23/7/13

Χρηματιστήριο: Στην αναμονή για... καταλύτη



του Θανάση Σταυρόπουλου 
 
Την ώρα που οι ξένες διεθνείς αγορές καταγράφουν συνεχόμενα ιστορικά ή πολυετή υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο σε συναλλακτική απαξίωση και στον αστερισμό χαμηλών προσδοκιών. Σε επιμέρους τίτλους το όποιο ενδιαφέρον. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος.


Σε νέο ιστορικό ρεκόρ έκλεισε ο δείκτης-σηματωρός των αγορών S&P 500, ενώ σε υψηλά 7 εβδομάδων έκλεισε ο Stoxx Europe 600 ενώ με πράσινα ταμπλώ «απάντησαν» οι μεγάλες ασιατικές αγορές.

Σε αυτή τη χρηματιστηριακή ευφορία, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στη συναλλακτική απαξίωση, έχοντας κουράσει όλους όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα καθημερινά δρώμενα στο ταμπλώ του ΧΑ.


Από την άλλη και σε μια δεύτερη ανάγνωση των επιχειρηματικών ειδήσεων-εξελίξεων, θα μπορούσε κανείς εύκολα να διαπιστώσει ότι το ΧΑ δεν έχει ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους να κινηθεί επιθετικά και σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Όλες οι διερευνητικές επαφές των ξένων χαρτοφυλακίων με ελληνικές εισηγμένες, προς το παρόν παραμένουν επαφές, καθώς δεν είναι λίγοι οι διαχειριστές που υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα ειδησεογραφία σε συνδυασμό με το «επικίνδυνο φθινόπωρο» αποτρέπει τα hedge funds να προχωρήσουν σε σημαντικές τοποθετήσεις στον ελλαδικό χώρο.
Σε αυτό ας προστεθεί και το άσχημο ιστορικό αποδόσεων που είχαν οι επενδύσεις των περισσότερων ξένων τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Εκτός αγοράς παραμένουν και τα μεγάλα εγχώρια συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καθώς η μέχρι στιγμής εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλώ δεν τους δημιουργεί άγχος υποαπόδοσης.
Η εξαιρετικά κακή εικόνα στην πραγματική οικονομία είναι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, καθώς το επιτόκιο χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 6%, εάν δεν το ξεπερνά, διαψεύδοντας όλους αυτούς που υποστήριζαν ότι θα υπάρξει πακτωλός ρευστότητας μετά την ΑΜΚ των εγχώριων συστημικών τραπεζών.
Από εκεί και πέρα, και πλην ελαχίστων θετικών εκπλήξεων, το α' εξάμηνο για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες έχει χαθεί και κινδυνεύει να χαθεί και το 9μηνο, την ίδια ώρα που οι υπερχρεωμένες εισηγμένες νοιώθουν την ασφυκτική πίεση των τραπεζών.
Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται περίπου απίθανο το ελληνικό χρηματιστήριο να εκπλήξει δίνοντας την προσδοκώμενη ανοδική αντίδραση που θα ψυχαναγκάσει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός αγοράς να προχωρήσουν σε επιθετικές τοποθετήσεις.
Για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες, το intraday παραμένει "long", με το stop-loss να ανεβαίνει στις 279 μονάδες, ενώ η ανοδική διάσπαση των 288 μονάδων πιθανόν να επιταχύνει την τάση για κίνηση προς τις 294 μονάδες.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25άρη, σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι κινούνται μόνο οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties και Σωληνουργεία Κορίνθου (η αναφορά γίνεται για τις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές). Χαμηλότερα του FTSE Large Cap παραμένει ζητούμενο εάν η ΓΕΚ Τέρνα θα πραγματοποιήσει την έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, και εάν θα συνεχιστεί η κινητικότητα σε Ικτίνο και Alco.
Τέλος, και σύμφωνα με ανακοίνωση, έμμεση συμμετοχή ύψους 27,04% απέκτησε στην Forthnet η εταιρεία Fine Life Group LTD.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me