26/7/13

Η Cosco τορπιλίζει τον ΟΛΠ. Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση

sofokleousin.gr
Η Cosco τορπιλίζει τον ΟΛΠ. Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση
Σε αδιέξοδο και νέες καθυστερήσεις οδηγείται -όπως όλα δείχνουν- η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ καθώς οι αντικρουόμενες πολιτικές αποφάσεις έχουν αναγάγει την Cosco σε καταλύτη των εξελίξεων.

Η κινεζική εταιρία έχει υπογράψει με την κυβέρνηση για μια νέα επένδυση 220 εκατ. στον προβλήτα ΙΙΙ αλλά ταυτόχρονα και για την αναστολή καταβολών του μισθώματος στον ΟΛΠ μέχρι το 2025. Η Cosco επιθυμεί την άμεση ενεργοποίηση  της συμφωνίας, η κυβέρνηση ομως τώρα είναι παγιδευμένη καθώς αν χαθεί το έσοδο του ΟΛΠ, τότε η αποκρατικοποίηση θα γίνει σε εξευτελιστική τιμή.


Τον γόρδιο δεσμό προσπαθεί να λύσει ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από κοινού με τον επικεφαλής του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη. Η διοίκηση του λιμανιού έχει όμως πολλάκοις τοποθετηθεί κατά της εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησης και συνεπώς φαίνεται ότι εξυπηρετείται -βραχυχρονίως τουλάχιστον από τους σχεδιασμούς της Cosco και την εμπλοκή.

Στο ΤΑΙΠΕΔ αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις για την άντληση εσόδων, με την προώθηση πώλησης άλλων λιμένων. Ωστόσο για την κυβέρνηση μια τέτοιου είδους εμπλοκή με τον ΟΛΠ θα βοηθήσει τη βελτιωση της συνοχής, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει συνταχθεί με τις θέσεις Ανωμερίτη στο ζήτημα. Ετσι η Cosco αγοράζει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση.

Στην εκτίμηση ότι το θέμα του ΟΛΠ μπορεί να πάει πίσω και να προηγηθούν άλλα λιμάνια προχώρησε χθες ο κ. Βαβριτσιώτης. Οπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον ΟΛΠ, ενώ το θέμα του φιλικού διακανονισμού συνεκτιμάται στις καθυστερήσεις σχετικά με τις αποφάσεις για το μεγάλο λιμάνι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me