30/7/13


 http://air.euro2day.gr/cov/l_/l_athinwn_anodos_zaria180_56842_356415_b.jpg

Χρηματιστήριο: Η «ζαριά» για... καυτό Αύγουστο

του Χρήστου Κίτσιου

Ποιοι και γιατί ποντάρουν ότι το Χ.Α. μπορεί να κάνει την έκπληξη. Η εξάλειψη των αρνητικών παραγόντων, οι πωλήσεις από τράπεζες και οι θέσεις των ξένων. Σε ρόλο «οδηγού» μπαίνουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Μπαράζ παρουσιάσεων από Σεπτέμβριο. 
 
Τους τελευταίους δυόμισι μήνες τα νέα για την ελληνική οικονομία, και κατ' επέκταση για την αγορά, ήταν αρνητικά.

Η επάνοδος της πολιτικής αβεβαιότητας, το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ και τα πολλά προβλήματα στην ιδιωτικοποίηση των λαχείων και του ΟΠΑΠ έπληξαν την ψυχολογία της αγοράς, την ώρα, μάλιστα, που οι αυξήσεις των τραπεζών στράγγιζαν την εγχώρια ρευστότητα. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να κατρακυλήσει από τα υψηλά των


1.159 μονάδων στις 788,25, σημειώνοντας νέο χαμηλό έτους.
Παρά την αρνητική ροή ειδήσεων, όμως, οι ξένοι παρέμειναν επενδυτές στο Χ.Α, κρατώντας, το τελευταίο δίμηνο, στάση αναμονής. Από τις αρχές του έτους ως και το τέλος Ιουνίου οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια (δεν συμπεριλαμβάνονται οι off shore) ανήλθαν σε 621,6 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια που παραμένουν, εν πολλοίς, επενδεδυμένα σε ελληνικές μετοχές.
Μπορεί η σταδιακή εξάλειψη των αρνητικών παραγόντων να οδηγήσει το Χ.Α. σε ανώτερα επίπεδα, αλλάζοντας την εικόνα της θερινής ραστώνης;
Η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς εκτιμά ότι δεν υπάρχουν αρκετοί καταλύτες ώστε ο Αύγουστος να είναι διαφορετικός από τον Ιούλιο. Ακόμη και στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, όπου ο τζίρος ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό ήταν, με βάση την κυρίαρχη αίσθηση, αμελητέο.
Η σημαντική άνοδος της ΔΕΗ, για παράδειγμα, οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι τέλειωσαν οι πωλήσεις από μεγάλο ξένο, που αποεπενδύθηκε, παρά στο ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ το μοναδικό θετικό στοιχείο είναι ότι hedge funds όπως το Baupost, το Third Point και το York Capital διατηρούν τις μεγάλες θέσεις που έχτισαν τους προηγούμενους μήνες.
Κόντρα στην παραπάνω κρατούσα άποψη, εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια ποντάρουν στην άνοδο της αγοράς το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τις θέσεις τους και στα τραπεζικά blue chips πέραν των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Πρόκειται για πονταρίσματα χαμηλού ρίσκου σε μια ρηχή αγορά, που αποτελούν, όμως, τη μοναδική αξιόλογη κίνηση του τελευταίου μήνα.
Οι διαχειριστές τους στηρίζουν την εκτίμησή τους για άνοδο της αγοράς τόσο στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος όσο και στις εταιρικές εξελίξεις, που δρομολογούνται.

Η εξάλειψη των αρνητικών παραγόντων

Η χώρα, σύμφωνα με τους ίδιους, πέρασε τον σκόπελο της κυβερνητικής κρίσης, η κυβέρνηση δείχνει να αποκτά μεγαλύτερη ομοιογένεια μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και η εκταμίευση της υποδόσης, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές φωνές για κατάργηση της τρόικας, αποτυπώνει τη διάθεση στις Βρυξέλλες η διαχείριση της κρίσης να περάσει σε άλλο στάδιο.
Ταυτόχρονα, οι αποκρατικοποιήσεις επανέρχονται σε στοιχειωδώς ομαλή πορεία καθώς κλείνει, έστω και με ανοικτές σημαντικές εκκρεμότητες, η πώληση των Κρατικών Λαχείων και του 33% του ΟΠΑΠ, ενώ η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar αναμένει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών.
Οι αξιοσημείωτες επιδόσεις στις αφίξεις τουριστών δημιουργούν την αισιοδοξία ότι η ύφεση θα συγκρατηθεί εντός των στόχων του προγράμματος, ενώ η πιλοτική εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ενδέχεται να αυξήσει τα έσοδα από έμμεσους φόρους, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
Επιπλέον, η έρευνα της Εθνικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνει ότι το μεγάλο ξεκαθάρισμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αξιοσημείωτος αριθμός από όσες επέζησαν διαθέτει πλέον πρόσβαση σε ρευστότητα, με κόστος, όμως, που συνεχίζει να παραμένει μεγάλο.
Οι... ταύροι της αγοράς θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και σημαντικά εταιρικά γεγονότα σε κλάδους όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι τράπεζες.
Οι εξελίξεις στη Forthnet αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ξένα και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια πρόθυμα να πάρουν το στοίχημα της αναδιάρθρωσης ενός κλάδου ο οποίος, πέραν του ΟΤΕ, χωράει άλλον έναν παίκτη με δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, internet και καλωδιακής τηλεόρασης.
Ακόμη και για τον ίδιο τον ΟΤΕ θα υπάρξουν εξελίξεις αφού η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση του 6% που κατέχει απευθείας το Δημόσιο, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr
Μεγάλο ενδιαφέρον υφίσταται επίσης από ξένα funds και για επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας, όπου πρακτικά πωλητές είναι όσοι δεν κατάφεραν να μετατραπούν σε συστημικούς παίκτες, είτε στις ΑΠΕ, είτε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Ξεκινούν οι πωλήσεις από τράπεζες

Κινητικότητα, όμως, θα υπάρξει, σύμφωνα με τους ίδιους, και στις τράπεζες. Οι διοικήσεις τους έχουν ξεκινήσει προεργασία για πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων σε τομείς όπου εκφράζεται αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως τα ακίνητα και οι ασφαλιστικές εργασίες.
Αν υπάρξουν συμφωνίες πώλησης μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων και την ίδια στιγμή δημιουργηθεί η προσδοκία ότι τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου είναι ανθεκτικά, διατηρώντας στα τρέχοντα περίπου επίπεδα την καθαρή ενσώματη θέση των τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα θα τραβήξουν και πάλι το ενδιαφέρον της αγοράς.
Τα πακέτα που διενεργούνται ήδη στα warrants της Πειραιώς δεν είναι άσχετα με την παραπάνω προσδοκία.
Τέλος, οι τραπεζίτες δεν δείχνουν να ανησυχούν για τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις που ενδέχεται να βγάλουν τα stress tests λόγω των καλύτερων μακροοικονομικών δεδομένων που εκτιμάται ότι θα ενέχουν οι παραδοχές τους (ανάπτυξη από το 2014) και των υψηλών ήδη προβλέψεων που διαθέτουν οι τράπεζες.

Μπαράζ νέων παρουσιάσεων

Ενισχυτικά στις προσδοκίες λειτουργεί και το μπαράζ παρουσιάσεων εισηγμένων εταιρειών που αναμένεται από τον Σεπτέμβριο. Πέραν της διενέργειας του ετήσιου road show στο Λονδίνο, το οποίο διοργανώνει η ΕΧΑΕ, θα υπάρξουν παρουσιάσεις ελληνικών εταιρειών και από τη UBS και τη Morgan Stanley.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ξένες τράπεζες θα φέρουν στην Αθήνα διαχειριστές κεφαλαίων πελάτες τους που θα έχουν την ευκαιρία να... ανακρίνουν εισηγμένες. Αντίστοιχη παρουσίαση ετοιμάζει με βάση πηγές και η Merrill Lynch, αυτό όμως προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me