2/7/13

ΧΑ: Χαμένο στα… προαπαιτούμενα

Με κλειδί-σημείο αναφοράς τις 280 μονάδες (για τον Ftse Large Cap) το ΧΑ καλείται να αντιπαρέλθει στη μέγγενη των δανειστών στην Αθήνα. Μέτριοι τζίροι, καθώς παραμένει χωρίς κίνητρο η αγορά. Πιθανή “αναλαμπή” να προσφέρει η διεκδίκηση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment

 http://services.inbroker.gr/euro2day/charts/cache/G/2014f4b104f400125ef9f2f6c1ff5f7b5c.png

Σκωτσέζικο ντους με Δημόσιο και φόρους από την Τρόικα, με τους δανειστές να "εκβιάζουν" όλο και περισσότερο την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Η Αθήνα, μπορεί ελέω γερμανικών εκλογών, να έχει λάβει περίοδο σιωπηρής ανοχής, αλλά η Τρόικα θα επιμείνει αφόρητα στα εργασιακά θέματα με ότι αυτό προοιωνίζεται για το ασταθές πολιτικό σύστημα. 

Το πως θα καταφέρει (αν το πετύχει θα είναι ενθαρρυντική έκπληξη) να διαχειριστεί αυτήν την μέγγενη η κυβέρνηση, το πως θα ανταπεξέλθει τους επόμενους κρίσιμους 2-3 μήνες μένει να φανεί στην πράξη. Ωστόσο το ΧΑ κυρίως προεξοφλητικός μηχανισμός καταγράφει όλες τις εξελίξεις, αφομοιώνει το παρασκήνιο και προλαμβαίνει τα επερχόμενα.

Από τη μέχρι τώρα αργόσυρτη καθοδική πορεία των βασικών δεικτών αναδεικνύεται η έλλειψη κινήτρων και αφορμών για μία ουσιαστική κίνηση πέραν των 980 μονάδων, καθόσον απώτερος στόχος του βραχυμεσοπρόθεσμου κύκλου παραμένει η επαναπροσέγγιση των 1.120-1.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Ομως ο ΓΔ διολισθαίνει έως 16,1% σε διάστημα μηνός, μετρώντας συνολικά απώλειες 6,22% από την αρχή του έτους. Το χθεσινό κλείσιμο στις 851,42 μονάδες με χαμηλό ημέρας στις 834,74 συντηρεί ενεργή την καθοδική φορά με χαμηλό σημείο αναφοράς τις 830 και πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις 860 μονάδες.

Οι συναλλαγές των 44,8 εκατ. ευρώ (με 34,2 εκατ. τεμάχια) επιβεβαιώνει την εικόνα μίας διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίασης με βολική την συντήρηση της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα. Η διακύμανση του Ftse Large Cap με χαμηλό ημέρας οριακά στις 279 μονάδες ενισχύει την σημασία της ευρύτερης περιοχής (των 280 μον.) όπου "ταλαιπωρείται" ο εν λογω δείκτης από τις 20 Ιουνίου. Επί της ουσίας πρόκειται για τα "χαμηλά" της αγοράς στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου απ΄ όπου ξεκίνησε ένας ενδιαφέρον ανοδικός κύκλος με κορύφωση στις 410,78 μονάδες την Δευτέρα 20 Μαίου. Το σημαντικό είναι, πως στην διάρκεια αυτού του κύκλου έγινε η σημαντικότερη ίσως φάση της κρίσιμης ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες με τις τρεις (Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς) να διασφαλίζουν την αναγκαία κεφαλαιακή στήριξη, την Eurobank να περνά- προσωρινά- υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ και την Attica Bank να πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα προς την "επόμενη ημέρα". 

Χρηματιστηριακά οι μικρομέτοχοι, οι παλιοί επενδυτές (στην πλειονότητα τους) βγαίνουν ζημιωμένοι χρηματιστηριακά σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ωστόσο η διαδικασία ήταν αναγκαία. Ηδη ο κλάδος περνά στην επόμενη φάση με το νέο ΤΤ να αποτελεί πρόκριμα (για τους τρεις διεκδικητές Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) και για ορισμένους ενδιαφέρον ποντάρισμα. Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται εκτενής αναφορά καθώς "χοντραίνει" το παιχνίδι. Αρκεί ο διαγωνισμός για το νέο ΤΤ να αλλάξει τα δεδομένα στις τράπεζες? Πιθανότατα όχι μπορεί όμως να σταθεί αφορμή για λίγη μόχλευση, για μία μικρή "αναλαμπή" πάνω από τις 150-160 μονάδες (στις 132,95 το χθεσινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη).

Στα 2,46 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που δεν απέφυγε την διόρθωση, στα 0,43 της Alpha Bank (με συναλλαγές 18,6 εκατ. τεμαχίων) στα 0,732 το ΑΛΦΑ ΤΠ, στα 1,14 ευρώ της Πειραιώς με σημαντική προσφορά και απώλειες 7,32% με τον όμιλο να ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 03.07.2013- αύριο- θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 4.958.235.294 νέων, κοινών, αύλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μια, οι οποίες εκδόθηκαν συνεπεία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Να σημειωθεί, πως το Χ.Α. στις 01.07.2013 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των Νέων Μετοχών και των Τίτλων ΤΧΣ. Οι Νέες Μετοχές και οι Τίτλοι ΤΧΣ θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των δικαιούχων μετόχων στο Σύστημα Αΰλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης την Τετάρτη 03.07.2013.

Χαρακτηριστική εικόνα της αγοράς έδωσε εχθές η Exotix, που σημειώνει ότι η.... Σοφοκλέους χρειάζεται έναν καταλύτη που θα της προσφέρει μια σταθερή κατεύθυνση. Προβλέποντας ότι οι επενδυτές θα μείνουν στο περιθώριο ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα επίσκεψη της τρόικα στην Αθήνα. Με αυτά τα δεδομένα, κατά πάσα πιθανότητα οι μικροί τζίροι συναλλαγών και η μεταβλητότητα θα επιμείνουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, σημειώνεται σχετικά. Ξεχωριστή αναφορά κάνει για τις μετοχές της ΜΕΤΚΑ και της Intralοt.

Τονίζει πως αν και οι δυο τίτλοι συγκεντρώνουν αμυντικά χαρακτηριστικά και σε καθαρά σχετική βάση η αξιολόγηση Buy για τη ΜΕΤΚΑ και Sell για την Intralot φαίνεται λογική. Για τη ΜΕΤΚΑ ειδικότερα αναφέρει το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρίας και προβλέπει πως η ισχυρή διείσδυση στις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς.
Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ενισχύθηκε με αυξημένες συναλλαγές (129.675 τεμάχια) ωστόσο παραμένει σε ελαφρώς πτωτική τάση τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και μηναίο διάστημα. Αντιθέτως η μετοχή της Intralot με 441.398 κομμάτια κατέρρευσε στα 1,64 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ενδιαφέρουσα παραμένει η τεχνική εικόνα της μετοχής της ΕΧΑΕ (εάν υπερβεί τα 6,10-6,20 ευρώ), της ΕΥΔΑΠ καθώς εάν υπερβεί τα 6,20 ευρώ "βλέπει" τα "υψηλά έτους" (6,47 ευρώ στις 23/1)η προσπάθεια της Jumbo να διασπάσει τα 8 ευρώ 9 ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 7,99 ευρώ), Από τα "μεσαία" η μετοχή της Attica Bank με ένα επιθετικό 3 στα 4 δικαιώνει όσους ποντάριζαν σε ενδεχόμενη ευόδωση της α.μ.κ ΓΕΚ/Τέρνα, Eurobank, Υγεία, και Φουρλής και με την χθεσινή τους κίνηση επιβεβαίωσαν την τεχνικότητα τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me