10/7/13

ΟΡΕΞΑΤΟΣ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ....


 http://air.euro2day.gr/cov/de/deiktis-down-180_b.jpg


Από το κακό, στο... χειρότερο το Χρηματιστήριο


Του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ. Ισχυρές πιέσεις και στα warrants. Αναιμικός ο τζίρος συναλλαγών.



Στις Αγορές υπάρχει ένα παλιό χρηματιστηριακό αξίωμα: "Όταν σου πούνε μία μετοχή, δες τι έκανε την προηγούμενη μέρα". Όταν λοιπόν χθες ο Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κλείνει στο χαμηλό ημέρας και σήμερα, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, δεν διεκδικεί έστω και για ένα λεπτό το θετικό πρόσημο και μάλιστα κλείνει σχετικά κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, αν μη τι άλλο, αυτό πρέπει να προβληματίσει εντονότατα τα ενεργά χαρτοφυλάκια.



Δυστυχώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι ότι κινείται χωρίς όραμα και με εμφανή έλλειψη προσδοκιών. Η πολυαναμενόμενη δόση έρχεται με ... δόσεις και ελαφρώς "κουρεμένη". "Δεδομένων των διαρκών καθυστερήσεων στις Ελληνικές μεταρρυθμίσεις, η διατήρηση της πίεσης προς την Ελληνική Κυβέρνηση, είναι μια λογική στρατηγική", σχολιάζει η Bank of America Merrill Lynch. "Η απόφαση για καταβολή της δόσης σε υπό –δόσεις, καταδεικνύει ότι επιμένει το ρίσκο για την Ελληνική Αγορά", σημειώνει ο οίκος.


Η υπόθεση πώλησης του ΤΤ δείχνει δείγματα "εκφυλισμού" εν μέσω αρνητικότατης ειδησεογραφίας.
Την ώρα που ο αναιμικός τζίρος δεν φαίνεται να εμποδίζει το "έργο" των εν δυνάμει πωλητών, η Αγορά σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να πείσει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν σε ρόλο θεατή, να ενεργοποιηθούν.

Και όταν μία Αγορά δεν μπορεί να ασκήσει "ψυχαναγκασμό" στα χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός και τα τελευταία εκτιμούν με σχετική σιγουριά ότι σε βραχυπρόθεσμο διάστημα οι τιμές θα είναι ίδιες ή και χαμηλότερες, ασφαλώς και δεν υπάρχει ελπίδα για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Επόμενος "πυλώνας" ανησυχιών είναι η πιθανολογούμενη επιστροφή του "short selling", από 12/7, στις Τραπεζικές μετοχές και βέβαια παραμένει ζητούμενο το πως θα αντιδράσει ο κλάδος, που τώρα και χωρίς τις "ανοιχτές" πωλήσεις, ο κλαδικός του δείκτης επιστρέφει σε τιμές Απριλίου 2013 και Ιουνίου 1987 (!)


Τέλος, φαίνεται να επιστρέφει στο τραπέζι των ανησυχιών ο πολιτικός παράγοντας, με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η παρούσα Κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να περάσει νέα μέτρα, αν αυτά απαιτηθούν από τους δανειστές της Χώρας. Πέραν όλων αυτών, αυτό που δείχνει περισσότερο σίγουρο είναι ότι η παντελής έλλειψη θετικών καταλυτών, σε συνδυασμό με την "Καλοκαιρινή σιέστα", θα διατηρήσουν τους χαμηλούς τζίρους και την διάβρωση της υπομονής και των αποτιμήσεων (!)


Τεχνικά, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 810,12 μονάδων (-3,36%) και να έκλεισε στις 819,54 μονάδες με απώλειες 2,24%, όμως η εικόνα δείχνει να επιστρέφει σε μάλλον ανησυχητικά επίπεδα. Σε περίπτωση απώλειας του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 800 μονάδων, δύσκολα ο Δείκτης θα βρει στήριξη στις 760 μονάδες και δεν θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 730 μονάδες.


Σημείο - κλειδί οι 272 μονάδες (αφού χάθηκαν έστω και οριακά οι 280 μονάδες) για τον FTSE-25. Πιθανή καθοδική καταστρατήγηση θα ανοίξει την "καταπακτή" για τις 260 και 238 μονάδες.
Σαφώς μικρότερος του χθεσινού ο σημερινός τζίρος υποχώρησε στα 46 εκατ., ενώ το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχόλησαν" μόλις έξι τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, Εθνική, Αττικής, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Eurobank.


Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Στο υψηλό ημέρας και αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Eurobank Properties και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και Jumbo, με την τελευταία και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, να το "παλεύει" στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης.


Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπως χθες έτσι και σήμερα οι τίτλοι των Εθνικής και Eurobank ξεκίνησαν με "ΑΜΕΜ", αλλά σε ανάποδη, από χθες, φορά. Ο τίτλος της Εθνικής άνοιξε στα 2,65 ευρώ (-3,64%), στην διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι τα 2,53 ευρώ (-8%) και τελικά έκλεισε στα 2,61 ευρώ με απώλειες 5,09%. Ο τίτλος της Eurobank άνοιξε στα 0,6550 ευρώ (+3,48%), αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,6800 ευρώ (+7,42%) και τελικά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 0,5600 ευρώ με απώλειες 11,53%. Κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 0,4050 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank με απώλειες 4,93%.


Σχετικά κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό και σε νέο χαμηλό δεκαετιών έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς (0,8690 ευρώ, -4,10%). Υπό ασφυκτική πίεση ο τίτλος της Τρ. Αττικής, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στο ανώτατο όριο πτώσης (-29,82%), διακινώντας τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών "ever" (!).


Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 664.689.407 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 699.673.060.


Συνεδρίαση ισχυρών απωλειών και για τα Τραπεζικά warrants, σαφέστατη ένδειξη ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια μειώνουν γενικότερα και όχι επιλεκτικά, θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο. Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6280 ευρώ (-8,32%) διακινώντας 2207679 τεμ., αυτό της Εθνικής στα 0,7150 ευρώ με απώλειες 12,8% και όγκο 1361027 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,4200 ευρώ (-2,33%) και συνολικό όγκο 2346825 τεμ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το warrant της Εθνικής "μετρά" 10 πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο έντεκα και έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο, από τις 27/6, όταν και ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο Χ.Α.
Στο χαμηλότερο σημείο, από το "ντεμπούτο" στις 3/7, έκλεισε και το warrant της Πειραιώς.

1 σχόλιο:

  1. Θαναση,ο Καλπινης επανω εκλεισε σημερα..Αντεχουν τα καλα χαρτια λεμε..:-)) Χαιρετω monk !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me