27/7/13


Χ.Α.: Η προσοχή στα μη τραπεζικά "χαρτιά"

του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Θετική η άνοδος της Παρασκευής στην εγχώρια αγορά, καθώς συνοδεύτηκε από αύξηση των συναλλαγών. Στις πλάτες των μη τραπεζικών blue chips πέφτει η προσπάθεια για υψηλότερα. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές. Τα στατιστικά της εβδομάδας.


Αν ο τραπεζικός κλάδος διατηρήσει την ίδια επιφυλακτική, χρηματιστηριακά, εικόνα, που είναι και το πλέον πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, το "βάρος" για κίνηση του Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα θα "πέσει στις πλάτες" των μη τραπεζικών δεικτοβαρών μετοχών, ενώ εκτός αγοράς θα παραμείνουν τα χαρτοφυλάκια που κινούνται βάσει τεχνικών αντανακλαστικών.

Οι συντηρητικοί παίκτες, όσοι δεν έχουν υποκύψει στο δέλεαρ των Καλοκαιρινών διακοπών, για να επανεξετάσουν την στρατηγική τους θα ήθελαν, σε πρώτη φάση, κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 884 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 303 μονάδων, προκειμένου να πάρουν ένα πρώτο τεχνικό μήνυμα για έξοδο των δύο βασικών δεικτών του Χ.Α. από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Απόλυτα θετική ένδειξη θα είναι η συνέχιση του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, προκειμένου να παραμένει συναλλακτικά "ζωντανό", όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό.

 
Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η έξοδος της Fed από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα στα επιτόκια, με "αρνητικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο".

Το Ταμείο αναφέρει, σε έκθεση του για την οικονομία των ΗΠΑ, πως η "πιο αποτελεσματική επικοινωνία της στρατηγικής εξόδου και ένας προσεκτικός υπολογισμός θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την μείωση αυτών των κινδύνων". Το ΔΝΤ άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2013 και το 2014, στο 1,7% και 2,7% αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ευχάριστη έκπληξη προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το σύνολο των μετοχών του FTSE25 (πλην Μέτκα) να ηγούνται της ανοδικής προσπάθειας για ψηλότερα επίπεδα, αναφέρει ο Σέργιος Μελαχροινός. 

 Περισσότερο επιφυλακτική η εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά από την άλλη είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η επιστροφή του "short selling" δεν έφερε ασφυκτικές πιέσεις στο Τραπεζικό ταμπλό.

Πιθανότατα η επιφυλακτικότητα για τις τραπεζικές μετοχές να συνεχιστεί, καθώς σημαντικό ρόλο θα συνεχίσει να παίζει ο έλεγχος από την BlackRock.
Αντίθετα από τον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει αναφοράς η κίνηση των ΟΤΕ και ΔΕΗ και λόγω υψηλού τζίρου.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., επόμενη σημαντική αντίσταση είναι οι 870 μονάδες, υπέρβαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει τον Δείκτη προς τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις που οριοθετούνται στις 890 και 928 μονάδες. Αντίθετα, αδυναμία υπέρβασης των 870 μονάδων, θα επαναφέρει τον Δείκτη στο γνωστό εύρος των 850 - 790 μονάδων.

Τι έγινε την Παρασκευή 

Χρειάστηκαν 25 ολόκληρες συνεδριάσεις, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να "ξαναδεί" κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/6 (884,02 μονάδες).

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε, αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 3,43%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 4,65%.

Με σαφώς διαφοροποιημένη εικόνα και σαφώς διστακτικότερες κινήσεις οι Τραπεζικές μετοχές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να τερματίσει την εβδομάδα με οριακές απώλειες 0,05%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν στο 45,28%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση έδωσε και τον μεγαλύτερο τζίρο της εβδομάδας και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την εβδομάδα που έρχεται. Βέβαια από τα συνολικά 42,3 εκατ. τα 8,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΤΙΤΚ), ενώ το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, "απασχολήθηκε" από μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΠΕΙΡΤΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 11.16 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα, μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε και στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 865,72 μονάδες με κέρδη 2,63%.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και 12 μετοχές του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι MIG, Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo, Frigoglass, Folli Follie Group, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Σωλ. Κορίνθου. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας και αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Μέτκα.

Ας σημειωθεί ότι δεν "είδαν κόκκινο" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, MIG, Intralot, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Σωλ. Κορίνθου.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, δύο ήταν οι μετοχές που "έκλεψαν την παράσταση". Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, καθώς και οι δύο με το σημερινό τους κλείσιμο εξήλθαν από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ η έξοδος σηματοδοτήθηκε με το κλείσιμο υψηλότερα των 7,15 ευρώ, ενώ η αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 7,54 ευρώ.
Επίσης, το κλείσιμο υψηλότερα των 6,62 ευρώ έβγαλε και τον τίτλο του ΟΤΕ από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,20 ευρώ.

Αδύναμα εκτιμά η IBG πως θα είναι τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει ο ΟΤΕ το β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, λόγω του έντονου ανταγωνισμού τιμών στην Ελλάδα (τόσο στην σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία), της αρνητικής επίπτωσης της μείωσης στα τέλη τερματισμού στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία, καθώς και του γενικότερου δυσμενούς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Πάντως, η χρηματιστηριακή αναμένει βελτίωση της τάσης υποχώρησης των εσόδων στην σταθερή τηλεφωνία της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Για το α' εξάμηνο της χρήσης, η IBG προβλέπει πως τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ θα υποχωρήσουν κατά 42,5% στα 237,2 εκατ. ευρώ, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη κατά 37,5% στα 124,8 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών κατά 10,6% στα 2,118 δισ. ευρώ. 

Για το β' τρίμηνο, αναμένονται καθαρά κέρδη 69,7 εκατ. ευρώ (-33,3%), συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 73 εκατ. ευρώ (-30,1%) και κύκλος εργασιών 1,070 δισ. ευρώ (-10%).
Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από τον τίτλο της ΕΧΑΕ, που συνεχίζει να κινείται σε σχετικά στενό εύρος, μεταξύ 5,85 και 6,05 ευρώ.

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την ΕΧΑΕ στα 5,8 ευρώ ανά μετοχή από 4,4 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Alpha Finance , διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "neutral". Όπως επισημαίνει, η σταδιακή αλλαγή κλίματος, εν αναμονή των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έχει επηρεάσει την μετοχή της εταιρείας, η οποία έχει κάνει σημαντικό ράλι από τα χαμηλά της, υπεραποδίδοντας έναντι της Αγοράς κατά περισσότερο από 30% από την αρχή του έτους. 

Επιπλέον, το "απροσδόκητο δώρο" των 30 εκατ. ευρώ που προέρχεται από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την σχετική ώθηση που έδωσε στην συναλλακτική δραστηριότητα, βελτίωσαν το κλίμα.

Ωστόσο, τα μακροοικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, που παραμένουν γρίφος, και η εύθραυστη πολιτική σταθερότητα, δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας. Σε ότι αφορά την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον MSCI, η Alpha Finance εκτιμά πως θα μπορούσε να αποτελεί "καλή είδηση", αφού τονίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αγοράς. 

Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ για το β' τρίμηνο ανακοινώνονται την ερχόμενη Δευτέρα.

"Επιτόπιο βηματισμό" θυμίζει και η κίνηση της μετοχής του Τιτάνα, που "αναλώνεται" μεταξύ 12,50 και 13,50 ευρώ. Τα αποτελέσματα της Τιτάν, που ανακοινώνονται την ερχόμενη Πέμπτη, ίσως αποδειχθούν απογοητευτικά για την Αγορά, λόγω των δυσμενών συνθηκών στην Ελλάδα, την έλλειψη κερδών από τα δικαιώματα CO2 καθώς και την έλλειψη αερίου στην Αίγυπτο, σχολιάζει η Alpha Finance. 

Όπως επισημαίνει, για το β' τρίμηνο αναμένει αύξηση των πωλήσεων της Τιτάν κατά 5% σε ετήσια βάση στα 338 εκατ. ευρώ, μείωση των EBITDA κατά 20% στα 62 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8,7 εκατ. ευρώ έναντι 28 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η εταιρεία κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ο "αδύναμος κρίκος", για μια ακόμα φορά, θα είναι οι δραστηριότητες της Τιτάν στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, λόγω της μειωμένης εγχώριας κατανάλωσης τσιμέντου και του δυσμενούς μίγματος πωλήσεων. Η χρηματιστηριακή βλέπει περιθώριο αισιοδοξίας από την ανάκαμψη στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται αύξηση πωλήσεων κατά 12% στα 108 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και αξίζει αναφοράς η διάρκεια και η αύξηση της κινητικότητας σε μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Σιδενόρ και Ιντρακάτ, σε υψηλά 52 εβδομάδων η Forthnet, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ιντρακόμ και Fieratex (με ελάχιστες συναλλαγές), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για τα Πλ. Θράκης, ενώ πέντε ανοδικές στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις "μετράει" ο τίτλος της Alco.

Κοντά στα υψηλά τρέχοντος έτους, με συνεχείς αυξομειώσεις συναλλαγών, κινείται ο τίτλος του Σαράντη, που ανακοινώνει αποτελέσματα στις 30/7. Η IBG διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,30 ευρώ και τη σύσταση "buy"

Η χρηματιστηριακή αναμένει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι των 3 εκατ. ευρώ το 2012, EBITDA στα 7,1 εκατ. ευρώ έναντι των 6,4 εκατ. ευρώ και συνολικές πωλήσεις 114,5 εκατ. ευρώ από τα 116,7 εκατ. ευρώ το 2012.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 865,72 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,43%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 3,67% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,76%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Χημικά (11,27%), Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (10,02%), Μέσα Ενημέρωσης (8,91%) και Τηλεπικοινωνίες (5,87%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσε μόνο ο κλάδος  των τραπεζών (-0,05%).


Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Άλκο (90,52%), ΕΛΙΧΘ (54,12%), Ίλυδα (41,05%), Forthnet (37,86%), Αθηνά (31,09%), Μάρακ (29,63%), Άλφα Γκρίσιν (29,9%), Q&R (20,88%), ΝΕΛ (19,23%) και Τηλέτυπος (19,11%).


Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Dionic (-40%), Spider (-33,33%), Παίρης Πλαστικών (-29,92%), Μάθιος Πυρίμαχα (-21,33%), AXON (-20%), Γενική Τράπεζα (-19,78%) Δομική Κρήτης (-19,39%), Revoil (-18,42%), Ακρίτας (-18,18%) και Compucon (-14,89%).
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me