6/7/13

ΤΡΟΙΚΑ


 http://air.euro2day.gr/cov/tr/troika-180-6_77321_4931M3_b.jpg

Ανατροπές "τελευταίας στιγμής" στο ντιλ με τρόικα 

 

Αντίθετη στις μετατάξεις η τρόικα, ζητά διαθεσιμότητες για καθηγητές-δημοτική αστυνομία. Στο τραπέζι φόρος πολυτελείας ως ισοδύναμο για ΦΠΑ εστίασης. "Ψαλιδίζεται" κατά 1 δισ. ο στόχος αποκρατικοποιήσεων. Σάββατο το τελικό ξεκαθάρισμα. Με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων το βράδυ του Σαββάτου, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. 


Το βασικό «αγκάθι» παραμένει το Δημόσιο. Στο προσκήνιο μπήκε και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, θέμα το οποίο σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα «έχει πέσει σοβαρά στο τραπέζι», όμως για να προχωρήσει πρέπει να εγκριθούν από τους δανειστές τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ, που είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ.


Ένα από τα ισοδύναμα που πρώτη φορά ακούστηκε σε αυτή την διαπραγμάτευση είναι, ο φόρος πολυτελείας (σε ΙΧ, σκάφη κ.ά.), που σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος θα επιβληθεί από τώρα και όχι από το 2014, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί.

 

Ανατροπή στο Δημόσιο

Το «αγκάθι» του Δημοσίου, που παρ' ολίγον να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση, αντιμετωπίζονται με ακροβασίες. Η μεγάλη ανατροπή στο Δημόσιο έχει να κάνει με την άρνηση της τρόικας να υπολογιστούν στον συνολικό αριθμό της διαθεσιμότητας-κινητικότητας οι μετατάξεις 5.000 καθηγητών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι περίπου 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι στα σώματα ασφαλείας. Μετά την εξέλιξη αυτή εάν δεν τεθούν σε διαθεσιμότητα οι καθηγητές και δημοτικοί αστυνόμοι ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα συμπληρωθεί από την δεξαμενή της τοπικής αυτοδιοίκησης με οριζόντιο τρόπο.
Πρακτικά, η τρόικα δεν θέλει ούτε να ακούσει για μετατάξεις (δηλαδή άμεση μετακίνηση του προσωπικού από τομείς όπως η δημοτική αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ.) και επιμένει στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα προσωπικού που συνεπάγεται διατήρηση για ορισμένους μήνες σε αυτό το καθεστώς το οποίο συνεπάγεται ότι ο υπάλληλος εισπράττει το 75% του μισθού του αλλά και τον κίνδυνο να βρεθεί εν τέλει εκτός Δημοσίου.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Τρόικα ζήτησε να γίνει η μετακίνηση των εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία μετά από 3μηνη ή 6μηνη διαθεσιμότητα τους κι αφού γίνει αξιολόγηση τους, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι θα απορριφθούν και θα απολυθούν μετά «πολλών επαίνων». Οι επιλογές αυτές έχουν ήδη προκαλέσει, πάντως, μεγάλες αντιδράσεις, ενώ και η εφαρμογή τους στη πράξη εκτιμάται ότι έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν έχει τη πολυτέλεια του χρόνου, καθώς η διαθεσιμότητα θα αποτελεί προαπαιτούμενο για καθέναν από τους μήνες που ακολουθούν, έχοντας πάντα ως φόντο την υποχρέωση για ακόμη 12.500 διαθεσιμότητες έως το τέλος της χρονιάς, αλλά και 4.000 απολύσεις συνολικά έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό του τι έρχεται στο προσεχές διάστημα, ότι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως «στο Μνημόνιο θα γίνεται αναφορά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, χωρίς περαιτέρω όμως λεπτομέρειες καθώς θα πρέπει πρώτα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ετοιμάσει το σχέδιο λειτουργίας του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί».

Το δημοσιονομικό κενό και ο ΕΟΠΥΥ

Το δημοσιονομικό κενό φαίνεται να κλείνει αποφεύγοντας τελικώς την επιβολή του φόρου 2 τοις χιλίοις στον ΟΑΕΕ, αλλά και την περικοπή των στρατιωτικών συντάξεων. Στην πρώτη περίπτωση θα επιδιωχθεί διεύρυνση της βάσης εφαρμογής των εισφορών στον ΟΑΕΕ (π.χ. εξαιρέσεις που δίνονταν σε περιοχές με μικρό πληθυσμό), ενώ στην δεύτερη περίπτωση από την δεξαμενή των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα εξοικονομηθούν έως και 125 εκατ. ευρώ από τα 250 που απαιτούνται.

Για τον τομέα της Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, η λύση του clow back φαίνεται να λύνει τον γόρδιο δεσμό. Για το θέμα όμως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κλινικών.Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές, επιδιώκουν συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, έτσι ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας, να υπάρξει θετική εισήγηση των δανειστών –για την δόση των 8,1 δισ. ευρώ- που πρέπει να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η κάθε «υποδόση» (από τα 8,1 δισ. ευρώ) θα είναι τέτοια που να καλύπτει τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου. Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο το νομοθέτημα που το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Οι τράπεζες και οι ιδιωτικοποιήσεις

Στο τραπεζικό πεδίο, μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουν πουληθεί «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» και «Proton Bank», ενώ ο εισπρακτικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων γίνεται «κυλιόμενος», παραμένοντας αμετάβλητος, όμως για την διετία. Αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες, αρμόδιος παράγοντας σημείωσε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το ΤΧΣ.
Στα θετικά της σκληρής διαπραγμάτευσης είναι ότι αν και αναθεωρείται για μια ακόμα φορά ο στόχος των εσόδων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεν θα ενεργοποιηθεί η σχετική αυτόματη ρήτρα περικοπής δαπανών. Κι αυτό γιατί έγινε κατανοητό ότι το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ δεν οφείλεται στην ελληνική πλευρά, αλλά στα εμπόδια που όρθωσε η Κομισιόν στην απόκτηση της εταιρείας από τη Gazprom.
Ειδικότερα, αντί 2,6 δισ ευρώ, αναζητούνται πλέον 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ μεταφέρεται στο 2014. Μεγάλο στοίχημα του ΤΑΙΠΕΔ η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, όπου συν τοις άλλοις θα μπει πωλητήριο και στα ΕΛΠΕ.

Με δώρα έρχεται ο Σόιμπλε;

Τα δεδομένα όμως που έχουν έως τώρα διαμορφωθεί, στο χρηματοδοτικό πεδίο και γενικά στην δημοσιονομική πορεία της χώρας, μπορεί να ανατραπούν προς το καλύτερο με την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα. Σύμφωνα με  πληροφορίες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «κομίζει δώρα εις Αθήνας», που πιθανόν να μην είναι άλλα από την πιθανή επέκταση του πακέτου βοήθειας και μετά την λήξη του Προγράμματος το καλοκαίρι του 2014 (χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ!). Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο και όπως χαρακτηριστικά έλεγε «μακάρι ο κ. Σόιμπλε να πει κάτι τέτοιο».

Στο Πολυνομοσχέδιο και τα φορολογικά

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή (θα ψηφιστεί με την διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος) θα συμπεριληφθεί και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Σε συνάντηση αντιπροσωπείας στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη συμφωνήθηκαν, πάντως, αλλαγές σε 11 σημεία. Μεταξύ αυτών η συμφωνία προβλέπει ότι διατηρείται η έκπτωση φόρου 1,5% στη παρακράτηση μισθών- συντάξεων, όπως επίσης η προκαταβολή φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 55%. Επιπλέον, θα προστεθεί διάταξη για τη φορολόγηση του αδικαιολόγητου πλουτισμού, θα προβλεφθεί η απαλλαγή και των τέκνων από τη φορολογία της διατροφής ως εισόδημα, ενώ υπό εξέταση είναι η εξαίρεση από τη τήρηση βιβλίων για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me