2/7/13

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ


Φόρος σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα με 33 συντελεστές

 

Φόρος σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα με 33 συντελεστές
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης


Μια ...ανάσα πριν από την οριστική συμφωνία για την φορολογία των ακινήτων βρίσκονται το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα .

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας στη χθεσινή σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα άναψαν το “πράσινο φως” στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη επιβολή του Ενιαίου Φόρου σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα από την1η Ιανουαρίου του 2014 με “πλέγμα” 33 συντελεστών χωρίς αφορολόγητο όριο και αποσύνδεση από την ΔΕΗ .

Ταυτόχρονα έκαναν αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου το φετινό “χαράτσι” μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να εισπραχθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις και όχι σε τέσσερις όπως επέμεναν αρχικά οι δανειστές, επικαλούμενοι “τρύπα” 400 εκατ. ευρώ στα έσοδα.

 
Είναι ενδεικτικό ότι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο συμμετείχε στη σύσκεψη των περίπου 2,5 ωρών με τους επικεφαλής της τρόικας είπε χαρακτηριστικά κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο ότι «κλείδωσαν οι πέντε δόσεις για εφέτος και οι 33 συντελεστές για τον Ενιαίο Φόρο του 2014».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται οριστική συμφωνία και στις λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος φορολογίας ακινήτων για το 2014 και μετά και το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την δόση θα πάρει τον δρόμο για την Βουλή το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Ειδικότερα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα (κατοικίες , κτίσματα , οικόπεδα, καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις , αγροτεμάχια) που βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός σχεδίου πόλης με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου και με κλιμακωτούς συντελεστές.
Πιο αναλυτικά ο φόρος στις κατοικίες, καταστήματα, γραφεία και τα οικόπεδα εντός σχεδίου θα υπολογίζεται με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές. Κάθε συντελεστής θα αντιστοιχεί σε ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα ο συντελεστής θα διαφοροποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό ο συντελεστής θα μπορεί να υπερβεί και τα 32 ευρώ το τ.μ για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα. Ο τελικός συντελεστής που θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειάς του και έτσι θα προκύπτει ο τελικός φόρος.
Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο αλλά θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για ανέργους, πολυτέκνους, μακροχρόνια ανέργους, αναπήρους και άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των βαρών με αποτέλεσμα οι μικροϊδιοκτήτες αλλά και όσου έχουν μεσαίας αξίας ακίνητα να ελαφρυνθούν αισθητά σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me