7/7/13

χ.α.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ (από τον Μάνο Χατζηδάκη -απολογισμός 6μήνου)


http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_113861.jpg 

Δεν ήταν καθόλου εύκολο το πρώτο εξάμηνο του 2013 από διαχειριστικής άποψης.

Με τις τράπεζες να χάνουν έδαφος και να επηρεάζουν την τάση στο τέλος της περιόδου και τους περισσότερους τίτλους να κλείνουν αρνητικοί από την αρχή του έτους,  το δίμηνο Μαίου - Ιουνίου επεφύλαξε ένα σκωτσέζικο ντους για τους διαχειριστές που είδαν διψήφιες θετικές αποδόσεις να γυρίζουν σε διψήφιες αρνητικές.

Η χρονιά θα είναι απαιτητική σε ότι αφορά την παρακολούθηση της οθόνης αφού από ότι φαίνεται τα «δυνατά» χέρια δεν έχουν καθολική παρουσία γεγονός το οποίο καθιστά τους περισσότερους τίτλους ευάλωτους στην μεταβλητότητα και τους συστηματικούς παράγοντες της αγοράς.

Η προσεκτική επιλογή τίτλων έσωσε την παρτίδα αφού υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις αποδόσεων τόσο σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων όσο και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το εξάμηνο με απώλειες 6,65% έχοντας πολύ μεγάλες αποκλίσεις μέσα στην 25άδα των βασικών μετοχών που ευθύνονται για την πορεία του.

Σταθήκαμε ιδιαίτερα τυχεροί στις επιλογές των ''short''μετοχών από τις οποίες είχαμε 5/5 με κορυφαία επιλογή πώλησης αυτής της Τράπεζας Κύπρου της οποία ανεστάλη η διαπραγμάτευση και για την οποία εκτιμήσαμε –αυθαίρετα- απώλειες της τάξης του 50% από την αρχή του έτους.

Εκτίμηση η οποία μπορεί να αποδειχθεί και συντηρητική ενώ καλές αποδόσεις έδωσαν χρυσός και η ανάποδη θέση στην καμπύλη των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων.

Πολύ θετικά εξελίχθηκαν και οι επιλογές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo βασισμένες σε κριτήρια αξίας, ειδήσεων και κερδοφορίας, απόδειξη ότι η αγορά αν και κινείται μαζικά προς μία κατεύθυνση δεν μοιράζει παντού την ίδια απόδοση.

Η μοναδική επιλογή η οποία δεν απέδωσε από την 10άδα των επιλογών ήταν αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων και ας όψεται η αστοχίας της ΔΕΠΑ που πάνω στο νήμα «έκλεψε» το θετικό πρόσημο από την απόδοση της μετοχής στο εξάμηνο.

Το τελικό αποτέλεσμα για τις δέκα επιλογές μας στις αρχές Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στο 18% το οποίο από κάθε άποψη κρίνεται ικανοποιητικό και δημιουργεί ένα καλό «μαξιλαράκι» για το σύνολο της χρονιάς.

Πως κινήθηκαν οι επιλογές της στήλης στο α’ εξάμηνο του 2013

LONG    31/12/2012    28/06/2013    Δ(%)      
ΟΠΑΠ*1    5,40    7,00    +29,6%      
ΕΥΔΑΠ    5,20    6,00    +15,4%      
Jumbo    5,97    7,60    +27,3%      
ΕLPE*2    7,40    7,18    -3,0%      
ΠΛΑΘ    1,24    1,25    +0,8%      
 -----------------------------------------

Απόδοση (Long)            +14,02%      
 -----------------------------------------

SHORT    31/12/2012    28/06/2013    Δ(%)      
Χρυσός    1.563 ($)    1.241,70 ($)    +25,9%      
Tιτάν    13,96    13,36    +4,3%      
Intralot*3    1,91    1,81    +5,2%      
TMV*4    51,59 ($)    64,72 ($)    +25,3%      
Τράπεζα Κύπρου*5    0,2550    0,2070 (;)    >+19%   

------------------------------------------  
Απόδοση (short)        +22,1% 

-------------------------------------------     
Απόδοση (Απλός μέσος όρος)        +18,1% 

-------------------------------------------   

*1: Περιλαμβάνεται και το μέρισμα των €0,57
*2: Περιλαμβάνεται και το μέρισμα των €0,15
*3: Περιλαμβάνεται και το μέρισμα των €0,002
*4 TMV: Πρόκειται για το ETF που παίζει ανάποδα την απόδοση του 30ετούς ομολόγου στην Αμερική.
*5:Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης από το τέλος Μαρτίου
-----------------------------------------------------------------
Οι αποδόσεις των εξάμηνων επιλογών«εκ των έσω»

------------------------------------------------------------------

Περίοδος  Η1 2010    Η2 2010    Η1 2011    Η2 2011    Η1 2012    H2 2012    Η1 2013      
Απόδοση       +18%       +1,51%    +5,26%     -22,43%      -9,5%       +50,02%    +18,1%     


===========================================================================


''ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ": 

Ξεκινάει με ένα πλεονέκτημα... ο γενικός δείκτης απέχει ήδη 15% από την περιοχή των 1000 μονάδων, επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί βατό έως το τέλος του έτους...
  • Και 5% χαμηλότερα από την αρχή της χρονιάς, το οποίο όσο να ’ναι δίνει ένα προβάδισμα σε όσους δεν τοποθετήθηκαν από την αρχή της χρονιάς.
Στην πρώτη γραμμή των γεγονότων που θα επηρεάσουν την αγορά είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου, οι αποκρατικοποιήσεις ενώ στο εξωτερικό το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης στην Αμερική και οι εκλογές στην Γερμανία θα έχουν σημαντικές προβολές στην αγορά.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση για τους επόμενους έξι μήνες συνοψίζονται στους εξής:

Μεγάλες ευκαιρίες (+): Οι τράπεζες ολοκλήρωσαν τις αυξήσεις κεφαλαίου και τώρα θα επικεντρωθούν στην δημιουργία αξίας μέσα από την αναδιάρθρωση του λειτουργικού κόστους που θα αφορά και τα επιτόκια καταθέσεων.

Οι επισφάλειες έχουν χτυπήσει το 30%, επίπεδο το οποίο έρχεται σε συμφωνία με την αίσθηση που επικρατεί στην οικονομία. Η χρονιά θα είναι ζημιογόνος αλλά οι τράπεζες πλέον διαπραγματεύονται αισθητά κάτω από την λογιστική αξία των κεφαλαίων τους...

  • ... ενσωματώνοντας την πιθανότητα μείωσης των κεφαλαίων ακόμα και για το 2014 χωρίς να έχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.
Οποιαδήποτε αναβάθμιση που θα αφορά την Ελληνική οικονομία ή την προοπτική της χώρας θα μεταφραστεί σε εισροές στον κλάδο.

Ο αδύναμος κρίκος της αγοράς έχει αρκετά καλά νέα να κεφαλαιοποιήσει και ξαναμπαίνει σταδιακά στο ραντάρ των επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού με κάλυψη από αναλύσεις.

Επισημαίνεται ότι στο τέλος του έτους είναι προγραμματισμένο το διαγνωστικό τεστ αντοχής, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα έχει κλείσει ο κύκλος των συγχωνεύσεων με τις τράπεζες που έχουν περάσει στο ΤΧΣ.

Η αλλαγή σκυτάλης των επενδυτικών κεφαλαίων που ακολουθούν τον χαρακτηρισμό των αγορών από τον MSCI ενδέχεται να έχει θετικό ισοζύγιο στην ρευστότητα της αγοράς αφού όσα επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν στις ώριμες αγορές έχουν ήδη μειώσει την έκθεση τους μετά τον περυσινό Μάιο.

Αντίθετα τα επενδυτικά κεφάλαια των ώριμων αγορών τώρα έχουν ξεκινήσει σταδιακά να αυξάνουν την έκθεση τους σε ελληνικές μετοχές ενώ η βαρύτητα της αγοράς ως αναδυόμενη έχει αυξηθεί βελτιώνοντας περαιτέρω το βαθμό των δυνητικών εισροών έως τον Νοέμβριο που ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία από τα funds που παρακολουθούν τους εν λόγω δείκτες.

Το ΧΑ είναι η μοναδική αναδυόμενη αγορά με ρήτρα ευρώ και μάλιστα με εμπειρία από ώριμη περίοδο που θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως μελλοντική επιδίωξη.

Κάτι έχει αρχίσει και κινείται σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών γεγονός το οποίο δημιουργεί κινητικότητα σε επιμέρους κλάδους.

Στο δεύτερο μισό της χρονιάς η αγορά αναμένει την έναρξη των κατασκευαστικών έργων παραχώρησης, την λειτουργία των πρώτων VLT’s ενώ η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει καινούριες θέσεις απασχόλησης ή θα αξιοποιήσει ανενεργούς πόρους (κατασκευές, πρώτες ύλες, κλπ).

Δεν θα αλλάξει με την μία το τοπίο της ανεργίας, αλλά φαίνεται ότι από κάπου γίνεται μια αρχή.

Ο ισολογισμός του κράτους παρουσιάζει πλεόνασμα σε πρωτογενές επίπεδο ακόμα και με την μετάθεση κάποιων πληρωμών στο μέλλον.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί έως το τέλος του έτους θα υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης για κάποια ελάφρυνση στο χρέος καθιστώντας την κατάσταση των πληρωμών πιο διαχειρίσιμη και ενδεχομένως πιο ελκυστική την ιδέα απόκτησης ελληνικού χρέους.

Ακόμα και η δημόσια πρόταση για την απόκτηση μέρους ελληνικού χρέους από επενδυτές σημαντικού ειδικού βάρους κρύβει μέσα της την προσδοκία κέρδους ή αλλιώς μια έμπρακτη κίνηση επιστροφής κάποιων επενδυτικών κεφαλαίων στην δευτερογενή αγορά.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις σταδιακά βρίσκουν ρευστότητα από νέες εκδόσεις ομολόγων με αλμυρό μεν επιτόκιο αλλά με ικανοποιητική διάρκεια αποπληρωμής. Εφόσον τα επιτόκια της χώρας μειωθούν, αναμενόμενα θα μειωθεί και το κόστος χρήματος αυτών των εκδόσεων.

Η εγχώρια ύφεση έμαθε στους έλληνες επιχειρηματίες πώς να εξάγουν αλλά και πώς να μειώνουν αποτελεσματικά το κόστος λειτουργίας τους. Το παράδειγμα των λίγων επιχειρήσεων που προσαρμόστηκαν γρήγορα στα νέα δεδομένα αποτέλεσε οδηγό και για αρκετές άλλες.

Η επιβίωση αυτών των εταιριών δημιουργεί σταδιακά ένα πυρήνα μελλοντικών ηγετών της αγοράς και επενδυτικές επιλογές παντός καιρού.

Το ασφάλιστρο κινδύνου της αγοράς παραμένει υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και χωρίς την βελτίωση της τελικής γραμμής που είθισται να αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους ξένους θεσμικούς το ανοδικό περιθώριο παραμένει σημαντικό δεδομένης της ψαλίδας με άλλες αναδυόμενες αγορές.

Ο τουρισμός φέτος θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, βελτιώνοντας την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Αν οι καλοκαιρία συνεχίσει έως το μέσον του Φθινοπώρου τότε η συνεισφορά των τουριστικών εσόδων μπορεί να φρενάρει σημαντικά την ύφεση καθώς οι ανταγωνιστικοί προορισμοί στην μεσόγειο (Αίγυπτος, Τουρκία) έχουν ξεκινήσει την σεζόν με εσωτερικές αναταραχές εκτρέποντας ένα μέρος της ζήτησης προς τα ελληνικά παράλια.

Μεγάλα Ρίσκα (-): Η κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών παραμένει σε πίεση, καθιστώντας απαιτητικές τις αποτιμήσεις σε κάθε προσέγγιση της αγοράς προς την περιοχή των 1000 μονάδων. Σαφώς υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά… λίγοι κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη.

Ο ΟΠΑΠ έγινε αλλά δεν ολοκληρώθηκε, τα λαχεία έκλεισαν αλλά το κράτος δεν έχει εισπράξει το τίμημα, η ΔΕΠΑ απέτυχε, ο χρόνος τρέχει και τα 2,6 δις ευρώ που είναι προγραμματισμένα να εισπραχθούν φέτος μοιάζουν να απομακρύνονται από το στόχο.

Οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις αποτελούν πλέον κοινό τόπο η δε συμμετοχή ξένων επενδυτών μάλλον θα πρέπει να θεωρείται μη ικανοποιητική αφού στους κυριότερους διαγωνισμούς στην τελική φάση προσήλθε ουσιαστικά ένας υποψήφιος αποδυναμώνοντας την δυνατότητα είσπραξης κάποιου ανταγωνιστικού τιμήματος.

Η κυβέρνηση απώλεσε πολύ γρήγορα το πολιτικό της κεφάλαιο με αφορμή μια μάλλον δευτερεύουσας σημασίας εξέλιξη αυξάνοντας το βαθμό αποστροφής των ξένων επενδυτών που ζητούν πολιτική σταθερότητας προκειμένου να αυξήσουν τις θέσεις τους.

Το πολιτικό ρίσκο δεν βοηθάει τις εισροές αντιθέτως δημιουργεί αυξημένη νευρικότητα προσελκύοντας μόνο ευκαιριακά κεφάλαια που αρκούνται σε γρήγορες κινήσεις.

Η S&B έφυγε, η Eurodrip το ίδιο, η Coca Cola έχει υλοποιήσει δεύτερη εισαγωγή σε μεγαλύτερη αγορά από την Ελληνική, το πλήθος των τραπεζών έχει μειωθεί δραστικά. Οι καλές εισηγμένες εταιρίες είναι λίγες και συνεχώς φθίνουν σε αριθμό.

Για έναν επενδυτή που ζητά επιλογές το ΧΑ είναι πολύ φτωχό και η πιθανότητα επιβολής κάποιου νέου φόρου στις συναλλαγές ή την απόδοση του χαρτοφυλακίου κάνει την αγορά πολύ λιγότερο ανταγωνιστική από άλλες περιφερειακές αγορές.

Η εγχώρια ύφεση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι εταιρίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι περισσότερες από τις υγιείς, ενώ οι επισφάλειες διαρκώς δημιουργούν καινούργιες τρύπες στους ισολογισμούς.

Οι τράπεζες έχουν αποκτήσει κάποιο περιθώριο νέων επισφαλειών αλλά με πεπερασμένο όριο. Σε αυτό το κλίμα όλες οι επενδυτικές κινήσεις κινούνται σε χαμηλούς πολλαπλασιαστές και δεν δίνονται σημαντικά υπερτιμήματα.

Οι τζίροι της αγοράς επέστρεψαν στο όριο της μιζέριας των 40 – 60 εκ. ευρώ ημερησίως. Δεν μπορεί να υπάρχουν σοβαρές βλέψεις για υψηλότερα επίπεδα με τέτοιους τζίρους.

Κανείς δεν εγγυάται ότι μετά τις Γερμανικές εκλογές θα υπάρξει αλλαγή στάσης στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Οι δηλώσεις μέχρι στιγμής είναι αντικρουόμενες και ακόμα και αν γίνει κάτι, θα τεθεί στο τραπέζι σαν προαπαιτούμενο κάποια αντίστοιχη ενέργεια από την ελληνική πλευρά.

Κάθε φορά το δίλλημα έχει ένα βαρύ τίμημα (PSI, buyback) και δεν θα είναι καθόλου εύκολη μια απόφαση που θα δεσμεύει σε νέες απώλειες ή σε νέα φορολογικά μέτρα.



Με βάση τα παραπάνω η νέα δεκάδα των Long και Short επιλογών έως το τέλος του 2013 είναι η εξής:


5 Long Ιδέες    5 Short Ιδέες      
Τερνα Ενεργειακή: Αγαπημένη επιλογή της στήλης όταν βρίσκεται κάτω από τα 3 ευρώ. Χρονιά με περισσότερα MW σε λειτουργία, το μισό σχεδόν ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της βρίσκεται στο εξωτερικό (Πολωνία, Αμερική, Βουλγαρία) αποτελεί τον μεγαλύτερο εν δυνάμει παίκτη στις ανανεώσιμες πηγές. Λίγα MW έρχονται από φωτοβολταικά, ενώ το βασικότερο ρίσκο αφορά καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων αλλά και τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ.
    Eurobank: Όλος ο κλάδος διαπραγματεύεται κάτω από την λογιστική αξία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Γιατί να είναι η εξαίρεση;      
Ελλάκτωρ: Διαπραγματεύεται στο 40% των ιδίων κεφαλαίων και όλα δείχνουν ότι το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να λειτουργούν τα εργοτάξια των παραχωρήσεων. Ο δανεισμός θα μειωθεί, τα έσοδα θα αυξηθούν και ενδεχομένως αυτό να δώσει περισσότερη άνεση στα λειτουργικά και καθαρά κέρδη.
    Τιτάν: Παραμένει στην λίστα των short επιλογών καθώς τα δυνατά χαρτιά των αγορών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε πίεση λόγω των πολιτικών εξελίξεων. H τρέχουσα αποτίμηση μπορεί να θεωρηθεί απαιτητική δεδομένης της αρνητικής χρήσης που το σύνολο των αναλυτών εκτιμά για το 2013.      
ΟΤΕ: Έλυσε το θέμα των δανειακών του υποχρεώσεων αναχρηματοδοτώντας το σύνολο των εκδόσεων του. Επόμενος σταθμός το μέρισμα για το μέτοχο. Φθηνή αποτίμηση, παραδοσιακά το χαρτί των εισροών των ξένων επενδυτών όταν έχουν θετική οπτική για την χώρα.
    Πετρέλαιο:Η συσσώρευση στην ζώνη των 90 – 100 δολαρίων δείχνει ότι υπάρχει μια ισορροπία δυνάμεων καθώς η Κίνα έχει μειώσει την ζήτηση. Επιπλέον ο ανταγωνισμός από εναλλακτικά καύσιμα και κυρίως από το φυσικό αέριο έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς εις βάρος του πετρελαίου.      
Alpha bank (Warrant): Το καλύτερο στοίχημα για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και το ελληνικό turn arround story. Οι αποδόσεις εφόσον η χώρα επιτύχει τους στόχους θα είναι εντυπωσιακές. Η υποκείμενη αξία διαπραγματεύεται λίγο κάτω από την ενσώματη καθαρή θέση. Υλικό νέων από ανακατατάξεις στον κλάδο και αναβαθμίσεις μπορούν να δώσουν επιπλέον αξία.
    Φουρλής: Η δυσκολία στο λιανικό εμπόριο συνεχίζεται και παρά τις προσπάθειες μείωσης του κόστους η χρήση δεν θα αποφύγει το κόκκινο. Μεγάλη η έκθεση του ομίλου στην Ελλάδα ενώ και η Τουρκία αντιμετωπίζει ειδικές συνθήκες τους τελευταίους δύο μήνες.      
Κυλινδρόμυλοι Λούλη: Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αραβικό επενδυτικό κεφάλαιο εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας σε τιμή διπλάσια σχεδόν από την τρέχουσα με αύξηση κεφαλαίου και παραίτηση των παλαιών μετόχων. Δεν βρίσκονται εύκολα χαρτιά σε αυτά τα επίπεδα καθώς το free float της εταιρίας είναι περιορισμένο. Οικογενειακή, νοικοκυρεμένη επιχείρηση με ιδιοχρησιμοποιούμενα πάγια κοντά στα 100 εκ. ευρώ, λογικό δανεισμό (33 εκ. ευρώ) και κεφαλαιοποίηση που υποεκτιμά την αξία της καθαρής της θέσης (54%).    

Ελληνικά Πετρέλαια: Η αστοχία στην ΔΕΠΑ, τα πολύ μέτρια αποτελέσματα για φέτος και η αδυναμία δυνατής εκκίνησης της Ελευσίνας βάζουν την εταιρία στο περιθώριο των επενδυτικών επιλογών. Ναι μεν η ΔΕΣΦΑ θα δώσει κάποια ανάσα στο θέμα της ρευστότητας από την άλλη πλευρά η ΔΕΠΑ είναι μάλλον απίθανο να ολοκληρωθεί φέτος. Λίγοι οι θετικοί καταλύτες για την εταιρία οπότε…
   

Στο επόμενο φύλλο: Τι να περιμένει κανείς από το β’ τρίμηνο και πότε ανακοινώνουν οι εισηγμένοι το εξάμηνο τους. 

  • Από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Σαββάτου 6 Ιουλίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me