10/7/13

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Ο τρόπος με τον οποίο διορθώνει σήμερα η αγορά μετά τις 12.15 παραπέμπει εν μέρει στο χθεσινό βύθισμα με αφορμή τις παρασκηνιακές εξελίξεις στο ΤΧΣ, που έμελλε να δημοσιοποιηθούν αργότερα.


https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTkBB3uDoYow-b5OwUrElHRSSIh4v-DBa11gOgR3CSlNZUAHC1p

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επιμένουν να ισχυρίζονται πως μέσα σε 2-3 εβδομάδες έχει μεταβληθεί άρδην η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα της βελτίωσης που επιχειρούσενα δημιουργήσει η Αθήνα στις διεθνείς αγορές.

Αυτές τις 2-3 εβδομάδες σημειώνουν έχουν έρθει τα πάνω-κάτω σε ουσιώδη θέματα, που ακυρώνουν είτε δυσχεραίνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα στοιχειώδη. Όντως ένα νέο φιάσκο αυτήν τη φορά με αφορμή το Τ.Τ. θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.


http://www.euro2day.gr/ase/market_comment


Ταυτόχρονα στην αγορά μετρούν αρνητικά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών (που περιλαμβάνεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (σε 3,5 τοις χιλίοις από 2 τοις χιλίοις) την κατάληψη του Δημαρχείου της Αθήνας καθώς αναδεικνύει τον βαθμό δυσκολίας των επιχειρούμενων αλλαγών στους ΟΤΑ, την στάση των ξένων και τον διεθνή περίγυρο. 


Επιπλέον ο διαχωρισμός της διαδικασίας πώλησης της Proton Bank από αυτήν του νέου ΤΤ έρχεται να προβληματίσει αρκετούς για το εάν και τιμπορεί να σημαίνει περισσότερο. Είναι προφανές πως με τόσο... πλούσιο παρασκήνιο η παραμικρή κίνηση, ενέργεια μπορεί να επιβαρύνει λιγότερο ή περισσότερο το ούτως ή άλλως βεβαρημένο κλίμα.


Στα ευρωχρηματιστήρια η εικόνα παραμένει μακράν καλύτερη αφού ο DAX υποχωρούσε μόλις 0,25% στις 8.033 μονάδες όταν στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες συνέχιζαν έως 2,505 χαμηλότερα. 


Εκτίμηση χρηματιστηριακών κύκλων είναι, πως με αφορμή ΚΑΙτις εξελίξεις του ΤΤ πολλά κρέμονται από μία... κλωστή και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς- όπως εκτιμούν- το Μαξίμου ΔΕΝ μπορεί να αντέξει το κόστος ακόμη ενός φιάσκου αφ’ ετέρου θα πρέπει να πείσει τους δανειστές, ότι δύναται να διαχειριστεί το όλον θέμα.

Επιχειρηματικοί κύκλοι από την πλευρά τους, μέλη του ΣΕΒ στην πλειονότητα τους, εξέφραζαν την αγωνία τους για τα όσα συμβαίνουν στο ΤΤ, ανησυχούν μήπως ο υπόγειος «πόλεμος» στις τράπεζες καθυστερήσει περισσότερο την προοπτική επαναχρηματοδότησης της οικονομίας, των εταιρειών.


Οπως σημείωνε εις εξ αυτών η αγορά δεν πιστεύει πλέον, πως με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της οικονομίας αλλά- πιθανότερα- ένας κύκλος παρασκηνιακών πιέσεων, τριβών που μόνο αρνητικά θα μπορούσαν να επιδράσουν στις επιχειρήσεις. 

Προβληματισμός, επιφυλακτικότητα που αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και σε μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Ιντραλότ, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ κ.λπ .

Εντείνεται η αίσθηση, σημείωνε άλλη πηγή, πως το.. πράγμα δεν περπατάει, ότι η υποβάθμιση (συν τοις άλλοις ) από την Morgan Stanley (όχι μόνο του ΧΑ αλλά και των ομολόγων) αναδεικνύει τη επιφυλακτικότητα των ξένων.


Επιπλέον οι αποφάσεις του Eurogroup δεν βοηθούν, καθώς ήταν χειρότερες απ΄ ότι περίμενε η Αθήνα.

Σημειώνουμε, πως στις 25/6 ο υπουργός Οικονομικών έλεγε, ότι η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα λάβει το «πράσινο φως» για εκταμίευση συνολικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου με τις τελικές αποφάσεις να είναι πιο απεχθείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me