2/7/13

Γεωργιάδης - τρόικα συμφώνησαν για claw back 400 - 500 εκατ. ευρώ


http://www.iatronet.gr/photos/enimerosi/georgtroika660.jpg

 Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το μέτρο καλύπτει το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ στις συγκεκριμένες δαπάνες και πως έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικα.


http://www.iatronet.gr/photos/enimerosi/georgtroika660.jpg

Το ποσόν των 400 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.  

Πρόκειται για μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) οι οποίες έχουν γίνει στις σχετικές δαπάνες του οργανισμού. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Τρίτη ο υπουργός υγείας με την τρόικα. 

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το μέτρο καλύπτει το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ στις συγκεκριμένες δαπάνες και πως έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικα.


Χαρακτήρισε άδικο το μέτρο, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό πληρώνουν και αυτoί που έκαναν καλά τη δουλειά τους. Εξήγησε τη σκοπιμότητά του σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των φορέων που θίγονται. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε 4 θέματα: Τις υπερβάσεις στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, τη θεσμοθέτηση ποινολογίου για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και τη δυναμική τιμολόγηση των γενοσήμων φαρμάκων. Για τη δυναμική τιμολόγηση παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει επίπτωση στις ελληνικές εταιρίες, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε παράταση εφαρμογής του μέτρου έως το Σεπτέμβριο, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση.

Ληξιπρόθεσμα

Ο υπουργός υγείας χαρακτήρισε μείζον το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, οι οποίες ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ.
Ανέφερε ότι το στοίχημα για το υπουργείο υγείας είναι να υπάρξει άμεση αποδέσμευση των σχετικών πόρων, προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά οι πάροχοι και η οικονομία γενικότερα.

Δηλώσεις

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας δήλωσε:

'Η συνάντηση με την τρόικα πήγε πάρα πολύ καλά, ως προς τις προβλεπόμενες πράξεις, δηλαδή τα prior actions που είχαμε και δεν έχει μείνει καμιά απολύτως εκκρεμότητα. Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία. Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο.
Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις'.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρόκειται να γίνει με το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, απάντησε ότι 'είναι γνωστό το μέτρο. Το έχουμε ανακοινώσει. 


Για τώρα, θα γίνει το claw back αλλά προχωράμε σε μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικο - οικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες.
Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα χρήματα του ελληνικού λαού έως και το τελευταίο ευρώ'.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν νέες πηγές εσόδων για τον Οργανισμό, διασαφήνισε ότι 'στην παρούσα φάση δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο. Θα το δούμε αν χρειαστεί στο μέλλον'.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me