25/7/13

http://www.euro2day.gr

ΕΤΕ: «Κυνηγά» καταθέσεις από επιχειρήσεις

Η διοίκηση του ομίλου επιχειρεί να αξιοποιήσει την πρόσφατη επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή της και να «καρπωθεί» τις μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες από τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης
ΕΤΕ: «Κυνηγά» καταθέσεις από επιχειρήσεις -Στόχος η απεμπλοκή από τον ELA
Επιθετική πολιτική προσέλκυσης καταθέσεων, κυρίως από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, υιοθετεί η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας στη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της, στην περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις και την απεξάρτησή της από τον ELA.
Η Εθνική έχει θέσει, ήδη, σε εφαρμογή πρόγραμμα προσέλκυσης λογαριασμών μισθοδοσίας μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια επαναφοράς εταιρικών καταθέσεων καθώς και καταθέσεων μεγάλων ιδιωτών πελατών.
Η διοίκηση του ομίλου επιχειρεί να αξιοποιήσει την πρόσφατη επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή της και να «καρπωθεί» τις μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες από τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης με την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο περισσότερων από 400 επιχειρηματιών και επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, δίνεται μεγάλη βαρύτητα και στην αύξηση των καταθέσεων από το δίκτυο η βαρύτητα του οποίου ενισχύεται εντός του ομίλου Εθνικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά το 50% των προαγωγών θα προέλθει από το δίκτυο, επιλογή που προοιωνίζεται και αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του.
Στελέχη της Εθνικής χαρακτηρίζουν ως αξιοσημείωτα τα μέχρι τούδε αποτελέσματα προσέλκυσης καταθέσεων, χωρίς μάλιστα να κανιβαλίζεται η αγορά από αύξηση επιτοκίων, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων καταθετικών κεφαλαίων προέρχεται από το εξωτερικό.
Η προσπάθεια ενίσχυσης της καταθετικής βάσης της Εθνικής θα συμβάλει αποφασιστικά στην απεξάρτηση της από τον ELA.
Συγκεκριμένα, ενώ στο τέλος του 2012 το 100% της ρευστότητας από το Ευρωσύστημα (30,9 δισ.) προερχόταν από τον Έκτακτο Μηχανισμό ELA, στο τέλος του Ιουνίου του τρέχοντος έτους είχε, κατά το μεγαλύτερο μέρος του (23,8 δισ. επί συνόλου 25,9 δισ. ευρώ), αντικατασταθεί από χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οδηγώντας την έκθεση της ΕΤΕ στον ELA σε μόλις 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η Εθνική διαθέτει δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις της τάξης του 95% που είναι ο δεύτερος καλύτερος στην εγχώρια τραπεζική αγορά, μετά το 60% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στόχος της διοίκησής της είναι ο δείκτης να υποχωρήσει έτι περαιτέρω σε επίπεδα που να πλησιάζουν το 80%.
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα τόνιζε ότι οι χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσουν στο 80% των καταθέσεων. Εγχείρημα δύσκολο σύμφωνα με το Ταμείο καθώς την ίδια στιγμή πρέπει να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάταξης.
Προτεραιότητα της Εθνικής όπως και των υπόλοιπων τραπεζών στο σκέλος των χορηγήσεων θα είναι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις ενώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων θα μπαίνει ως προαπαιτούμενο η είσοδος φρέσκου χρήματος από τους υφιστάμενους ή νέους μετόχους.
Χ.Κ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me