1 δισ. ευρώ στη διαχείριση απορριμμάτων. Επιτάχυνση της διαδικασίας και υπογραφές συμβάσεων μέσα στο 2013 θέλει το ΥΠΑΑΝ. Ποια είναι τα νέα δεδομένα.

Συμβάσεις για τέσσερα - πέντε έργα διαχείρισης απορριμμάτων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) φιλοδοξεί να έχει υπογράψει μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά την προχθεσινή επικράτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον διαγωνισμό για την Πελοπόννησο.

Εν μέσω πολέμου προσφυγών από τους έξι ισχυρούς ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, όμιλος Intracom και όμιλος Κοπελούζου), που διεκδικούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρείται η επιτάχυνση των διαγωνισμών ώστε πριν
εκπνεύσει το 2013 να έχουν πέσει υπογραφές σε Γραμματικό (ένα από τα τέσσερα εργοστάσια στην Αττική), Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Πρόκειται σχεδόν για τα μισά από τα 12 έργα που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα.

Η επιλογή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον πρώτο διαγωνισμό αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση του πολέμου προσφυγών για τη διεκδίκηση μιας πίτας που φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της σκληρής μάχης είναι το γεγονός πως οι εργολάβοι συνεχίζουν τις εκατέρωθεν προσφυγές παρά το γεγονός πως μέχρι σήμερα έχουν χάσει σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).


Χαρακτηριστικό της σκληρής αντιπαράθεσης είναι το γεγονός πως καθυστερεί επί σχεδόν έναν χρόνο η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, του πρώτου εκ των έργων ΣΔΙΤ.

Η διαμάχη αφορά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την κοινοπραξία Μεσόγειος - J&P ΑΒΑΞ – POLYECO.

Η βιασύνη του υπουργείου συνδέεται και με το γεγονός πως οι δήμοι (η χώρα) απειλούνται με βαριά πρόστιμα στην περίπτωση όπου διατηρηθεί η σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι κοινοτικές οδηγίες προβλέπουν συγκεκριμένα ποσοστά ανακύκλωσης, πλήρη κατάργηση των ανεξέλεγκτων χωματερών (ή των χωματερών που δήθεν πληρούν τις προδιαγραφές υγείας και βαφτίζονται ΧΥΤΑ) και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία πως η χώρα έχει καθυστερήσει.

Επιπλέον, απαιτείται η υπογραφή συμβάσεων ώστε να μη χαθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ, καθώς τα έργα χρηματοδοτούνται κατά 50% από κοινοτικά κονδύλια. Από τις τέσσερις μονάδες που θα κατασκευαστούν στην Αττική, ο πλέον προχωρημένος είναι ο διαγωνισμός για το Γραμματικό στον οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφυγών.

Τέλος Αυγούστου αναμένεται η έναρξη της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου και στη συνέχεια η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Στην τελική φάση έχουν περάσει οι ΑΚΤΩΡ - ΗΛΕΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, Archirodon Group N. - Intrakat - Envitec A.E., J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος και Novaera Hellas (όμιλος Κοπελούζου).

Στα υπόλοιπα τρία έργα (οι υποψήφιοι για τα περισσότερα εκ των οποίων είναι οι ίδιοι όμιλοι), σε Κερατέα, Άνω Λιόσια και Φυλή αναμένονται οι αποφάσεις του ΣτΕ επί των προσφυγών.

Στην Ήπειρο έχουν προεπιλεγεί έξι εταιρείες ή κοινοπραξίες και συγκεκριμένα οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ - ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, Archirodon Group – INTRAKAT – ENVITEC, Τοξότης και Μεσόγειος (συμμετέχει ο όμιλος Λασκαρίδη) - J&P ΑΒΑΞ. Εξι όμιλοι έχουν προεπιλεγεί και για την Αχαΐα: Archirodon Group – INTRAKAT – ENVITEC, ΕΡΕΤΒΟ - ΔΟΜΟΣΠΟΡT – ΕΓΝΩΝ, J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος, ΜΕΤΚΑ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ και Τοξότης.

Στην Ηλεία έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή τεσσάρων υποψηφίων, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η τελική φάση του διαγωνισμού και θα ζητηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους.

Στην Αιτωλοακαρνανία έχουν εκδικαστεί οι προσφυγές στο ΣτΕ και έχουν προεπιλεγεί τρεις υποψήφιοι. Τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η τελική φάση του διαγωνισμού και θα ζητηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την Κέρκυρα.

Η Πελοπόννησος

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την Πελοπόννησο πανηγυρίστηκε δεόντως από την κυβέρνηση με την παρουσία τεσσάρων υπουργών(!) στις χθεσινές ανακοινώσεις, καθώς και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Στον τελευταίο πιστώνεται το γεγονός πως πήρε πάνω του το έργο και το προχώρησε με ταχείς ρυθμούς.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής των τριών μονάδων επεξεργασίας ανέρχεται σε 132 εκατ. ευρώ (65 εκατ. θα προέλθουν από κοινοτικούς πόρους και 67 εκατ. από ανάδοχο), ενώ θα εξυπηρετεί 600.000 κατοίκους.

Η σύμβαση θα προβλέπει πως μέχρι το τέλος του 2013 θα γίνει η περιβαλλοντική αδειοδότηση και εντός του πρώτου τριμήνου 2014 ξεκινά η κατασκευή. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστημα έως δύο ετών από την έναρξη κατασκευής.

Ωστόσο, λόγω των οξύτατων προβλημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο ανάδοχος εντός 10 μηνών από την έναρξη κατασκευής (τέλη 2014) υποχρεούται να έχει ήδη διαμορφώσει ορισμένες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε και προσωρινώς να γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας.

Ο ανάδοχος θα διαχειριστεί τα τρία εργοστάσια για περίοδο 28 ετών, ενώ η προσφορά που κατέθεσε προβλέπει κόστος 61 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me