2/7/13

Ελληνική επενδυτική τράπεζα με... γερμανικά κεφάλαια

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 29ης Ιουνίου

 https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTnsDGlg4VfpFsnSW6EfWHHVjNeceN3QbeOvr2hv9Td1EHoOZXd


Ο κύβος ερρίφθη για την ίδρυση μιας επενδυτικής τράπεζας με στόχο την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και το όνομα αυτής «Institution for Growth in Greece». Σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα αξιωματούχο στην Κομισιόν, στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης Σαμαρά-Σόιμπλε στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου θα βρίσκεται αυτό το θέμα, ενώ όλες οι μέχρι τώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις συγκλίνουν στα ακόλουθα:

Έδρα της «ελληνικής επενδυτικής τράπεζας» θα εί¬ναι το Λουξεμβούργο και όχι η Αθήνα, γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη εξάρτησή της από τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους.


Πράγματι, τα κεφάλαια (γύρω στο 450-500 εκατ. ευρώ) του πρωτοφανούς για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά δεδομένα φορέα θα προέρχονται από τη γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW (η οποία έχει επίσης δώσει και τα δάνεια στην Ελλάδα μέσω Μνημονίου από τη μεριά της Γερμανίας...), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το ΕΣΠΑ και άλλους Ευρωπαίους και Έλληνες επενδυτές επενδυτές που θα δεχτούν να τον δανείσουν αγοράζοντας τα χαμηλότοκα (λόγω της εγγύησης του γερμανικού Δημοσίου) ομολογά του.

Στη χρηματοδοτική υποστήριξη του νέου επενδυτικού φορέα θα μπορούν να ελπίζουν οι οικονομικά υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στα πρότυπα των αντίστοιχων ισπανικών. Σ΄ αυτές συγκαταλέγονται τόσο εκείνες οι ελληνικές ΜμΕ οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα όσο, κυρίως, και εκείνες οι ευρωπαϊκές ΜμΕ που επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο σε συνεργασία με τις ελληνικές (π.χ., μέσω εργολαβιών που θα δίνουν οι γερμανικές βιομηχανίες σε ελληνικές).

Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο φαίνεται να έχουν... εμπεδώσει πως, αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν βρουν άμεσα «φρέσκο» χρήμα για να κλείσουν τις «τρύπες» που άνοιξε στους ισολογισμούς τους η ύφεση και, προπαντός, για να επενδύσουν στην ανάπτυξη της παραγωγής τους και να αυξήσουν το προσωπικό τους, τότε η ύφεση θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη φέτος και δεν θα σταματήσει ούτε το 2014. Η προεργασία για μια κάθοδο των κρατικών γερμανικών επενδυτικών τραπεζών (KfW) είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2011, αλλά εντάθηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2012 (Sparkasse). Δεδομένου, μάλιστα, ότι η εσωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών δεν φαίνεται πως θα ξεπεραστεί ούτε και μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησής τους, ο μόνος τρόπος για να έλθουν κεφάλαια στη χώρα είναι διαμέσου…. Φρανκφούρτης, όπου εδρεύει η KfW, και Λουξεμβούργου, όπου εδρεύει η ΕΤΕπ.

Το σχέδιο

Ένα πρώτο σχετικά σαφές σχέδιο για το πώς πρόκειται να λειτουργεί αυτή η... γερμανοελληνική επενδυτική τράπεζα θα έχει πάνω πάνω στις αποσκευές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την επίσημη επίσκεψη που έχει προγραμματίσει στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου, για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ενάντια στην ανεργία.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, μάλιστα, πως στο εν λόγω σχέδιο χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα θα έχει δώσει μια περαιτέρω ευρωπαϊκή ώθηση το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. λίγες μέρες πριν στις Βρυξέλλες (27 και 28 Ιουνίου). Στην κορυφή της επίσημης, τουλάχιστον, ατζέντας της ευρωπαϊκής συνόδου θα βρίσκεται η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Και αυτό, γιατί στο Βερολίνο φοβούνται τη βίαιη επαναφορά του σεναρίου Grexit τους επόμενους τρεις με μήνες. Σ΄ αυτό συντείνουν οι αρνητικές εξελίξεις, που ήδη προδιαγράφονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γείτονα Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα:

Η Ιταλία θεωρείται από τα γερμανικά think tanks ότι είναι η μοναδική χώρα η οποία θα μπορούσε να αποτολμήσει, χωρίς να χάσει, μια εθελούσια... έξοδο από το ευρώ, η οποία έχει και τραπεζική πλέον «ετυμηγορία», όπως φάνηκε και από τη σχετική έκθεση Mediobank. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα είχε τρομακτικές οικονομικές συνέπειες για τη Γερμανία.Έτσι, οι ιταλικές αντι-ευρωζωνικές τάσεις αναζωπυρώνουν ακόμα πιο πολύ τα... φιλελληνικά αισθήματα του Βερολίνου. Μ΄ άλλα, λόγια, Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται πλέον έτοιμοι να κρατήσουν λίγο-πολύ με κάθε κόστος την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, προκειμένου να μην αρχίσει να ξηλώνεται το ευρωπαϊκό πουλόβερ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πληθαίνουν εκείνοι που αμφισβητούν την αποφασιστική έξοδο της εθνικής οικονομίας από την ύφεση στο β΄ εξάμηνο του 2013, όπως διατείνονται με... ανησυχητική βεβαιότητα στο υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο κρούσμα «απείθειας» στο μέχρι πρόσφατα θρυλούμενο success story απαντήθηκε στο ΚΕΠΕ, όπου τρεις ερευνητές του παραδέχονται με άρθρο τους στις «Οικονομικές Εξελίξεις» (Π. Προδρομίδης, Α. Πετραλιάς, Σ. Πέτρος - τετραμηνιαία έκθεση ΚΕΠΕ) πως η ύφεση φέτος είναι πιθανόν να είναι κατά 50% βαθύτερη από ό,τι αναμένει η τρόικα (δηλαδή μπορεί να φτάσει στο 6,4%, αντί 4,5%), χωρίς να αποκλείεται, όμως, να αγγίξει ακόμα και το αστρονομικό 7,2%. Ως βασική αιτία μιας νέας απόκλισης της ύφεσης από τις επίσημες προβλέψεις αναφέρεται ένας καταστρεπτικός συνδυασμός ανεργίας 30% φέτος και μιας μείωσης των επενδύσεων στα περσινά επίπεδα (-19,4%).

KFW: Κοντά στις… αναδυόμενες οικονομίες

KfW (Kreditanstalt fuer Wiederaufbau ή Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανοικοδόμηση) είναι ένας κρατικός χρηματοπιστωτικός φορέας, ο οποίος ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1948, με στόχο την οικονομική ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης -από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο- χώρας. Κατέχεται κατά 80% από το γερμανικό κράτος και κατά 20% από τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Τα κεφάλαια της KfW προέρχονται κυρίως από δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, μέσω πώλησης ομολόγων που έχουν την εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου, ενώ ο τζίρος της ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Έχει 70 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι οποίες δεν είναι μέλη ακόμη της Ε.Ε. (Σερβία, Μοντενέγκρο, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία) και στη Νοτιοανατολική Ασία. Η KfW, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην υποστήριξη των επενδύσεων γερμανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στους ακόλουθους τομείς: βιομηχανία επεξεργασίας πρώτων υλών, σιδηροδρομικές γραμμές, αεροπορία, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ενέργεια, ναυτιλία, μεταφορές και κοινωνικές υποδομές.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 29ης Ιουνίου


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me