13/7/13

Χ.Α. - ΑΓΟΡΑ:

Άλλη μια συνεδρίαση που πιστοποίησε ότι η αγορά αδυνατεί να βγάλει έστω και τεχνικής φύσης αντίδραση - όντας εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια των οικονομικών και κοινωνικών - αδιεξόδων ήταν η της Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 804,19 μονάδες με πτώση -0,90% που είναι νέα χαμηλά 8 μηνών!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjss4-9y1OFkMmh97l0k8l8bHfuqRgkZ9ApEbpRq63YTgGp1fqqS2HpmtL02mxlVgmWtHeIspb50rll-N4-ntSVogXEBlFu5dwUNgRtuENlSmVB2uQTcogKkZnGEo92VjADPr9i4ZhO4zE/s1600/staparaskinia.jpg

Πρόκειται για - σημειολογικά και ουσιαστικά - δυσμενή εξέλιξη, καθώς παρ' ότι δεν χάθηκαν (ακόμη) οι 800 μονάδες, εντούτοις η αγορά απλώς πιστοποιεί ότι είναι εντελώς απονευρωμένη από αντανακλαστικά, συμπληρώνοντας 4 σερί πτωτικές ημέρες με πτώση περί το -6,50%!


Και όλα αυτά, σε μια συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το υψηλό των 828,84 όταν κέρδιζε +2,14%, όπως δεν υπήρχαν ούτε οι όγκοι, ούτε η δύναμη να κρατηθούν αυτά τα επίπεδα.

Έτσι, η αγορά πλέον κινδυνεύει να απωλέσει και τα επίπεδα των 800 μονάδων, εξέλιξη που θα είναι πολύ δυσμενής, καθώς ίσως οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση κατόπιν...

Η αγορά συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με απώλειες για το Γενικό Δείκτη σε ποσοστό -6,32%, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι απώλειες ήταν 4,37%, καθώς υπήρχε η ανοδική κίνηση (+2,08%) της Δευτέρας.

Ετσι, κατρακυλώντας σε νέα χαμηλά 8 και πλέον μηνών η αγορά προσέγγισε τα επίπεδα που είχε στις 16 Νοεμβρίου του 2012, ενώ στους πρώτους 7,5 μήνες του 2013 καταγράφει πλέον πτώση -11,42%! Και όλα αυτά, παρ' ότι έως το Μάιο έφτασε να κερδίζει περί το +20%!

Πλέον, με το νέο πλησίασμα στην κομβική περιοχή των 800 μονάδων, εύλογα καταλαβαίνουμε ότι η αγορά βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη - τεχνικά - φάση, αν χαθούν και αυτά τα επίπεδα, η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί.

Επαναλαμβάνουμε ότι η αγορά απλώς καθρεφτίζει το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, καθώς η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εφαρμόσει και να επιβάλει αλλαγές, οι οποίες ασφαλώς είναι οδυνηρές για κάποιους αλλά απαραίτητες για τους πολλούς.

Ο φόβος κοινωνικών αναταραχών αυξάνεται, ενώ όσοι πλήττονται από τις τελευταίες αλλαγές στο δημόσιο και τις ΟΤΑ, αντιδρούν. Η αδράνεια, η ακκινησία, η αναβλητικότητα και η δυστοκία στην επίτευξη μεταρρυθμίσεων είναι κεντρικά - δομικά - προβλήματα της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής σκηνής.

Όλα αυτά, έχουν άμεσο αντίκτυπο στο χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο οδηγείται σε διαρκή χαμηλά 8 μηνών, αλλά δείχνει και πλήρη αδυναμία αντίδρασης, με μειωμένους τζίρους. Οι ξένοι έχουν αναστείλει τις κινήσεις τους, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει γενικώς επικρατεί επενδυτική άπνοια

Εδώ και καιρό, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει εντελώς το momentum, παρ' ότι έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία με την ΕΡΤ αποδείχτηκε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση

  • καθώς "ξύπνησε" περαιτέρω αισθήματα αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις, τα οποία τώρα μεταγγίζονται σε όλο το δημόσιο τομέα, ακόμη και σε φορείς που επιβάλλεται να γίνουν άμεσα αλλαγές.
Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, οι αντοχές της κυβέρνησης δεν εμπνέουν σιγουριά και εγγύηση, ενώ ο φόβος μιας πιο γενικευμένης κοινωνικής εξέγερσης μετά το μπαράζ των νομοσχεδίων - σκούπα στο δημόσιο, ελλοχεύει και διογκώνεται.

Κοινός παρανομαστής και κεντρικός καταλύτης για το αδιέξοδο είναι ασφαλώς το γεγονός ότι παρά τα τρία χρόνια λιτότητας και μνημονίων, το χρέος διογκώνεται φτάνοντας στα 317,8 δισ. ευρώ και ασφαλώς είναι μη διαχειρίσιμο!

Εντός αυτού του σκηνικού, το χρηματιστήριο καθρεφτίζει αυτή την δυσμενή κατάσταση, καθώς κανένας δεν αποφασίζει να αναλάβει επενδυτικό ρίσκο σε μια αναδυόμενη αγορά με τόσο μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σχεδόν κανείς δεν παρατήρησε - σχολίασε το γεγονός ότι η πτώση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ως εξής...


Από τα 49,7 εκατ. του συνολικού τζίρου κάλυψαν οι μετοχές του ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ τα 39,3 εκατ. ευρώ. ΚΑΙ απο αυτά, τα 28,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές με θετικό πρόσημο (είχε φτάσει και στο +2,14%) ενώ με αρνητικό μόλις 2,9 εκατ. ευρώ. 


ΚΑΙ αυτά τα... 2,9 εκατ. ευρώ(!!)... επέβαλλαν το κλείσιμο στα χαμηλά της ημέρας και του 2013, στο -0,90% στις 804,19 μονάδες. 


ΚΑΙ ΘΑ διαβάζουμε τώρα αναλύσεις - εκτιμήσεις - σχόλια και συμπεράσματα πάνω σε ένα απαράδεκτα σαθρό υπόβαθρο, που έχει εκκολαφθεί με την ανοχή των αρμόδιων φορέων που απλά παρακαλουθούν απαθέστατα τα δρώμενα. 


ΜΑΛΙΣΤΑ το πιθανότερο είναι να μην έχουν πάρει και χαμπάρι, το πως διαμορφώνεται το όλο σκηνικό...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me