10/7/13

Η εξέλιξη των ETFs



Του Γιώργου Καισάριου 
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSCo7B4jiA3VlSNk7OU4mLC_6PMjGqzEFwUYu76NsV5AOaA5Ud8
Τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία όμως είναι διαπραγματεύσιμα. Αν θέλεις να αγοράσεις έναν κλάδο, αλλά δεν θέλεις να αγοράσεις μεμονωμένες μετοχές, αγοράζεις το ανάλογο ETF (υπάρχουν όλων των ειδών) και στη συνέχεια αυτό αγοράζει ανάλογα ένα καλάθι μετοχών του κλάδου αυτού.

Μια εξέλιξη του είδους είναι τα μοχλευμένα ETFs. Υπάρχουν σήμερα ETFs που σου παρέχουν μόχλευση x2 και x3.

Για παράδειγμα, το GDX είναι ένα ETF που αγοράζει εταιρείες εξόρυξης χρυσού. Το NUGT επίσης αγοράζει μετοχές εξόρυξης χρυσού, αλλά σου παρέχει μόχλευση x3. Χτες για παράδειγμα ενώ το GDX είχε άνοδο περίπου 2,5% ενδοσυνεδριακά, το NUGT είχε άνοδο ενδοσυνεδρικά κατά 8%.

Τα ETFs είναι τόσο εξελιγμένα, που μπορείς να αγοράσεις και ETF νομίσματος και κρατικών ομολόγων. Για παράδειγμα αν πιστεύεις ότι η αξία των Ιαπωνικών ομολόγων θα πέσει, τότε δεν έχεις παρά να αγοράσεις το JGBL, που θα σου δώσει απόδοση x3 αν πέσουν. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν options και puts σε πολλά ETFs.

Τα ETFs όμως έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, περισσότερο μια στρέβλωση αν θέλετε.


Ας πούμε ότι βάζεις λεφτά στο GDX, αλλά παράλληλα εκτιμάει κανείς ότι μια από τις μετοχές που συμπεριλαμβάνεται στο GDX είναι για φούντο και αποφασίζεις να την πουλήσεις short.

Τώρα έχεις πρόβλημα. Διότι άσχετα αν το συγκεκριμένο χαρτί είναι για φούντο, όσο ανεβαίνει ο GDX και όσο επενδυτές βάζουν λεφτά στο συγκεκριμένο ETF, το ETF αυτό θα αγοράζει μετοχές της εν λόγω εταιρείας και αυτή θα ανεβαίνει, άσχετα αν είναι για φούντο.
Το μάθημα σε αυτή την περίπτωση είναι προσοχή όταν πουλάει κανείς short μια μετοχή, να μην συμπεριλαμβάνεται σε ένα δημοφιλή ETF που ανεβαίνει, διότι το χαρτί θα ανεβαίνει, άσχετα αν η εταιρεία δεν αξίζει μια.

Κάτι που αξίζει προσοχής είναι το γεγονός ότι η τιμή στο ταμπλό ενός ETF μπορεί να διαφέρει αρκετά από την εσωτερική του αξία. Τούτο διότι η διαπραγμάτευση γίνεται όπως οι μετοχές.

Η εσωτερική αξία μιας μετοχής ενός ETF είναι η συνολική αξία των χρεογράφων δια τον αριθμό των μετοχών. Η πραγματική εσωτερική αξία δημοσιεύεται κάθε 15 δευτερόλεπτα περίπου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και η πραγματική αξία από την τιμή στο ταμπλό δεν διαφέρει παρά ελάχιστα, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που η ψαλίδα είναι άξια προσοχής, ειδικά σε ETFs που δεν έχουν πολύ μεγάλο όγκο και βάθος.

Τρία πολύ ενδιαφέροντα ETFs που δεν είναι κλαδικά και αρκετά εξωτικά, είναι τα ακόλουθα: 


Guggenheim Insider Sentiment ETF (NFO): Το ETF αυτό επενδύει σε 100 αμερικανικές εταιρείες με σημαντικές αγορές από εσωτερικά πρόσωπα. Συνδυάζει τις εσωτερικές αγορές με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αναπροσαρμογή γίνεται μια φορά τον χρόνο.

Alpha Clone Alternative Alpha ETF (ALFA):  Αυτό το ETF αναλύει τις καταστάσεις 13F (που είναι οι θέσεις των hedge funds) που δημοσιεύονται κάθε 45 μέρες μετά από κάθε τρίμηνο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί δική της ανάλυση και προσπαθεί να πετύχει απόδοση, ποντάροντας στις πετυχημένες κινήσεις των καλύτερων διαχειριστών.

Advisor Shares Trim Tabs Float Shrink ETF (TTFS): Το ETF αυτό έχει ενδιαφέρον, διότι ουσιαστικά ποντάρει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εταιρείας που έχουν ανακοινώσει επαναγορές μετοχών η εταιρείες που έχουν μακροχρόνιο πρόγραμμα αγορές ίδιο μετοχών.

Και για όσους δεν το γνωρίζουν, μπορούν να τα αγοράσουν όλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις κατ΄ ευθείαν μέσα από τον χρηματιστηριακό τους κωδικό που έχουν στις περισσότερες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες.
george.kesarios@capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me