2/7/13

Καταγγελία συμβάσεων φέρνει το "χαράτσι" στην υγεία

http://www.iatronet.gr/photos/enimerosi/nosokomeio-660.jpg


Καταστροφική για τις επιχειρήσεις υγείας αποδεικνύεται η συμφωνία του υπουργείου Υγείας με την τρόικα για επέκταση του μέτρου του clawback και στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Παράγοντες του κλάδου ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή ως μονομερή καταγγελία των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. 


Και έρχεται μετά από τέσσερις συζητήσεις για αλλαγές στις συμβάσεις με τον Οργανισμό, οι οποίες λήγουν τυπικά στις 31.12.2014.



Έτσι, οι φορείς των ιδιωτικών κλινικών συνεδριάζουν την Τετάρτη για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα, ενώ οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων περιμένουν την οριστιστικοποίηση του μέτρου με νόμο ή υπουργική απόφαση, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους. Πάντως, έχουν εκφραστεί και σκέψεις για παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους μέχρι του ποσού των 312 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ στις κλινικές για το 2013, και στη συνέχεια να διακοπούν οι συμβάσεις με τον Οργανισμό.


Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η παροχή στοιχείων από το υπουργείο για την αναλογική εφαρμογή των περικοπών ανά κλάδο, αν και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύθηκε να παρέχει τα στοιχεία που ζητήθηκαν, όχι όμως άμεσα.

Οπως μεταδίδει το iatronet, το υπουργείο για να οδηγηθεί στην παραπάνω απόφαση, χρησιμοποίησε τα στοιχεία των απαιτήσεων των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για τον Ιανουάριο του 2013, έκανε σύγκριση με τις απαιτήσεις του Ιανουαρίου του 2012, και έκανε προβολή ως το τέλος του χρόνου.

Με το σκεπτικό αυτό, κατέληξε ότι οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να κληθούν να επιστρέψουν στο τέλος του έτους 173,7 εκατ. ευρώ και τα διαγνωστικά κέντρα 120 εκατ. ευρώ, γιατί κατά τα ποσά αυτά γίνεται υπέρβαση στον σημερινό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Δεν έχει υπολογιστεί όμως στην συγκεκριμένη προβολή, ότι ένα χρόνο αργότερα, καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι άλλων έξι μεγάλων ταμείων που αφορούν τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, των Δήμων, τα επιστημονικά ταμεία που δημιούργησαν το ΕΤΑΑ, τα ταμεία των ΜΜΕ, ο Οίκος Ναύτου και το Λιμενικό.

Για να προσδιορίσουν τη στάση τους, οι επιχειρήσεις θέτουν θέμα αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται περί τα 7 δισ. ευρώ αντί του σημερινού προϋπολογισμού που είναι στο μισό. Στη συζήτηση οι ίδιοι παράγοντες θέτουν ως βασική προϋπόθεση την έγκαιρη πληρωμή τους και την αποπληρωμή των εκκρεμών τιμολογίων με εκκαθάριση των λογαριασμών από ιδιωτικές εταιρίες, καθώς και το συμψηφισμό των οφειλομένων από πλευράς των επιχειρήσεων, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα για το θέμα του συμψηφισμού, επισημαίνουν ότι τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο του 2012, έχει ‘χαθεί’ το σχετικό σχέδιο απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών! Η περικοπή που προκύπτει από την επέκταση του clawback φθάνει το 33%, υποχρεώνοντας τους παρόχους υπηρεσιών σε αντίστοιχο ‘κούρεμα’, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική κάλυψη σχεδόν του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού.

Τον Σεπτέμβριο η «δυναμική τιμολόγηση»

Από την άλλη πλευρά, αναβολή τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο πήρε η δυναμική τιμολόγηση των γενοσήμων στη χώρα μας, καθώς η τρόικα στη σημερινή συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δέχθηκε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου –τουλάχιστον για την ώρα- αφού η πορεία των φαρμακευτικών δαπανών δείχνει να παραμένει εντός στόχων. Το γεγονός δημιουργεί ανακούφιση -για την ώρα- στις ελληνικές φαρμακευτικές, οι οποίες θα ήταν οι πρώτες που θα πλήττονταν από το μέτρο. Αιτία είναι οι περιορισμένες δυνατότητες του ΕΟΦ στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά και λόγω γραφειοκρατίας. Οι δύο παράγοντες προκαλούν τρομακτικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας των νέων φαρμάκων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος, σχολίασε στο iatronet.gr την παράταση εφαρμογής του μέτρου, δηλώνοντας ότι «θεωρώ πως πρυτάνευσε η λογική, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα μέτρο άνισο μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιριών. Γιατί ο ΕΟΦ δεν προχωρεί σε εγκρίσεις νέων φαρμάκων, ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων (first in – first out), με αποτέλεσμα να δημιουργείται διακριτική μεταχείριση μεταξύ των ελληνικών και των αλλοδαπών επιχειρήσεων.

Στην Ευρώπη, οι εγκρίσεις δίνονται εντός 90 ημερών, τη στιγμή που στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος έγκρισης κυμαίνεται από 2,5-3 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αδειοδότησης μετά από μια τετραετία, βάσει της εθνικής διαδικασίας. Αντίστοιχα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με την εσωτερική νομοθεσία, οι εθνικές διαδικασίες δίνουν άδειες μεταξύ 6-9 μηνών». 

Το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης, όπως έχει θεσμοθετηθεί στη χώρα μας, προβλέπει τα εξής: η τιμή στα πρωτότυπα φάρμακα όταν χάνουν την πατέντα τους μειώνονται στο μισό και στη συνέχεια οι τιμές στα γενόσημα μειώνονται κατά επιπλέον 10 ποσοστιαίες μονάδες ανάλογα με το χρόνο έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας τους. Αυτό έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα οι ελληνικές φαρμακευτικές να βρίσκονται σε δυσμενή θέση, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών εταιριών παραγωγής γενοσήμων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me