22/7/13

Πολύ μεγάλη επιτυχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σούπερ deal: H Qatar Petroleum πήρε το 25% του Ήρωνα! 

http://sportandbusiness.gr/

ΓΕΚ Τέρνα - Σούπερ deal: H Qatar Petroleum πήρε το 25% του Ήρωνα!

H πρώτη καταριανή επένδυση στην Ελλάδα, είναι γεγονός και αποτελεί μία πολύ μεγάλη επιτυχία του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα. Στην εταιρεία Ήρων ΙΙ, θυγατρική της ΓΕΚ-Τέρνα, με 25% μπαίνει η Qatar Petroleum, έναντι τιμήματος 58 εκατ. δολαρίων. Στρατηγική συμμαχία για κοινές επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται, ότι στην εταιρεία Ήρων Θερμοηλεκτρική, συμμετέχουν με ίσα ποσοστά ο όμιλος της ΓΕΚ-Τέρνα και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός GDF Suez.


Η συμφωνία υπεγράφη χθες στη Ντόχα, παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας, Δρ. Mohamed bin Saleh Al Sada, του διευθύνοντα συμβούλου της QPI, Nasser Al Jaidah και του επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα, Γιώργου Περιστέρη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο όμιλος ΓΕΚ-Τέρνα, η στρατηγική συμμαχία των δύο πλευρών αφορά στην από κοινού υλοποίηση επενδύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης.

Σε πρώτη φάση, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από την QPI ποσοστού 25% στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο «ΗΡΩΝ ΙΙ» έναντι τιμήματος ύψους 58 εκατ. δολαρίων. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απόκτηση του 25% της «ΗΡΩΝ ΙΙ» αποτελεί την πρώτη διεθνή συμμετοχή της QPI στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - QPI, σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα κι αποτελεί μία πολύ μεγάλη επιτυχία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με προεκτάσεις και σε εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης του Κατάρ στις προοπτικές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Η QPI ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί θυγατρική του Ομίλου Qatar Petroleum, που είναι ο κρατικός Όμιλος πετρελαίου του Κατάρ. Η QPI δραστηριοποιείται ήδη στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), τη Βόρειο Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), την Ασία (Σιγκαπούρη, Βιετνάμ) και την Αφρική.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η QPI, η Ήρων ΙΙ είναι η πιο αποδοτική μονάδα στην Ελλάδα. Η εξαγορά, σημειώνει, καθιερώνει μια σχέση μεταξύ των δυο πλευρών με μεγάλη δυναμική για έργα και επενδύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται, ότι στην εταιρεία Ήρων Θερμοηλεκτρική, συμμετέχουν με ίσα ποσοστά ο όμιλος της ΓΕΚ-Τέρνα και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός GDF Suez.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me