18/7/13


Τelecoms: Η Forthnet, το «φρέσκο χρήμα» και το... success story

Τelecoms: Η Forthnet, το «φρέσκο χρήμα» και το... success story

euro2day.gr
 
Μεγάλη αίσθηση όχι μόνο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, αλλά και γενικότερα στη χρηματιστηριακή αγορά προκάλεσε η χθεσινή μεταβίβαση ποσοστού 25,7% της Forthnet, παρότι προς το παρόν η «ταυτότητα» του αγοραστή δεν έχει γίνει γνωστή, κάτι που θα συμβεί όμως υποχρεωτικά, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επενδυτικό fund που έχει «ελληνικό χρώμα» κι εμπειρία στο χώρο των telecoms, εκ της φύσεως τους όμως δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν.


Σε κάθε περίπτωση- και παρά το σχετικά μικρό ύψος σε απόλυτες αξίες- η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, για την εταιρία, τον κλάδο, ενδεχομένως και για το πολύπαθο «success story» της ελληνικής οικονομίας.
Όπως εξήγησαν στη στήλη παράγοντες της αγοράς, που γνωρίζουν την εταιρία, η είσοδος νέου επενδυτή στο μετοχολόγιο, σε αντικατάσταση των Ολλανδών που είχαν από καιρό γνωστοποιήσει ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παραπέμπει και σε συμμετοχή και στην αύξηση. Ένας επενδυτής δεν τοποθετείται σε εισηγμένη εταιρία μόνο και μόνο για να υποστεί διάχυση του ποσοστού του σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν, δεδομένου και του υψηλότατου premium (πάνω απο 100% σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων 90 ημερών) η χθεσινή κίνηση αποτελεί πρακτικά «ψήφο επενδυτικής εμπιστοσύνης» για την πορεία της Forthnet, ιδίως όταν η πληρωμή του premium δεν συνοδεύεται από δικαιώματα ελέγχου (τα οποία κατέχουν οι Άραβες με ποσοστό 40%), ούτε καν από «καρέκλα» στο διοικητικό συμβούλιο.
Πράγματι, η πορεία της Forthnet, «σφραγίζεται» το τελευταίο διάστημα από αλματώδη άνοδο στα μερίδια αγοράς, μέσω της παροχής πακέτων υπηρεσιών triple play, (τηλεφωνία, Internet αλλά και συνδρομητική τηλεόραση NOVA), που φτάνει τις 10-15.000 νέους συνδρομητές το μήνα, ενώ ο μόνος που θα μπορούσε να την ανταγωνιστεί, στην παροχή triple play είναι ο ΟΤΕ.
Πρόκειται δε, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για μια αλλαγή στο μετοχολόγιο που έρχεται ίσως στην πιο κατάλληλη στιγμή καθώς η εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, έχοντας καταθέσει λεπτομερές επιχειρηματικό πλάνο, με πιστοποίηση... αρτιότητας κι από μεγάλη εταιρία συμβούλων.
Προφανώς η είσοδος ενός νέου επενδυτή, που πληρώνει υψηλό premium για να μπεί στην εταιρία και ως φυσική συνέπεια αυτού, θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίων, αποτελεί για τις τράπεζες πολύ καλή «είδηση».
Ωστόσο, η χθεσινή κίνηση έχει ευρύτερη σημασία και για την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη «ένεση» φρέσκου χρήματος που γίνεται στον κλάδο από νέο μέτοχο, μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης.
Και το γεγονός ότι επελέγη να γίνει αυτό μέσω της Forthnet, σίγουρα έχει τη σημασία του, για τυχόν επόμενες εξελίξεις.
Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό η στήλη σημείωνε ότι ένα μεγάλο εμπόδιο στον εξορθολογισμό/αναδιάρθρωση του κλάδου γενικότερα ήταν η έλλειψη μετόχων προθυμών να βάλουν το χέρι στην... τσέπη.
Είναι μάλλον πρώιμο να βγάλουμε συμπεράσματα, ωστόσο μια μικρή αρχή φαίνεται να έγινε χθες.
Κι αυτό έχει σημασία και για την γενικότερη οικονομική εικόνα. Το γεγονός ότι οι «απρόθυμοι» Ολλανδοί αντικαθίστανται από κάποιον πρόθυμο να αγοράσει, να επενδύσει, στα ελληνικά telecoms, σημαίνει ότι ο τελευταίος βλέπει κάποιο «story». Και σίγουρα δεν βλέπει κάποια επερχόμενη καταστροφή.
Διότι είτε είναι λίγα είτε είναι πολλά, κανένας επενδυτής δεν «πετάει» τα λεφτά του χωρίς λόγο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me