17/7/13

Μπάχαλο με το φόρο επί των πωλήσεων

Οι επικεφαλής της κεφαλαιαγοράς αλλά και των λοιπών φορέων που άπτονται αυτής, φέρονται να έλαβαν διαβεβαίωση από τους εκπροσώπους του Υπουργείου πως τελικά ο φόρος επί των πωλήσεων θα επανέλθει στο σημερινό 0,20%. 
 https://si0.twimg.com/profile_images/2847984499/e0c04fd3c2c9dad51157c38a54405b38.jpeg
Σε αλλαγή απόφασης όσον αφορά στο φόρο επί των πωλήσεων κυριολεκτικά στην εκπνοή του χρόνου προσβλέπουν όλοι οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, μετά τις επαφές που πραγματοποίησαν τα τελευταία 24ωρα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, οι επικεφαλής της κεφαλαιαγοράς αλλά και των λοιπών φορέων που άπτονται αυτής, έλαβαν διαβεβαίωση από τους εκπροσώπους του Υπουργείου πως τελικά ο φόρος επί των πωλήσεων θα επανέλθει με τροπολογία στο σημερινό 0,20% (σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση στο 0,35%) ενώ η 1η Ιανουαρίου 2014 θα παραμείνει η ημερομηνία έναρξης ισχύος του φόρου υπεραξίας.
 
 
Το σενάριο αυτό είναι για τη χρηματιστηριακή κοινότητα το καλύτερο δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες, αφενός γιατί δε θα προκαλέσει κάποια αναταραχή ενδεχόμενη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων και αφετέρου διότι το προσεχές πεντάμηνο θα επιχειρηθεί εκ νέου να καταστεί σαφές στους αρμοδίους το σκεπτικό επί του οποίου το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς δεν επιθυμεί το φόρο κεφαλαιακών κερδών.

Προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ αναφέρθηκε στην έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμός των βασικών φορέων της κεφαλαιαγοράς από την Ernst & Young σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου έλαβαν κατά το ήμισυ υπόψη τους τα πορίσματα της σχετικής έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση και μη λαμβανομένου υπόψη του ενδεχόμενου τροποποίησης της τελευταίας στιγμής, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κρίσιμα σημεία: Πρώτον, διευκρίνιση ως προς το εάν ο φόρος υπεραξίας θα λειτουργήσει από 1/1/2014 συμπληρωματικά του ενισχυμένου φόρου επί των πωλήσεων και δεύτερον, εάν τελικά επιτευχθεί συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του προέδρου της ΕΚ Κώστα Μποτόπουλου, κατόπιν άμεσου και επείγοντος αιτήματος του δευτέρου.

Το Εuro2day πραγματοποίησε γρήγορη αλλά διευρυμένη έρευνα σχετικά με τις απόψεις των χρηματιστηριακών παραγόντων. Συμπέρασμα σαφές: Υπάρχει τελικώς ικανή μερίδα που τίθεται υπέρ του φόρου υπεραξίας, αναφέροντας συγκεκριμένα επιχειρήματα επ' αυτού. 

Αναφέρονται όμως μόνο στον συγκεκριμένο φόρο. Ελαφρύ προβάδισμα σε αυτούς που θεωρούν προτιμητέο αυξημένο φόρο επί των πωλήσεων, χωρίς όμως να υπάρχει στο μέλλον επιπρόσθετος φόρος υπεραξίας.

Ενδιαφέρον σημείο: Από τα 39 μέλη του ΧΑ με τα οποία επικοινώνησε το Εuro2day, κανένα δεν τάσσεται υπέρ της εφαρμογής αμφότερων των φόρων. Όλοι δε, έκαναν λόγο περί άμεσης καταστροφής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me