18/7/13


ΧΑ: Αφορμές για βραχυπρόθεσμη ανάσα

του Μιχαήλ Γελαντάλι
 
Θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο. Προς τις 290-295 μονάδες «βλέπει» σήμερα-αύριο η αντίδραση του FTSE - 25. Επανήλθαν οι τρεις... σωματοφύλακες ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Υπεραπόδοση για μετοχές-κλειδιά. Τα βλέμματα και στο Σόιμπλε.


Πέρασε το Πολυνομοσχέδιο, με 153 ψήφους, στην Αθήνα σήμερα ο Β. Σόιμπλε (αλλά και την Κυριακή ο Αμερικανός Jack Lew), «πακέτο» για το 25,73% της Forthnet με τον αγοραστή να «φωτογραφίζεται», κ.λ.π.

Ήδη στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης μετρά περί τις 40 μονάδες αντίδραση από τα προχθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Στις 833 ο ΓΔ, στις 284 ο FTSE Large Cp, στις 942 ο Ft Mid και με μικρές απώλειες στις 120 μονάδες ο τραπεζικός.


Βραχυπρόθεσμα οι εξελίξεις, κυρίως στο εσωτερικό «μέτωπο» διευκολύνουν επικοινωνιακά το Μαξίμου, την δικομματική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Συν τοις άλλοις η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ασχέτως των όσων...συνέβησαν στο παρασκήνιο είναι ένα κατ΄ αρχή θετικό μέτρο. Η καλύτερα μία κίνηση προς την θετική κατεύθυνση, που ωστόσο θα πρέπει να αποτιμηθεί στο...ταμείο.
Αφορμή δόθηκε και από το εξωτερικό, καθώς με την χείρα Bernanke η Wall κράτησε τις θέσεις της, μετοχές εταιρειών-σηματωρών υπεραπέδωσαν, το πετρέλαιο «τσίμπησε» λίγο. Και ο Β. Σόιμπλε στην Αθήνα και το Πολυνομοσχέδιο πέρασε με 153 ψήφους (από το να μην υπερψηφιζόταν για το ΧΑ θα ήταν αλλιώς η κατάσταση σήμερα-αύριο). Χωρίς τις τράπεζες, ου έχουν ακόμη μία...ανηφόρα το υπόλοιπο της αγοράς βιάστηκε να δώσει την δική του ψήφο εμπιστοσύνης με συντονισμένες κινήσεις σε μετοχές-κλειδιά όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ.
Τόσο στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου για το πως βλέπουν την τελευταία διόρθωση της αγοράς 7 ειδικοί όσο (δευτερευόντως ) στην προσέγγιση μας στον Εκηβόλο της 16/7 για τους δύο βασικούς δείκτες- ειδικότερα τον 25άρη- γίνεται «μέτρηση» των περιθωρίων της τελευταίας διόρθωσης και εκτίμηση των πιθανότερων ενδεχόμενων.
Το γεγονός, πως ο βασικός δείκτης αντέδρασε οριακά χαμηλότερα από το... χείλος των 270 μονάδων ενισχύει την εκτίμηση φίλων της αγοράς πως τα «ισχυρά χέρια» ή μέρος αυτών παραμένει ενεργό, είναι εντός παιδιάς και ότι την κατάλληλη στιγμή με μέτριους τζίρους σε μία «ρηχή» αγορά όπως η δική μας μπορεί να δημιουργήσει «μόχλευση».
Είχαμε σημειώσει, πως η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και σε αυτή την φάση κέρδισε λίγο, όσο της χρειάζεται για μία γενναία ανάσα. Αναπόφευκτη η προεξόφληση κυρίως από το ΧΑ και θα το επαναλάβουμε πως η κίνηση που είναι σε εξέλιξη ξεκίνησε οριακά από το...χείλος του FTSE Large Cap.
Πιεσμένες μετοχές κλειδιά αντέδρασαν εχθές με επαρκείς συναλλαγές στα 6,22 ευρώ με 4,71% ο ΟΤΕ, στα 6,31 με 5,52% ο ΟΠΑΠ και στα 6,47 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Επιπλέον μετοχές σηματωροί όπως θεωρούνται η Jumbo, MIG, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ αξιοποίησαν την αφορμή και επέστρεψαν στις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις τους. Εάν τις υπερβούν ο δείκτης θα μπορούσε να συνεχίσει υψηλότερα των 290-295 μονάδων σήμερα-αύριο. Προσωπικά θα επιμείνω στην άνετη αντίδραση της ΕΥΔΑΠ την οποία συμφωνώντας με διορατικούς φίλους την θεωρώ ίσως το καλύτερο αντανακλαστικό του δείκτη τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες. Και η κίνηση στη μετοχή της Επιχείρησης άρεσε εχθές.
Εάν συνεκτιμήσουμε, πως αύριο είναι η τρίτη Παρασκευή του Ιουλίου και ότι δόθηκε νέα παράταση για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, μέχρι την 1/1/2014 έχουμε έναν αξιόπιστο γνώμονα για την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Με ικανοποιητική απόδοση από τα τοπικά χαμηλά της προχθεσινής συνεδρίασης με συγκεκριμένες θέσεις στο ΧΠΑ να «δείχνουν» από τη συνεδρίαση της 16/7 τον δείκτη προς τις 290-295 μονάδες σήμερα-αύριο. Όχι άσχημα, δεδομένης της μάκρο-κατάστασης και των όσων αντικειμενικά διαδραματίζονται σε αυτή την χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me