24/7/13


ΧΑ: Ζητείται αφύπνιση από την καλοκαιρινή... σιέστα

του Θανάση Σταυρόπουλου 
 
Τάση και ρευστότητα παραμένουν το ζητούμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σε συναλλακτικό λήθαργο μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Με ζητούμενο την ανεύρεση στάσης και ρευστότητας θα ξεκινήσει η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αγορά θα ικανοποιήσει έστω και ένα από τα δυο αιτήματα των ενεργών παικτών.

Ξεκινώντας την αναφορά μας από τις διεθνείς αγορές, σε νέο ιστορικό ρεκόρ έκλεισε χθες το βράδυ ο Dow Jones, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν S&P 500 και Nasdaq. Το αρνητικό πρόσημο ακολούθησε σήμερα το πρωί και ο δείκτης Nikkei, ενώ απόλυτα επιφυλακτική εικόνα έδωσαν και οι υπόλοιποι ασιατικοί δείκτες, μετά τα στοιχεία μεταποίησης που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία.


Πιο συγκεκριμένα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν μια επίμονη επιβράδυνση στους κλάδους μεταποίησης, εξ αιτίας των χαμηλότερων νέων παραγγελιών και της ταχύτερης μείωσης των αποθεμάτων, κάτι που εντείνει τις πιέσεις στην αγορά εργασίας.

Ερχόμενοι στα δικά μας και ξεκινώντας από την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει καθώς η χώρα δεν έχει εγκρίνει 5 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ που επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Τελικά, η εκταμίευση της δόσης προκειμένου να εκτονωθεί η σύγχυση που δημιουργήθηκε, πιθανότατα θα αναβληθεί για δυο εργάσιμες ημέρες λόγω της τυπικής ερμηνείας που δίδεται από τις κοινοτικές αρχές ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των προαπαιτούμενων από τη Βουλή.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το ΧΑ, απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, μεταφέροντας τις ελπίδες τους στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, εκτιμώντας ότι από εκεί μπορεί να προκύψει κάποια είδηση που θα αφυπνίσει την Σοφοκλέους.

Μέχρι τότε προκρίνουν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της συνέχισης της συσσώρευσης, τονίζοντας όμως ότι η περίοδος που ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κινείται σε στενό εύρος κλεισιμάτων είναι ιδιαίτερα μακρά και δεν μπορεί να αποκλειστεί απρόβλεπτη κίνηση εκτόνωσης προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Στα επιμέρους και όσον αφορά τις μετοχές του FTSE 25, το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί σε τράπεζες ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Στην περίπτωση των πρώτων φαίνεται να επιταχύνεται ο έλεγχος της BlackRock όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια», με την κίνηση των ελεγκτών του οίκου να ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία των δανείων εξυπηρετούμενων και μη.

Εν τω μεταξύ, μένει να φανεί αν το χθεσινό κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ή αναμένεται ενεργοποίηση των short-sellers οι οποίοι ομολογουμένως μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στο ΧΑ.

Για τους άλλους δυο τίτλους, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, στην περίπτωση της πρώτης, που έρχεται από δυο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, τεχνικά ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 7,15 ευρώ προκειμένου να σηματοδοτηθεί η έξοδος από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, ενώ για την περίπτωση του ΟΠΑΠ με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή κίνηση του τίτλου εν μέσω τελευταίων εκτιμήσεων που αναφέρουν ότι οι διαφορές στην κοινοπραξία των Λαχείων γεφυρώνονται και η υπόθεση θα κλείσει θετικά στις 30 Ιουλίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me