22/7/13

Χ.Α. - ΑΓΟΡΑ

ΧΑ: Μικρές ανάσες σε ασφυκτικό περιβάλλον

του Μιχαήλ Γελαντάλι
 
Η άνοδος της τελευταίας εβδομάδας έδωσε κάποια κέρδη, ωστόσο ζητούνται "καύσιμα" και ερείσματα για να προσεγγίσει ο ΓΔ τις 900 μονάδες. Κρίσιμη δοκιμασία για αγορά και οικονομία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι κινήσεις των τραπεζών και ο "μπαλαντέρ" της τρόικας. 


Η αναλαμπή της εβδομάδας μπορεί να προσέδωσε σχετική κινητικότητα, μετά από καιρό, στο χρηματιστήριο να ενεργοποιήθηκαν αρκετοί παίκτες και να έκαναν...ταμείο οι περισσότεροι από αυτούς.
Αλλά η εικόνα της αγοράς και αυτή την εβδομάδα- για ακόμη μία εβδομάδα- παραμένει σε σχεδόν ευθεία γραμμή, καταγράφοντας ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Ελάχιστα πράγματα.


Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής (12/7) ο Ftse Large Cap έγραψε χαμηλό στις 273,4 μονάδες. Ακολούθησαν Δευτέρα- Τρίτη άλλα δύο χαμηλά στις 269,8 και 269,7 μονάδες (τέτοια ακρίβεια καιρό είχαμε να δούμε) για να αντιδράσει προς το τέλος της εβδομάδας έως τις 287,5 μονάδες. Επίπεδα τιμών που παραπέμπουν στα χαμηλά του Ιουνίου (συγκεκριμένα στις 21/6) και ακόμη πιο πίσω στις αρχές Απριλίου (6/4) δημιουργώντας ένα στίγμα σημείων που ορίζουν την πολύ κρίσιμη γραμμή των 270 μονάδων.
Σε επίπεδο δεικτών το ΧΑ βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε φάση συσσώρευσης. Αφ΄ενός επειδή ελλείψει κινήτρων δεν μπορεί να αντιδράσει πειστικά, αφ΄ετέρου λόγω «ρηχότητας» τα «ισχυρά χέρια» δεν αφήνουν να φύγει σημαντικά χαμηλότερα. Στην διακύμανση των δεικτών αποτυπώνεται το ανάλογο...σούρσιμο, που κυριαρχεί στα περισσότερα μέτωπα, από το πολιτικό, κοινωνικό μέχρι το χρηματιστηριακό.
Το, ότι η κυβέρνηση κέρδισε λίγο πολιτικό χρόνο, το γεγονός πως τυγχάνει μίας ιδιότυπης ανοχής από Βερολίνο (μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμούν οι περισσότεροι ειδικοί) δεν σημαίνει, πως είναι δυνατόν να κερδίσει επί της ουσίας χρόνο σε μεταρρυθμίσεις, σε επιχειρηματικότητα, σε προοπτική αποφυγής του απευκταίου.
Εάν μέσα στους επόμενους δύο- τρεις μήνες δεν υλοποιηθούν τα ελάχιστα χρειώδη, ακόμη και τα χειρότερα ενδεχόμενα θα είναι πιθανά, εκτιμούσε νουνεχής επιχειρηματίας ο οποίος ασφυκτιά όπως η πλειονότητα των επαγγελματιών αυτής της χώρας.
Δύο στοιχεία, που μου έρχονται πρόχειρα. Σύμφωνα με τους International Business Times μόνο το 2013 θα προστεθούν άλλες 195.000 (!) απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα κλείσουν χιλιάδες ΜΜΕ. Μετά από ερώτημα του Νίκου Χουντή (και την απάντηση της Κοινότητας) σε ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ προέκυψε ότι σε σύνολο 1.891 επιχειρήσεων με 7.959 εργαζόμενους βεβαιώθηκε πως οι 979 (ποσοστό 52%) απασχολούσαν 2.295 ανασφάλιστους εργαζομένους (40,5%) ποσοστό εφιαλτικό για αδήλωτη εργασία. Έτσι δεν πάμε πουθενά (έχουμε γίνει κουραστικοί) ή μάλλον για εκεί που μας πάνε ας το αφήσουμε καλύτερα...βοήθα Παναγιά, που έλεγαν οι παλιότεροι.
Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συγχρονισθεί σχεδόν ολοκληρωτικά με το Βερολίνο παρά με την Ουάσιγκτον, κάτι που φάνηκε και τελευταία με τις επισκέψεις του W. Schaeuble την Πέμπτη, αλλά και του αμερικανού ΥΠΟΙΚ J. Lew τη Κυριακή.
Επιδίωξη του Μαξίμου είναι, προσβλέποντας και σε μία πιθανή αύξηση της τουριστικής κίνησης, να διαβεί τον Σεπτέμβριο, να φτάσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες μέχρι τον Οκτώβριο οπότε έχει προγραμματισθεί η έλευση-αξιολόγηση της Τρόικας και η καταβολή της τρίτης υπο-δόσης (του ενός και κάτι δισ. ευρώ).
Εάν υποθέσουμε, πως τα stress tests θα διενεργηθούν περίπου εκείνη την περίοδο μεσολαβεί ένα διάστημα, που και το ΧΑ θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του.
Μέχρι τώρα κίνητρα και «καύσιμα» για άνοδο πάνω από τις 900 μονάδες (για τον ΓΔ) και τις 310/320 για τον Ftse Large Cap δεν φαίνεται να υπάρχουν.
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στάσιμος, έχοντας βέβαια φέρει σε πέρας μια σύνθετη και καθοριστική διαδικασία, αλλά ακόμη είναι νωρίς, πολύ νωρίς. Άλλωστε εκκρεμούν σε ορίζοντα 3-6μηνου σοβαρές δοκιμασίες. Ο κλαδικός δείκτης συσσωρεύει πέριξ των 120 μονάδων με κορυφή τις 160 μονάδες εάν συμβούν θεαματικά θετικές εξελίξεις.
Προσώρας η Εθνική διαψεύδει- για πολλοστή φορά- τις νέες φήμες για πώληση (αυτή τη φορά του 40%) της Finansbank, η Alpha Bank αποχωρεί από την αγορά της Ουκρανίας με τον κλάδο να βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης, περιορισμού των δραστηριοτήτων στις αγορές της Ν.Α Ευρώπης στην κατάρτιση προγραμμάτων για εκχώρηση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, αρμοδιοτήτων.
Σε αυτή τη λογική και η κίνηση της Πειραιώς να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Θεωρητικά οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να πουλήσουν πάγια, στοιχεία ενεργητικού ακόμη και 15 δισ. ευρώ.
Ομως ούτε το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων πηγαίνει όπως προγραμμάτιζαν στην κυβέρνηση. Εκτός στόχων για ακόμη ένα τρίμηνο, με τον Economist να εμφανίζεται...εφιαλτικός.
Εγκλωβισμένος ο ΟΠΑΠ, κάτι που αποτυπώνεται στη κατά 7,5% διόρθωση της μετοχής σε διάστημα μηνός. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ (14,3%) με τον κλάδο και την αγορά ενέργειας να έχει εγκλωβίσει (για πόσο ακόμη) επιχειρηματίες και κεφάλαια. Εξαίρεση στον μήνα ο ΟΤΕ με μικρά κέρδη 3,2% για τη μετοχή.
Το υπόλοιπο της αγοράς είτε...αποχωρεί είτε μένει χωρίς ουσιαστικά κέρδη, μέχρι τώρα.
Σημειωτέον, πως με την διαγραφή των μετοχών του ΔΟΛ ανεβαίνει στις 7 ο αριθμός των εταιρειών που έχουν βγει από το ΧΑ, μέσα στο 2013. Και έπεται συνέχεια για τουλάχιστον 3-4 για τις οποίες έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία από τις αρχές.
Οι εντός πεδιάς χωρίς έρεισμα, με τις μετοχές των περισσότερων εισηγμένων-σηματωρών σε εμφανή κλίση. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης προσεγγίζει 16 MidCaps σε ρόλο σηματωρού αλλά δεν αρκούν.
Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος παράγοντας της αγοράς, το Road Show της Νέας Υόρκης στις αρχές Ιουνίου δείχνει τόσο, μα τόσο μακρινό. Προσδοκίες, που καλώς ή κακώς καλλιεργήθηκαν, κάποιος ενθουσιασμός και αναθάρρηση πως κάτι πάει να αλλάξει (έτσι εκτιμούσαν αρκετοί φίλοι μας τότε...) για να φτάσουμε στο τέλμα των τελευταίων εβδομάδων.
Σ.Σ. από Δευτέρα αναλαμβάνει για δύο εβδομάδες τα ηνία εξ΄ολοκλήρου ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Εμείς- πρώτα ο Θεός- τα λέμε από Δευτέρα 5 Αυγούστου.
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 836,98 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,08%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 3,77% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,83%.
Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Προσωπικά – Οικιακά Προιόντα (8,38%), Τεχνολογία (8,06%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (4,99%) και Τράπεζες (3,71%).
Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης  (-14,04%) και Ακίνητης Περιουσίας (-2,49%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ (116,67%), Forthnet(58,68%), Alsinco(40%), Spider(34,46%), Δούρος (29,33%), Νάκας (27,14%), Σελόντα (20,97%), Ίλυδα (20,45%), Κορδελλου (17,39%) και Κυριακίδης (16,19%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Yalco(-35,71%), Δρομέας (-29,61%), Φιερατέξ (-26,26%), Βαρβαρέσος (-25%), Μάρακ (-23,58%), Περσεύς (-19,53%) Γενική Τράπεζα (-19,52%), Αττικές Εκδόσεις (-18,75%), Ελγέκα (-18,18%) και Σίδμα (-17,86%).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me