10/7/13

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η μέχρι τώρα αντίδραση του Χ.Α. στις χθεσινές εξελίξεις από το μέτωπο του Ταμιευτηρίου. Επιμέρους πιέσεις, υποχώρηση των βασικών δεικτών, με μέτριο τζίρο, ενδεικτικό της εύλογης επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετωπίζουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες την κατάσταση.

Έως τις 827,78 μονάδες διόρθωσε ο Γενικός Δείκτης, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και της πτωτικής κίνησης να ολοκληρώνεται μέχρι τις 11.15-11.20 όταν διαμορφώθηκαν σχετικά εξισορροπητικές τάσεις.

Ο FTSE Large Cap υποχώρησε στα πρώτα 45΄-50΄της συνεδρίασης έως τις 281 μονάδες, για να περιοριστεί στη συνέχεια η διόρθωση μέχρι τις 283,5 μονάδες. Ο τζίρος μέτριος, όπως αναφέραμε, καθώς μέχρι τις 11.25 είχαν αλλάξει χέρια 9,4 εκατ. ευρώ με 12,9 εκατ. τεμάχια, τα περισσότερα δε εξ αυτών σε Εθνική, ΟΤΕ και Eurobank.

Το αποθαρρυντικό είναι πως την ώρα που στη Wall ο S&P «απειλεί» με νέο ιστορικό υψηλό και στα ευρωχρηματιστήρια οι δείκτες συνέχιζαν μέχρι εχθές τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψή τους στο Χ.Α. άλλη μία αιτία και αφορμή αναβλητικότητας και... εμπλοκής φρενάρει την όποια προσπάθεια συγχρονισμού του με τη βελτιούμενη διεθνώς τάση.



Φαίνεται πως το Χ.Α. κινδυνεύει να χάσει άλλη μία ανοδική αφορμή των ξένων αγορών, την τρίτη ή την τέταρτη, αν δε με απατά η μνήμη μου, από την αρχή του έτους.
Αναμφίβολα, τα νεότερα από τη διαδικασία απόκτησης του νέου Τ.Τ. μονοπωλούν το όποιο ενδιαφέρον, τη στιγμή που στο παρασκήνιο εντείνονται οι αψιμαχίες, οι αντιπαραθέσεις και οι πιέσεις από πολλές πλευρές.
Έμπειρη χρηματιστηριακή πηγή σημείωνε πως, εάν ο διαγωνισμός του ΟΠΑΠ ήταν πρόκριμα - δοκιμασία για την κυβέρνηση, εάν η ΔΕΗ επαναθέτει τις ισορροπίες (κυρίως) στον επιχειρηματικό χώρο, η διεκδίκηση του Τ.Τ. αποτελεί μείζονα πρόκληση, όχι μόνο για το οικονομικό επιτελείο αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεδομένων των σχέσεών του με παράγοντες του κλάδου.
Συνάμα, η υπόθεση του Τ.Τ. έρχεται να καταδείξει, για όσους είχαν ακόμη αμφιβολίες μετά το... μη deal της ΕΤΕ με τη Eurobank, ποιος έχει τον τελευταίο λόγο (όχι μόνο) στις τράπεζες.
Σημαντικές οι απώλειες έως 4,65% για τη μετοχή της Εθνικής, ηπιότερες για τον τίτλο της Alpha Bank, στο 0,908 ευρώ αντιδρά ελαφρώς η Πειραιώς, με υπεραπόδοση αντιδρά η μετοχή της Eurobank. Σημειώνεται πως η μετοχή της τελευταίας μετρά σωρευτικές απώλειες περίπου 68% σε διάστημα εβδομάδας μετά τα τρία συνεχόμενα αδειάσματα (με -30%).
Ένα άλλο στοιχείο που συνεκτιμάται κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες στην περίπτωση της Eurobank είναι η διεύρυνση (κατά 5%) του free float. Έτσι η ακραία διόρθωση των προηγούμενων ημερών έγινε με ελεύθερη διασπορά σχεδόν 1,5% (βάσει των επίσημων στοιχείων του ase.gr) για να ενισχυθεί μόλις τις τελευταίες συνεδριάσεις. Στοιχείο που ενδέχεται να έχει τη σημασία του.
Με πωλητές και σήμερα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ (στο προσυνεδριακό σχόλιο παραθέσαμε ορισμένες κρίσιμες τιμές-στηρίξεις), με αγοραστές Frigoglass, Folli Follie και ΕΥΔΑΠ που επανέρχεται προς τα 5,90 ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me