29/7/13

ΧΑ: Ο χαμηλός τζίρος "ψαλιδίζει" τις προσδοκίες

Του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε η Σοφοκλέους. Ανοδος για ΟΤΕ (1,05%), Alpha (3,68%), Βιοχάλκο (6,86%). Απώλειες για ΔΕΗ (0,55%), Εθνική Τράπεζα. Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Coca Cola και Eurobank Properties.
 
Ακόμα και μία αντίδραση, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, χρειάζεται και κάπως πειστικό τζίρο, προκειμένου να πάει κάπως μακριά. Δυστυχώς, όμως, ο τελευταίος λείπει από το Χ.Α.

Έτσι, μπορεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας να έδωσε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η συναλλακτική εικόνα της Αγοράς θυμίζει περισσότερο ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται το ίδιο και το ίδιο χρήμα και οι τάξεις των λίγων αγοραστών θα "σαλπίσουν" υποχώρηση με την πρώτη σοβαρή επανεμφάνιση των εν δυνάμει πωλητών.

Συμπερασματικά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να συνεχίσει να κινείται πλαγιο-


ανοδικά, όμως αν ο τζίρος παραμείνει στα επίπεδα απελπισίας, η άνοδος θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη και θα συνεχίζεται απλά με την ανοχή των πωλητών, χωρίς να "αγχώσει" τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον πέμπτο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος.

Από την άλλη, η σχετική κινητικότητα στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, που παραδοσιακά αποτελούν "σηματωρούς" για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αφήνει κάποια περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας, για πιθανή συνέχιση της κινητικότητας (έστω και απόλυτα επιλεκτικής), χαμηλότερα του 25αρη.

Ξεκινώντας από τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ και Eurobank Properties.

Αντίθετα "δεν πάτησαν στο κόκκινο" οι Alpha Bank, Intralot, Frigoglass, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Intralot, Jumbo και στο υψηλό οι Πειραιώς, ΕΕΕ και Σωλ. Κορίνθου.

Η έγκριση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ύψους €2,5 δισ. την Παρασκευή οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, με τη συναλλακτική δραστηριότητα ωστόσο να παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα (θερινή ραστώνη, αβεβαιότητα, χαμηλή ρευστότητα-μετά τις αυξήσεις μ/κ των Τραπεζών), με το στόχο από τεχνικής πλευράς να είναι αρχικά οι 870 μονάδες και εν συνεχεία οι 915 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών), επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, το ενδιαφέρον έχει εστιασθεί στις εξελίξεις σε Κρατικά Λαχεία και ΟΠΑΠ καθώς προηγούνται των υπολοίπων (εκκρεμεί επίσης και η νέα εγγυητική επιστολή της Socar για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, μετά τη βελτιωμένη προσφορά των €400 εκ.). 

Όσον αφορά τα ομόλογα, αξίζει να σημειωθεί η σταθερή υποχώρηση του spread της 10ετίας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, αλλά και το ενδιαφέρον για τη νέα έκδοση της S&B βιομηχανική Ορυκτά (7ετούς διάρκειας, ύψους €275 εκ., με απόδοση βάσει των αρχικών εκτιμήσεων στο 8%).

Στο εξωτερικό, οι Αγορές συνεχίζουν να κινούνται, ως επί το πλείστον από τα εταιρικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη (οι θετικές προς αρνητικές εκπλήξεις σε κέρδη ανά μετοχή ήταν 2,9 προς 1 στις ΗΠΑ και 0,7 προς 1 στην Ευρώπη) με τους βασικούς δείκτες αναφοράς (S&P 500 και DAX) να παρουσιάζουν σημεία κόπωσης. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, οι οποίες και αποτελούν ουσιαστικό σημείο αναφοράς για την τιμή του πετρελαίου και όχι μόνο.


Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., οι αναμενόμενες εξελίξεις σε ΟΠΑΠ και Κρατικά Λαχεία, όπως και οι τελικές εξελίξεις στην ΔΕΣΦΑ, αν δεν εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις, θα επιτρέψουν στην Αγορά να κινηθεί προς τις 930 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί σημαντικότατη αύξηση του τζίρου.
Αφήνοντας το τραπεζικό ταμπλό που και σήμερα δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, πλην της Alpha Bank που έβγαλε σχετικά επιθετικότερους αγοραστές μετά τις 16.16, από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ, που όμως υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 6,05 ευρώ.
Επιστρέφουν τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τροποποίησε το καταστατικό της εισηγμένης, αίροντας και το τελευταίο τυπικό εμπόδιο που προέβλεπε πλειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στην εισηγμένη. Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού "Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις" αφενός ανοίγει ο δρόμος να ρυθμιστούν τα Κρατικά "φέσια" προς την ΕΥΔΑΠ, τα οποία ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, αφετέρου προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα εφάπαξ των εργαζομένων της εισηγμένης.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Βιοχάλκο (+6,86%), που άφησε πίσω της την σημαντική αντίσταση των 4,50 ευρώ και αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 4,54 ευρώ, επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Με "φούριες" ξεκίνησε ο τίτλος της Intralot που έφθασε μέχρι τα 1,80 ευρώ, όμως η συνέχεια είχε διάβρωση του μεγαλύτερου μέρους των αρχικών κερδών και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Κλεισίματα υψηλότερα των 1,73 ευρώ γυρίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική, ενώ επόμενη σημαντική αντίσταση είναι τα 1,80 ευρώ, περιοχή που σήμερα είχε ένα πρώτο "crash test" ο τίτλος.

Σε "hold" από "sell" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Intralot η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της όπου ανεβάζει και την τιμή-στόχο για τον τίτλο στα 1,9 από 1,5 ευρώ. Όπως αναφέρει, η επέκταση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ για πέντε χρόνια και η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση των Λαχείων, με την εταιρεία να συμμετέχει με 16,5% στην κοινοπραξία που επικράτησε στο διαγωνισμό, αυξάνουν την ορατότητα βραχυπρόθεσμα για τον όμιλο.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε διπλή πρόσκρουση ελαφρώς υψηλότερα των 879 μονάδων, στις 17.00 βρέθηκε στις 877,62 και τελικά έκλεισε στις 874,4 μονάδες με κέρδη 1%.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και οκτώ τίτλοι (οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές) τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, με ελάχιστες συναλλαγές τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Εβροφάρμα και τέταρτη για την Fieratex, σταμάτησε το ανοδικό σερί της Alco (-12,94%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα, τρίτη συνεχόμενη για την Σιδενόρ και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την Forthnet.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me