26/7/13


Σοφοκλέους: Σε επιλεγμένους τίτλους το ενδιαφέρον

του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Δεν αναμένεται αλλαγή του σκηνικού όσον αφορά το τζίρο στο ΧΑ, που περιμένει τις εξελίξεις σε οικονομία και τράπεζες. Σε λίγους τίτλους το αγοραστικό ενδιαφέρον. Διίστανται οι εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών αγορών. 
 

 
 
Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και τέσσερις συνεδριάσεις πριν ολοκληρωθεί ο μήνας, που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στην απόλυτη συναλλακτική απονεύρωση.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, ακριβώς στο νήμα, οι δείκτες στη Wall Street εξασφάλισαν θετικό πρόσημο, ενώ με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες ασιατικές αγορές και η Ιαπωνία να πιέζεται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. 

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,97% με κύριο λόγο την αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του γεν, γεγονός που έφερε πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Ελεγχόμενη άνοδο δείχνουν μέχρι στιγμής τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.
Επιστρέφοντας στα δικά μας, αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών του ΔΟΛ στο ΧΑ.

Από εκεί και πέρα και μέσα στην μίζερη εικόνα που παρουσιάζει το ΧΑ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δεν μπορεί να μην σημειωθεί το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον σε επιλεγμένους τίτλους που υποστηρίχθηκαν από την πρόσφατη ειδησεογραφία, όπως ΓΕΚ Τέρνα, Forthnet και Alco.

 
Από την άλλη, σήμερα η αγορά περιμένει τις εξελίξεις στην Probank που θα σηματοδοτήσουν ακόμα μια αλλαγή στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη.
Απόλυτα διιστάμενες οι εκτιμήσεις-εισαγώμενες εκθέσεις όσον αφορά το μέλλον της εγχώριας οικονομίας. 

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική οικονομία σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λήψη νέων μέτρων, ενώ χαρακτηρίζει αποσπασματικές και με εισπρακτικό στόχο τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας. 

«Όσο καιρό διαπιστώνεται από παντού εκτεταμένη διαφθορά στο Δημόσιο, η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί και το φορολογικό σύστημα παραμένει ασταθές, δύσκολα θα επενδύονται παραγωγικά κεφάλαια στην Ελλάδα», αναφέρει η έκθεση.


«Κανένα από τα αιτήματά μας για την επιβίωση του κλάδου δεν έχει εισακουστεί, η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα και αν δεν αλλάξουν τα πράγματα το 2014 καμία ελληνική επιχείρηση του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας δεν θα παράγει», δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ κ. Ελευθέριος Κούρταλης στον Στέφανο Κοτζαμάνη.

Μαύρες προβλέψεις και από τη Fitch, που βλέπει περαιτέρω αύξηση χρεοκοπίας ελληνικών στεγαστικών δανείων και αναμένει ότι οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν περαιτέρω 18% μεσοπρόθεσμα, λόγω της σφοδρής ύφεσης που πλήττει τη χώρα και της αβεβαιότητας που περιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο της φορολογίας ακίνητης περιουσίας. 

Η Fitch αναθεώρησε προς τα πάνω την αναμενόμενη πτώση στις τιμές κατοικιών για την Ελλάδα, στο 42% από 33% προηγουμένως.

Απρόθυμη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα δείχνει να μην προωθεί την αναδιάρθρωση του Δημόσιου τομέα, προχωρώντας σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι η όποια μείωση έχει προκύψει από το γεγονός ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται από νέες προσλήψεις. 

Η πολιτική αυτή δεν μειώνει τις δαπάνες, αλλά μεταθέτει το πρόβλημα, αναφέρει ο οίκος, που εντοπίζει αποκλίσεις και σε άλλους στόχους της κυβέρνηση και εκτιμά ότι θα προκαλέσουν νέες εντάσεις στις αγορές τις παραμονές των γερμανικών εκλογών.
Εκ νέου κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης προβλέπει η Nomura, που εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει εκ νέου στο σπιράλ της στασιμότητας και της ύφεσης.


Προσοχή στον Αύγουστο, τονίζει ο Economist, αναφέροντας κρίσεις που έχουν προέλθει στον επόμενο μήνα, όπως η διάλυση του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών της Ευρώπης τον Αύγουστο του 1993, τη χρεοκοπία της Ρωσίας τον Αύγουστο του 1998, την πιστωτική κρίση που επεκτάθηκε στην Ευρώπη τον Αύγουστο του 2007 και την απώλεια του ΑΑΑ των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2011. 

Για τον φετινό Αύγουστο ο Economist εντοπίζει ως εστίες ανησυχίας το πότε θα «μπει φρένο» στην αμερικανική οικονομία (λόγω Fed), τις ανησυχίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας, τα προβλήματα σταθερότητας της ευρωζώνης και τις αδύναμες ευρωπαϊκές τράπεζες.


Ασφαλώς υπάρχει και η άλλη πλευρά. «Ηλιοθεραπεία στην Ευρώπη» συστήνει στους πελάτες της η Bank of America Merrill Lynch, με τους αναλυτές του οίκου να εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τις αμερικανικές, βρετανικές και τις ιαπωνικές και έχουν περιθώρια ανόδου με δεδομένη και τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές ακινήτων.


Στην αναβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών προχωρά και η Credit Suisse, συμβουλεύοντας τους πελάτες της να αυξήσουν τις θέσεις τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες σε overweight.


Αισιόδοξη για την Ευρώπη δηλώνει και η Chevreux, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα παρουσιάσει αύξηση στο τρέχον τρίμηνο και επισημαίνοντας ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν σταθεροποιηθεί, η μεταβλητότητα σε όλες σχεδόν τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει υποχωρήσει και οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται σε υψηλά όλων των εποχών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me