24/7/13

Ο Ηγεμών, τα Τάλαντα και οι Οιωνοσκόποι

Γράφτηκε από τον 
http://sportandbusiness.gr

Απόψεις 

Ο Τρούμαν έλεγε ότι, αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους και ο Αλ Καπόνε δίδασκε πως μπορείς να επιτύχεις περισσότερα με έναν καλό λόγο κι ένα όπλο, παρά μονάχα με έναν καλό λόγο.  Το ''οπλο'' σήμερα είναι το χρήμα και τα ''καλά λόγια'', εύκολα μπερδεύουν, όσους δυσπιστούν.


Μία ημέρα των πολλών δίσεκτων ημερών, ο Ηγεμών - που επέστρεψε από τον ''πάγο'' και έγινε ''στρατάρχης'' με την υποστήριξη ακόμα και όσων εμίδησαν πολλάκις και επί πολλά έτη είχαν επισύρει και την δικήν του μήνιν - σκέφτηκε πάνω στην απελπισία του, να καλέσει τους ισχυρούς εκ των Πατρικίων, οι οποίοι ''έκοβαν τα κυκλοφορούντα τάλαντα και μοίραζαν παιχνίδι'', κατά την ορολογία Τσιφόρου.


Ο Ηγεμών, γεμάτος τεχνητή αυτοπεποίθηση, τους υποδέχθηκε με εύθυμη διάθεση. Μετά τα εδέσματα και τα ελαφρά ποτά - ένεκα ήτο ενωρίς και η υπόλοιπη ημέρα εφάνταζε βάρβαρη και πολλών απαιτήσεων - με ύφος καθώς πρέπει Ηγεμώνα, απαίτησε από τους λίγους εναπομείναντες τον αριθμό  ισχυρούς Πατρίκιους, να αρχίσουν να μοιράζουν τάλαντα στους πληβείους.

''Εσείς έτσι κι αλλοιώς τα κόβετε, γι΄αυτό θέλω να ρίξετε μερικά στην Αγορά, να γίνει καμμιά δουλειά, δεν χωράνε άλλοι νηστικοί πληβείοι στην Επικράτειά μου. Και δεν θέλουν και πολύ να εξεγερθούν. 

Με μερικά τάλαντα, κερδίζεται πολλαπλάσιος χρόνος'', τους είπε και ανακάθησε στον επισμαλτωμένο (με δανεικά κι αυτός) θρόνο του, περιμένοντας τις χλιαρές - ως συνήθως - αντιρρήσεις τους, αλλά και τις επίμονες, μέχρι ρήξης ενίοτε, απαιτήσεις τους.

Τον λόγο τον καλό έλαβε ο γηραιότερος των Πατρικίων, που έκοβαν και μοίραζαν τάλαντα: Ηγεμώνα μας, οι συμβουλοί σας, δεν έχουν καμμία γνώση της Αγοράς; Δεν γνωρίζουν ότι τα τάλαντα που έχουμε είναι δανεικά, γιατί εμείς δεν έχουμε άλλο μολύβι, άργυρο, ψευδάργυρο ή χρυσό; 

Πως μα μοιράσουμε τάλαντα στους πληβείους, όταν το τελευταίο δανεικό φορτίο έχει δεκάδες προαπαιτούμενα; Πως απαιτείτε από εμάς να μοιράσουμε τάλαντα, που δεν φτάνουν ούτε για εσάς, ούτε για εμάς, καθώς πρώτα πληρώνουμε τον τόκο;

Aλλά, Ηγεμώνα μας, με ύφος καθώς πρέπει Ηγεμώνα, θα πρέπει να μηνήσετε στους αξιότιμους τοκογλύφους δανειστές μας, ότι χρειαζόμαστε κι άλλα τάλαντα, για να καλύψουμε πρώτα τις τρύπες που άφησαν όσοι εσείς και οι προηγούμενοι του θρόνου σας μας στέλνατε για ''δάνεια ανάπτυξης''. Και μετά, ίσως περισσέψουν κάποια τάλαντα, για τους πληβείους, που όψιμα νοιάζεστε.

Έτσι μίλησε ο γηραιότερος των Πατρικίων. Και ο Ηγεμών έμεινε ασάλευτος στη θέση του για λίγο, σα να μαρμάρωσε. Ανέκτησε, όμως, γρήγορα την αυτοκυριαρχία του και ρώτησε τους άλλους τρεις ισχυρούς των ταλάντων:

Εσείς τι λέτε, έχει νόημα να μοιράσουμε τάλαντα ή μήπως θα μοιάζει με δωροδοκία συνειδήσεων και επικοινωνιακό τρικ, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εγώ προσωπικώς και οι σύμβουλοί μου, απεχθανόμεθα;

Τι ήταν να εκστομίσει τέτοια λόγια;

Ηγεμώνα μας, τι λόγια είναι αυτά; Εσείς δεν δώσατε εντολή στους Οιωνο-σκόπους, να σας φέρουν την γνώμη της Κοινής Γνώμης; Ξεχάσατε ότι ακόμη και όσοι κινούνται δεξιότερα της δεξιάς σας χειρός, βρίσκονται μπροστά σας και δεύτεροι πίσω από την αριστερά σας; 

Και ότι ο στηρίζων και πολλάκις μιδήσας, ίσα-ίσα που πιάνει πέντε τάλαρα στα εκατό;
Πως, λοιπόν, Ηγεμώνα, που δεν ξέρεις που θα είσαι το Χειμώνα, απαιτείς να μοιράσουμε τα λίγα τάλαντα που μένουν;

Έπεσε βαριά σιωπή και ο Ηγεμών σε βαθεία περισυλλογή!...

Ευτυχώς, όμως, γι΄αυτόν, δυστυχώς για τους πληβείους , μα και τους πατρίκιους που ξεπέσανε χιλάδες, ήταν δίπλα του φωτεινό μυαλό-φλογέρα κι έβγαλε αμέσως στον ''αέρα'', πως η σύναξη τάχα ''είχε αίσιο τέλος και αποτελέσματα πολύ καλά'', ''θα γεμίσει τάλαντα η Αγορά''!

Αλλά και οι ισχυροί πατρίκιοι, ως ανταμοιβή, είναι δίκαιο να πάρουν για άλλη μια φορά, όσα τάλαντα μας δώσουν δανεικά, οι παραγωγοί ασημιού μα και χρυσού, για μία ακόμα, αλλά φευ, τελευταία φορά!!!...

(Υ.Γ.: Από την εκκολαπτόμενη συλλογή, ''Παραμύθια Εξ-ουσίας'').

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me