4/7/13

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ...


Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εκατό βιασμοί γυναικών σε τέσσερις ημέρες στην πλατεία Ταχρίρ



 

«Μου άρπαξαν τα πόδια και με αναποδογύρισαν. Τότε σήκωσαν τα πόδια μου και με βίασαν όπως αυτοί ήθελαν», δηλώνει η Γιασμίν ελ-Μπαραμαγουάι


Στον απόηχο των χθεσινών πανηγυρισμών για την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι, σοκαριστικά στοιχεία προκύπτουν για τη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών στις κεντρικές πλατείες της Αιγύπτου.

Έπειτα από τον βιασμό 22χρονης Ολλανδής δημοσιογράφου στην πλατεία Ταχρίρ που παραπέμπει στο περιστατικό του 2011 όταν η δημοσιογράφος Σάρα Λόγκαν κακοποιήθηκε από όχλο, η οργάνωση Human Rights Watch κάνει λόγο για βιασμό περίπου εκατό γυναικών μέσα σε μόλις 4 ημέρες.

Από τις 30 Ιουνίου όταν ο λαός οργανώθηκε μαζικά πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ με σκοπό την πτώση του Αιγύπτιου προέδρου, δεκάδες γυναίκες έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.


Κάποια από τα θύματα βιασμών έδωσαν τη δική τους τραγική μαρτυρία μιλώντας στην κάμερα της οργάνωσης Human Rights Watch, μιλώντας για τις δραματικές στιγμές που πέρασαν στα χέρια των βιαστών τους.

«Μου άρπαξαν τα πόδια και με αναποδογύρισαν. Τότε σήκωσαν τα πόδια μου και με βίασαν όπως αυτοί ήθελαν», δηλώνει η Γιασμίν ελ-Μπαραμαγουάι σοκαρισμένη ακόμα από την τραυματική εμπειρία της.

«Πριν ξεκινήσω να καταγράφω με την κάμερα ήδη μπροστά μου πραγματοποιούνταν τρεις επιθέσεις. Ακούγαμε τις κραυγές, αλλά δεν υπήρχαν αρκετοί εθελοντές για να σώσουν τα κορίτσια, κάποιοι μάλιστα είχαν δεχθεί ξυλοδαρμό από άλλους και αιμορραγούσαν», λέει η Αίντα αλ-Κασίφ, η οποία δέχθηκε τη βάρβαρη επίθεση ανδρών.

Κανένα από τα θύματα ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των Αιγυπτίων, ενώ οι τοπικές αρχές δεν προχωρούν σε συλλήψεις.

Η Αιγύπτια επικεφαλής της Human Rights Watch, Χέμπα Μοράγιεφ, δηλώνει πως οι κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν σοβαρά το ζήτημα της βίας, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να το αποδεχθεί κατηγορώντας τα θύματα. «Σχολιάζουν το πώς ντύθηκε μία γυναίκα, τον τρόπο που περπατά, χωρίς να παραδέχονται ότι πρόκειται για έγκλημα», σχολιάζει η Μοράγιεφ.
Το σοκαριστικό που προκύπτει από το βίντεο είναι η μαρτυρία ενός νεαρού Αιγύπτιου, ο οποίος υποστηρίζει πως η σεξουαλική κακοποίηση είναι «κακή συνήθεια», επιρρίπτοντας ευθύνες στις γυναίκες.

«Από τα ρούχα που φορούν, τον τρόπου που περπατούν. Τα πάντα. Ωθούν τους Αιγύπτιους να το κάνουν», υποστηρίζει μπροστά στην κάμερα ο νεαρός.

Ενώ μια γυναίκα, η οποία δέχθηκε στο παρελθόν σεξουαλική παρενόχληση δηλώνει ανήμπορη να αντιδράσει όταν ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν καθώς φοβάται την αντίδραση του άνδρα, αλλά και όσων βρίσκονται κοντά του, οι οποίοι το πιθανότερο είναι να τον υποστηρίξουν ή ακόμα και να επιτεθούν με τη σειρά τους στη γυναίκα.

Άγνωστο αν η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογική διαδικασία θα αναλάβει σοβαρά να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αγριότητας που τείνει να αποτελέσει κομμάτι της αιγυπτιακής πραγματικότητας και να περάσει στη συνείδηση των Αιγυπτίων ως κάτι το αποδεκτό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me