22/7/13

Χ.Α. - Α ν α κ ε φ α λ α ί ω σ η....



https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQyTpC_6HQKkjrd3nZEbQTOL5L_oy0Waq8MoHLPtnnZMwCanixW


ΤΑΜΠΛΟ: Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και ξεκινώντας από τον τζίρο, η συνεδρίαση εμφάνισε τον δεύτερο κατώτερο τζίρο για το 2013, με τον προηγούμενο να έχει σημειωθεί στις 15/7 (24,7 εκατ.).

Αν μάλιστα από τα 29,1 εκατ. αφαιρεθούν τα 4,6 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ), τότε η απαισιοδοξία, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, μάλλον περισσεύει.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ήταν τόσο έντονο το ενδιαφέρον από την αρχή της συνεδρίασης, που χρειάστηκαν ολόκληρα 48 λεπτά για να συμπληρωθεί, σε αξία συναλλαγών, το πρώτο εκατομμύριο.



UBS - Report (διυλιστήρια): Είναι ηλίου φαεινότερον ότι και με τις αρνητικές εκτιμήσεις των αναλυτών της για να πιάσει το μέσο όρο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, η ΜΟΗ πρέπει να ανέβει κατά 50% περίπου...

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ για τα ΕΛΠΕ για το 2013 αναφέρεται ότι διαπραγματεύονται με EV/EBITDA 10, ενώ η ΜΟΗ παίζει με 6,5 και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 9.

Αντιστοίχως ο δείκτης P/E για το 2013 ανέρχεται, κατά την UBS, για μεν τα ΕΛΠΕ σε 25,5, για δε την ΜΟΗ σε 9,9 έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 14,5.

Για τον πιο σημαντικό αριθμοδείκτη, δηλαδή την απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών, πάντα για το 2013, τα ΕΛΠΕ έχουν αρνητική απόδοση 5%, η ΜΟΗ έχει θετική απόδοση 18,7% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο -4%.

ΚΑΤΑ την άποψή μας η πτώση της μετοχής των ΕΛΠΕ μέχρι τα 6,18 ευρώ και η αντίστοιχη της ΜΟΗ στα 6,80 ευρώ, προεξόφλησαν το report της UBS και το χαμηλό περιβάλλον διύλισης.

Η ΕΙΔΗΣΗ της ημέρας: H πρώτη καταριανή επένδυση στην Ελλάδα είναι γεγονός και αποτελεί μία πολύ μεγάλη επιτυχία του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα. Στην εταιρεία Ήρων ΙΙ, θυγατρική της ΓΕΚ-Τέρνα, με 25% εισέρχεται η Qatar Petroleum, έναντι τιμήματος 58 εκατ. δολαρίων.

Στρατηγική συμμαχία λοιπόν για κοινές επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη.
Μάλιστα η απόκτηση του 25% της «ΗΡΩΝ ΙΙ» αποτελεί την πρώτη διεθνή συμμετοχή της QPI στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρεία Ήρων Θερμοηλεκτρική συμμετέχουν με ίσα ποσοστά ο όμιλος της ΓΕΚ-Τέρνα και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός GDF Suez.

OIKONOMIA:
Σε μια χώρα στην οποία το 75% του ΑΕΠ αντιπροσωπεύει την καταναλωση και η οποία παράγει σχεδόν τίποτα προς εξαγωγή σε αξιοσημείωτες ποσότητες, το εμπορικό ισοζύγιο είναι φυσικό να βελτιώνεται κάθε χρόνο όσο το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνούται.


ΚΑΙ είναι καλό για την οικονομία μας γενικά γιατί το χρήμα παραμένει στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δείγμα βελτίωσης οικονομικών συνθηκών, μάλλον δείγμα επιδείνωσης είναι.

Και δεν αποτελεί μόνο δείκτη επιδείνωσης, αλλά και την αιτία της επιδείνωσης. Όταν υποχωρεί η κατανάλωση μειώνεται η ανακύκλωση χρήματος και οι φόροι που φέρνει η ανακύκλωση...

  • επομένως μειώνονται τα κρατικά έσοδα και οι φόροι πρέπει να αναζητηθούν από αλλού (όλοι οι μικροί το νοιώθουν βαθειά στο πετσί τους) με αποτέλεσμα νέα μείωση της κατανάλωσης (φαύλος κύκλος).
ΚΑΙ αφού η κατανάλωση είναι το 75% του ΑΕΠ η μείωσή της προκαλεί την ύφεση και την αύξηση του λόγου ελλείματα/ΑΕΠ ή χρέος/ΑΕΠ με τα γνωστά αποτελέσματα στα περί βιωσιμότητας χρέους, νέα μέτρα, νέα μνημόνια κοκ.

ΑΡΑ άλλο βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου από αύξηση εξαγωγών ή τουρισμό και άλλο βελτίωση από μείωση εισαγωγών. Και τα δύο είναι ευχάριστα για την οικονομία, αλλά μόνο το πρώτο δείχνει υγιή οικονομία, το δεύτερο δείχνει ασθένεια.


ΚΑΙ όταν τα τοποθετούμε μαζί αυτά τα δυό, τότε κοροιδεύουμε πρωτίστως τους εαυτούς μας. Όσο για τους άλλους, απλά τους περνάμε για... κυρίους. Είναι όμως;

ΑΓΟΡΑ-μικρό σχόλιο: Όταν μία Αγορά, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας σημειώνει τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους, τότε πραγματικά δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά πράγματα.


ΔΙΧΩΣ κατεύθυνση,συναλλακτικά απονευρωμένη, με τον αντιπροσωπευτικό της δείκτη να κλείνει κοντά στο υψηλό ημέρας, ελέω των τελικών δημοπρασιών.


ΔΕΗ: Ωραία αντίδραση της μετοχής, από το μείον 1,50% στο συν 3,15% με κλείσιμο στα 6,5400 ευρώ και άνοδο 3%, πραγματοποιώντας συναλλαγές 491.000 τμχ αξίας 3,15 εκατ. ήτοι το 11% του συνολικού ημερήσιου τζίρου. Με αρνητικό πρόσημο πάντως δόθηκαν μόλις 58.300 τμχ.

ΦΦΓΚΡΠ:
Ωραία ρελάνς από το -2,3% και τα 16,1200 ευρώ στο +2,7% και στα 16,95 ευρώ, όπου και έκλεισε. Αισθητά χαμηλότερος ο μέσος όρος, αφού ανοδικά απορροφήθηκε το 27% του όγκου.

ΚΟΙΤΑΣ την πρώτη 12άδα των με άνοδο μετοχών (από το +8% έως και το +20%) και απλά αναρωτιέσαι... με τι αγορά ασχολείσαι(!). Κωμικοτραγικές καταστάσεις...


ΑΛΚΟ: Σημαντική αύξηση των συναλλαγών και 2η ημέρα σημαντικής ανόδου για την μετοχή της μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία στις 19.07.2013 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή 2.5  εκατ. μτχ της εταιρείας..
  • ... ποσοστό 10% επί του συνόλου των μετοχών) από τον κ. Θ.Τζώρτζη προς τον κ. Κ. Γεωργιάδη έναντι του ποσού των 0,375 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,15 ευρώ ανά μετοχή.
ΓΕΓΟΝΟΣ που σημαίνει ότι μετά την πρόσφατη απόκτηση ποσοστού 4,46% της Alco από την Neon o βασικός μέτοχος της Neon, Κ. Γεωργιάδης, απέκτησε το 10% της εισηγμένης, στα πλαίσια συμφωνίας που όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, αφορά και την ανάληψη του management.

ΕΓΚΥΡΕΣ πηγές αναφέρουν ότι η Neon Energy ουσιαστικά αποκτά τον πρώτο λόγο στην καθημερινή διοίκηση της εταιρείας καθώς οι δραστηριότητες του βασικού μετόχου της Alco Θεόδωρου Τζώρτζη στην Γερμανία τον υποχρεώνουν να βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με κύκλους της εισηγμένης, ουσιαστικά πρόκειται για στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Alco και της Neon, στα πλαίσια της οποίας η Alco ενισχύεται με έμψυχο δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσει τις δραστηριότητες της και ιδιαίτερα τις πωλήσεις.

Βάση των συμφωνιών, που έχουν γίνει, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η Neon θα χρησιμοποιεί πλέον πρώτες ύλες από την Alco, στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών της πάρκων, στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και την Ιαπωνία, όπου έχει αναλάβει σημαντικό έργο.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αδιάφορη ήταν (και)πάλι η εικόνα των τραπεζικών μετοχών με τον κλάδο να δείχνει για ακόμη μια φορά ότι δεν έχει σε αυτή την συγκυρία momentum και καταλύτες. Ξεχώρισε βεβαίως η Eurobank λόγω των δρομολογούμενων εξελίξεων...

Η Εθνική έκλεισε στα 2,59 ευρώ με πτώση -0,38% και όγκο 1 εκατ. τεμάχια στην κεφαλαιοποίηση των 6,21 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η τιμή της αμκ ήταν 4,29 ευρώ.

Το warrants της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,7290 ευρώ με πτώση -4,58%, καθώς προέρχονταν από 4ήμερη αντίδραση με κέρδη +41,48%.

ΕΤΕΤΠ: Υπήρχαν ενδείξεις ότι κάποιοι επενδυτές πουλούσαν στα παράγωγα και αγόραζαν warrants της Εθνικής, ωστόσο σύντομα το κερδοσκοπικό παιχνίδι τελειώνει.

Η Alpha Βank ολοκλήρωσε στο 0,44 ευρώ με πτώση -2,22% και όγκο 6,76 εκατ. τεμάχια, με αποτίμηση 4,8 δισ ευρώ. Με θετικό πρόσημο άλλαξαν χέρια μόλις 26.500 τμχ. Το warrant της Alpha Βank υποχώρησε στο 0,7250 ευρώ με πτώση -3,33% και όγκο 831.784 τεμάχια. 

Η Eurobank έκλεισε στο 0,6470 ευρώ με άνοδο +6,77% και όγκο 2,427 εκατ. τεμάχια και στην κεφαλαιοποίηση των 2,62 δισ. ευρώ. Θα υλοποιήσει νέα αμκ στο α΄ τρίμηνο του 2014, οπότε και θα ιδιωτικοποιηθεί σε τιμή περί το 1,00 ευρώ και όχι στο 1,54 ευρώ της αμκ του ΤΧΣ.

 
Η Πειραιώς
στο 0,94 ευρώ με  +2,62%, όγκο 2,78 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,77 δισ. ευρώ. Το warrants της Πειραιώς έκλεισε στο 0,4130 ευρώ με άνοδο +0,24%.

Η Attica Βank (συνεχίζει να απογοητεύει) υποχώρησε στο 0,2590 ευρώ με πτώση -2,26%, όγκο 810.000 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 181 εκατ. ευρώ και πλέον αποτιμάται στο 0,50 και πιο κάτω της bv.

ΤΕΛΟΣ η μετοχή της Ελλάδος έκλεισε στα 12,45 ευρώ με πτώση -1,58%, με μικρό όγκο μόλις 2.088 τεμαχίων και αποτίμηση... 247 εκατ. ευρώ(!!!!).




ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ: Πολύ άσχημη εντύπωση προκαλεί η ολοκληρωτική πλέον απαξίωση της μετοχής του, που κυριολεκτικά ''ξεφτυλίζεται'' στο ταμπλό χωρίς κανείς από του μεγαλομετόχους της εταιρείας να αντιδρά...

ΠΡΟΣΕΞΤΕ συμπεριφορά μετοχής: Στις 10 Ιουλίου υποχωρεί κατά 10% με... 20 κομμάτια, ανοίγει ξανά στις 15 Ιουλίου για να χάσει άλλο ένα 10% της αξίας της με 440 τμχ, την επομένη ενισχύεται κατά... 0,26% με 22 τμχ , δεν κάνει πράξη στις επόμενες 3 συνεδριάσεις και χθες ξανά στο -10% με 11 τμχ(!!). 


ΜΕ ΤΑ  ίδια κεφάλαια - καθαρή θέση στα 25 εκατ. ευρώ, κ/φση στα 2,9 εκατ. ευρώ και με την σχέση p/bv να διαμορφώνεται στο 0,12. Στα ταμεία υπάρχουν 9,5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία οφείλει στις τράπεζες 13,3 εκατ. ευρώ και ο δείκτης ΔΔΜ στο πολύ καλό 0,15.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me