3/7/13

Χ.Α.

Κάτω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

του Μιχαήλ Γελαντάλι
 
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες οδηγούν σε απώλειες άνω του 3% το ΓΔ. Πτώση άνω του 40% για το warrant Πειραιώς. Πορτογαλία και Αίγυπτος πιέζουν τις ευρωμετοχές και οδηγούν σε άνοδο τα επιτόκια δανεισμού του Νότου. Πάνω από 100 δολάρια το πετρέλαιο. 
Στα εσωτερικά προβλήματα της αγοράς ήρθαν να προστεθούν δύο ακόμα πονοκέφαλοι: η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, η οποία σήμερα οδήγησε σε βαθύ κόκκινο τις αγορές του Νότου και σε απώλειες τα χρηματιστήρια του Βορρά, αλλά και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, οι οποίες οδηγούν πάνω από τα 100 δολάρια την τιμή του πετρελαίου.
Σε πορτογαλικό ιό στις ευρωαγορές αναφέρεται σχετικό θέμα του Euro2day.gr με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να δέχεται τις ασφυκτικότερες πιέσεις και να διορθώνει δραματικά, κι ενώ ο προβληματισμός διαχέεται ακόμη και στη Γερμανία.


Η περίπτωση της Πορτογαλίας θεωρείται πρόκριμα για τον ευρωνότο καθώς η χώρα βρισκόταν σε τροχιά εξόδου στις αγορές, γεγονός που φαντάζει αδύνατο αν τα επιτόκια του 10ετούς παραμείνουν στο 8%, επίπεδο όπου εκτοξεύτηκαν σήμερα. Αυτό περιπλέκει την κατάσταση σε μια περίοδο κρίσιμη δεδομένων των γερμανικών εκλογών. Παράλληλα, η πολιτική κρίση στη Λισαβόνα παραπέμπει αναπόφευκτα και στην εύθραυστη ελληνική πραγματικότητα τη στιγμή που η τρόικα πιέζει την Αθήνα σχετικά με την επόμενη δόση.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως πολύ δύσκολα θα εκτονωθεί σύντομα η κατάσταση όπως έχει ξεκινήσει από την Πορτογαλία καθώς λάδι στη φωτιά (με το πετρέλαιο σε υψηλές τιμές) ρίχνουν και όσα γίνονται στην Αίγυπτο. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν, πως ο δείκτης φόβου έχει επιβαρυνθεί κατά 10 ολόκληρες μονάδες μέσα σε μία μόλις εβδομάδα.
Σημειώνουν δε πως είναι η χειρότερη -σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- επιβάρυνση του κλίματος για φέτος. Διερωτώνται δε κατά πόσον η τελευταία κρίση είναι συνέπεια οικονομικών μόνο εξελίξεων ή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και συνθετότερο παιχνίδι-αντιπαράθεση Βερολίνου - Ουάσιγκτον.
Σε αυτήν την εξωτερική δίνη το Χ.Α. δεν διαθέτει αντιστάσεις, καθώς οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι εδώ και έναν μήνα. Σταθερές οι ρευστοποιήσεις θέσεων αρχικά στις τράπεζες, εν συνεχεία σε μετοχές εταιρειών και οργανισμών όπως ο ΟΠΑΠ ή η Intralot, από τη στιγμή που έμπρακτα πλέον αμφισβητείται η συνοχή του πολιτικού συστήματος και η δυνατότητα της δικομματικής κυβέρνησης να προωθήσει τις περιβόητες... μεταρρυθμίσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me