2/7/13

Χ.Α.


http://www.matrix24.gr/wp-content/themes/34811/scripts/timthumb.php?src=http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/06/boutia-564x330.jpg&w=300&h=250&q=100&zc=1 




Χ.Α. - ΑΓΟΡΑ: Πόσο κόστισε η ΕΡΤ; 

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο «χάθηκαν» πέντε δις ευρώ και η αγορά γύρισε 8 μήνες πίσω, σε επίπεδα ακόμα και πιο κάτω από την επαναγορά ομολόγων.

Στην αγορά ομολόγων η αύξηση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς από το 9% στο 11% δυνητικά αύξησε το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στις αγορές 6 δις ευρώ ή έξι μήνες αργής διολίσθησης των spreads.
Από εκεί και πέρα οι επιπτώσεις δεν ήταν καθόλου αμελητέες στην οικονομία:

Η Ιntralot δεν κατάφερε να κλείσει την έκδοση αναχρηματοδότησης των 300 εκ. ευρώ επικαλούμενη την αρνητική συγκυρία που έφερε τα επιτόκια της έκδοσης στο 9,25% – 9,5%.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα η αγορά των ομολογιακών εκδόσεων ξαναέγινε δύσκολη για τις ελληνικές επιχειρήσεις...


  • Δεδομένου του ότι η εμπέδωση του κλίματος σταθερότητας στην νέα κυβερνητική κατάσταση θα απαιτήσει κάποιο χρόνο και κάποια –νέα- δείγματα γραφής. Αν όλη η ΕΡΤ ήταν τελικά μια υπόθεση 500 ατόμων το πραγματικό κόστος της υπόθεσης ήταν δυσανάλογα μεγάλο.

Δικαίως η αγορά οφείλει να έχει προβληματισμούς αναφορικά με τον τρόπο που τέτοιες υποθέσεις γεννούν τόσο μεγάλους κινδύνους από το πουθενά. Και τούτο πρέπει να γίνει κατανοητό και από όσους χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις.

ΑΓΟΡΑ - Χ.Α.: Οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες μπορεί να έφεραν την αγορά κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (905 μονάδες), αλλά το θετικό για την αγορά είναι ότι σε επίπεδο ειδήσεων υπήρξε γρήγορη ανάσχεση της αρνητικής ψυχολογίας.

Η αγορά δεν έδωσε νέο χαμηλό έτους παρά την είσοδο των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και τα περισσότερα εμποροβιομηχανικά χαρτιά άρχισαν να ανεβάζουν όγκους, αποτέλεσμα και νέων εισροών από τις πρόσφατες παρουσιάσεις. 

Ο Ιούλιος στην πρόσφατη ιστορία του είναι περισσότερο ανοδικός μήνας. Αυτό δείχνει η στατιστική των τελευταίων δέκα ετών αφού οι θετικές αποδόσεις υπερτερούν των πτωτικών (6-4). Δεδομένης της πολύ μεγάλης πτώσης που προηγήθηκε τον Ιούνιο κάποια διορθωτική κίνηση θα πρέπει να αναμένεται πριν πιάσουν οι δυνατές ζέστες και η αγορά στεγνώσει από ρευστότητα και νέα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me