2/7/13

Στα πρόθυρα διπλωματικού πολέμου

Στα πρόθυρα διπλωματικού πολέμου ΕΕ-ΗΠΑ για τους κοριούς της NSA

 


«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης το ενδεχόμενο -εφόσον τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου αληθεύουν- αμερικανικής κατασκοπείας επί φίλιων δυνάμεων.

Σε σημερινές του δηλώσεις που συνιστούν και την πρώτη επίσημη αντίδραση του Βερολίνου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε επιπλέον ότι τα δημιοσιεύματα δημιουργούν ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 http://www.kourdistoportocali.com/articles/22270.htm

«Εάν επιβεβαιωθεί ότι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων ευρωπαϊκών κρατών απετέλεσαν αντικείμενο κατασκοπείας, τότε θα πούμε ξεκάθαρα ότι το να παρακολουθείς με κοριούς φίλους, είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν βρισκόμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο», είπε ο κ. Ζάιμπερτ υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία επιθυμεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αλλά ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να υπάρξει συμφωνία.



Ο κ. Ζάιμπερτ ανακοίνωσε επίσης ότι η Αγκελα Μέρκελ θα συζητήσει σύντομα με τον Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα, ενώ ο διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο μέσα στην ημέρα.
Οι παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλεια (NSA) των ΗΠΑ έλαβαν χθες τροπή σκάνδαλου τεραστίων διαστάσεων, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η NSA είχε τοποθετήσει κοριούς στα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στην Ουάσιγκτον και στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ είχε διεισδύσει στο υπολογιστικό δίκτυο των γραφείων. Οι αποκαλύψεις πυροδότησαν θερμοκρασίες ψυχρού Πολέμου στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και Βερολίνου, καθώς το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης ότι η NSA παρακολουθούσε κάθε μήνα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και SMS στη Γερμανία, ενδεχομένως ακόμα και την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται απόρρητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Ετσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη. Η αντίδραση της ΕΕ ήταν άμεση και όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της, επικοινώνησε αμέσως με την Ουάσιγκτον και ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. «Μας είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν και ότι θα μας απαντήσουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Συνεργάτης τρίτης τάξης»
 
Η έκταση των παρακολουθήσεων στη Γερμανία ήταν τέτοια, που τις «κανονικές» ημέρες, γράφει το περιοδικό, παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο Διαδίκτυο, αριθμοί που αυξάνονταν σημαντικά σε μέρες αιχμής. Σύμφωνα με το άρθρο, τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν τη Γερμανία ως «συνεργάτη τρίτης τάξης», ο οποίος παρακολουθείται σε έκταση παρόμοια με τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα ή το Ιράκ. Οι νέες αυτές αποκαλύψεις δημιουργούν ψυχρό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας και όπως επισήμανε η υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ, «ξεπερνά κάθε όριο το ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me