7/7/13

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ...

Τρεις «πυρήνες» της ακροδεξιάς διεκδικούν μερίδιο από τη Χρυσή Αυγή

 

Προέρχονται από την ίδια μήτρα, αλλά στην πορεία οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Οι διαφορές τους δεν αφορούν στην ακροδεξιά τους ιδεολογία ή στα κηρύγματα μίσους απέναντι σε όσους δεν μοιράζονται την «εθνικιστική τους λύσσα», αλλά σε προσωπικές κόντρες, φιλοδοξίες και ρεβανσισμούς που χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά έχουν ρίζες από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Τρεις «πυρήνες» της ακροδεξιάς διεκδικούν μερίδιο από τη Χρυσή Αυγή

Αυτό βέβαια δεν τους εμποδίζει να πραγματοποιούν κοινές εξορμήσεις και «ακτιβισμό» κατά μεταναστών, Αριστερών και όσων απλώς «δεν... συμφωνούν με τις απόψεις τους». Σήμερα στην Ελλάδα, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, τουλάχιστον τρεις βασικοί «πυρήνες» δραστηριοποιούνται στον εθνικιστικό χώρο. Πρόκειται για ομάδες που προωθούν τον ριζοσπαστικό εθνικισμό και τη φασιστική ιδεοληψία, οι οποίες συχνά εκφράζονται... ακόμη πιο ακροδεξιά από τους χρυσαυγίτες.



Τα μέλη των οργανώσεων αυτών έχουν ως σκοπό τους να καλύψουν το «κενό» που αφήνει η δυσαρέσκεια προς την «οικογενειοκρατία», για την οποία κατηγορούν τον Νίκο Μιχαλολιάκο, και να αναδείξουν νέα ηγετικά στελέχη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πόλεμος προς άγραν ψήφων καλά κρατεί...

«Αν ανοίξω το στόμα μου θα διαλυθεί η Χρυσή Αυγή», δήλωσε πρόσφατα ο Περίανδρος Ανδρουτσόπουλος, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονική επίθεση κατά του Δημήτρη Κουσουρή.
«Αν ανοίξω το στόμα μου θα διαλυθεί η Χρυσή Αυγή», δήλωσε πρόσφατα ο Περίανδρος Ανδρουτσόπουλος, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονική επίθεση κατά του Δημήτρη Κουσουρή.
Οι «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» είναι γνωστοί στους... τοίχους της Αθήνας αλλά και αρκετών πόλεων της χώρας ως ΑΜΕ. Αν και... ανένταχτοι, τα μέλη της ομάδας υπάγονται άτυπα στο πρώην μεγαλοστέλεχος της Χρυσής Αυγής, τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό ως «Περίανδρο».  Συνθήματα μίσους


«Μήνυμα» των εθνικιστών χούλιγκαν της ομάδας «ACAB-1312».
«Μήνυμα» των εθνικιστών χούλιγκαν της ομάδας «ACAB-1312».
Ο Περίανδρος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του φοιτητή τότε Δημήτρη Κουσουρή στα δικαστήρια της Ευελπίδων τον Ιούνιο του 1998. Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, ο ίδιος δεν ήταν ένοχος για την επίθεση, την οποία υπονοεί ότι του «φόρτωσε» ο αρχηγός της ΧΑ για «να τον βγάλει από τη μέση». «Με άφησαν στη φυλακή γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσα από το κελί να διαχειριστώ το πολιτικό μου παρελθόν και πόνταραν στην ανδρική μου τιμή ότι δεν θα αποκαλύψω ποιοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον φοιτητή», δήλωσε πρόσφατα ο Π. Ανδρουτσόπουλος, που είπε πάντως ότι «αν ανοίξει το στόμα του θα διαλυθεί η Χρυσή Αυγή». «Οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές είμαστε ο μυθικός Φοίνικας του εθνικισμού. Αναγεννιόμαστε διαρκώς μέσα από τις στάχτες μας στα πεδία του ριζοσπαστικού αγώνα. Η τραχύτητα του αγώνα και η λατρεία του κινδύνου είναι τα στοιχεία που μας κρατούν σε μια μανιακή εγρήγορση. Οσο πιο επικίνδυνος γίνεται αυτός ο αγώνας και όσο περισσότερα είναι αυτά που διακυβεύονται μέσω αυτού για μας και το έθνος μας τόσο περισσότερο ατσαλώνουμε. Και συνεχίζουμε παρά τις λαβωματιές. Η φωτιά του αγώνα θα τις επουλώσει.

Τρεις «πυρήνες» της ακροδεξιάς διεκδικούν μερίδιο από τη Χρυσή Αυγή

Το αίμα με αίμα καλύπτεται», γράφουν στην ιστοσελίδα τους. 

Αγαπημένη... δραστηριότητα των ΑΜΕ είναι τα συνθήματα μίσους στους τοίχους και η βεβήλωση χώρων αριστερών πρωτοβουλιών, μεταναστευτικών οργανώσεων, αλλά και μνημείων που δεν ταιριάζουν στο δικό τους προφίλ. Οπως το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ρόδου, που έβαψαν με μπογιά τον περασμένο Οκτώβριο.
Κοντά στους... Μαιάνδριους κινούνται πολλές ακόμη, μικρότερες ομάδες, που είτε δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους είτε δεν έχουν και τόσο ξεκάθαρη άποψη για το... ποιος τα λέει καλύτερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς αυτό είναι η ομάδα «ACAB-1312», η οποία αποτελείται από εθνικιστές χούλιγκαν που δρουν από κοινού αποκλειστικά στα γήπεδα. Κοντά σε αυτούς και η ομάδα Omerta, που... «συνυπογράφει» ενέργειες των ΑΜΕ.

«ΜΑΥΡΟΣ ΚΡΙΝΟΣ» Η οργάνωση που καταγγέλλει την... αστική άκρα Δεξιά


«Πυλώνας» του ακροδεξιού χώρου θεωρείται το Εθνικιστικό Μέτωπο, μια οργάνωση που έδρασε κυρίως τη δεκαετία του 1980, αλλά πρόσφατα άρχισε να επαναδραστηριοποιείται. Μέλη του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δυσαρεστημένα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής και της ΕΠΕΝ, αλλά και διαγραμμένα στελέχη του ΛΑΟΣ. Επίσης, το Εθνικιστικό Μέτωπο προσεγγίζουν και μέλη του αποκαλούμενου Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό έχει ο εκδότης-επιχειρηματίας Εμμανουήλ Κώνστας. Το σήμα της οργάνωσης προσομοιάζει σε αυτό της ΧΑ, αλλά -όπως λένε- «το Μέτωπο το είχε πριν από αυτούς». Τα μέλη του μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν επιτεθεί ευθέως στη ΧΑ, αλλά συχνά δεν λείπουν οι «μπηχτές». Ισχυρός «πυρήνας» του ακροδεξιού εξτρεμισμού θεωρείται και η οργάνωση «Μαύρος Κρίνος», που συχνά δρα με τους «Αυτόνομους Εθνικιστές» - όσους δεν φυλλορρόησαν προς τη ΧΑ.
«Είμαστε μια αυτόνομη συντακτική ομάδα και συλλογικότητα Εθνικιστών / Φασιστών / Εθνικοσοσιαλιστών χωρίς αρχηγούς υπεύθυνους και γραφεία και προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι της Ιδεολογίας που είναι τρόπος ζωής», σημειώνουν, καταγγέλλοντας με κάθε τρόπο την «αστική άκρα Δεξιά στην Ελλάδα». 

Τέλος, σημαντική φυσιογνωμία του χώρου θεωρείται και ο έφιππος τοξοβόλος Αριστοτέλης Καλέντζης, που πολλά χρόνια ήταν το σύμβολο των Ελλήνων νεοναζί. Είναι ο πρώτος καταδικασθείς για ακροδεξιά τρομοκρατία μετά τη Μεταπολίτευση και ο μόνος από τους ομοϊδεάτες του που συμπλήρωσε 12 χρόνια στη φυλακή. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης σχολής τοξοβολίας στο Κορωπί, με «μαθητές» -μεταξύ άλλων- στρατιωτικούς και αστυνομικούς. «Χράμια, τσόκαρα, ταγάρια και ντορβάδες εμπριμέ είναι σήμερα η ΧΑ», λέει σήμερα ο Αρ. Καλέντζης.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ mapsara@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me